Inflationen steg igen i oktober, hvor PCE-indekset steg 5 procent


Et centralt mål for inflation viste, at forbrugerpriserne steg med det hurtigste tempo i tre årtier, da energipriserne og efterspørgslen efter varer og tjenester steg kraftigt, hvilket udgør en udfordring for både Det Hvide Hus og Federal Reserve.

Priserne steg med 5 procent i de 12 måneder frem til oktober ifølge prisindekset for personlige forbrugsudgifter data offentliggjort onsdag. Det var den hurtigste stigning siden 1990.

Måleren blev løftet af en årlig stigning på 30,2 procent i prisen på energi og en stigning på 4,8 procent i prisen på fødevarer. Priserne steg 0,6 procent fra september til oktober, da forsyningskædeforstyrrelser fortsatte med at presse ned på tilgængeligheden af ​​visse produkter og komponenter.

Forhøjelserne var på linje med, hvad analytikerne havde forventet, men stigningen i Federal Reserves foretrukne inflationsmåler vil kun tilføje pres på centralbanken at handle hurtigere for at opretholde stabile priser.

Prisstigninger har vist få tegn på at falme, som nogle embedsmænd i Biden-administrationen og hos Fed hævdede, at de ville gøre tidligere i år. Centralbanken står over for voksende opfordringer til at fremskynde planerne om at afslutte deres stimulerende obligationsopkøbsprogram og begynde at hæve renten, en proces, der kan risikere at bremse jobfremgangen og den økonomiske vækst.

Mens inflationen har forsuret forbrugernes stemning og tynget hr. Bidens godkendelsesvurderinger, er disse prisstigninger til dels blevet ansporet af et stærkt økonomisk opsving. Separate data udgivet af arbejdsministeriet onsdag fandt det oprindelige arbejdsløshedsansøgninger faldt til deres laveste punkt siden 1969, faldet med 71.000 til 199.000 i sidste uge.

Hr. Biden hyldede faldet i arbejdsløshedsansøgninger onsdag, men indrømmede, at landet stadig var langt fra et fuldt opsving, og at det var nødt til at håndtere stigende inflation.

“Vi har mere arbejde at gøre, før vores økonomi er tilbage til normal, herunder at adressere prisstigninger, der skader amerikanernes lommebøger og underminerer gevinster i lønninger og disponibel indkomst,” sagde Mr. Biden i en erklæring onsdag.

I et forsøg på at presse gaspriserne ned annoncerede USA og fem andre verdensmagter tirsdag en koordineret indsats for at udnytte deres nationale olielagre. Mr. Biden har beordret energiministeriet til at frigive 50 millioner tønder råolie i Strategisk oliereserve, lavere end hvad handlende havde forventet fra nødlagret, som er det største i verden med 620 millioner tønder.

Forbrugerne er blevet mere og mere bekymrede over prisstigningerne. En undersøgelse fra University of Michigan udgivet onsdag viste, at forbrugerne udtrykte mindre optimisme i november end på noget andet tidspunkt i det seneste årti om udsigterne for deres finanser og den samlede vækst i økonomien. Faldet i forbrugernes stemning var et resultat af den hurtige stigning i inflationen og manglen på føderale politikker, der ville imødegå skaderne på husholdningernes budgetter, ifølge rapporten.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *