Rivians elektriske lastbil er en sød og et udyr


Den tvivlsomme Rivian R1T, den første knuser i en kommende bølge af elektriske pickup-trucks, kan svæve uskadt over knastrede kampesten, koble en last på 11.000 pund og brænde 60 mph på cirka 3,5 sekunder. Lastbilen bringer alt og køkkenvasken med udendørs muligheder såsom et tagtelt og et banemonteret Camp Kitchen, som lader ejere piske en omelet op langs stien og vaske op bagefter. Og efter dets hotstartende børsnotering er Rivian allerede vurderet til næsten 100 milliarder dollars, mere end sådanne giganter som Ford Motor og General Motors.

Alt godt indtil videre, for virksomhedens aktionærer, interessenter (inklusive Amazon og Ford) og 9.500 ansatte. Nogle forbrugere har muligvis stadig et spørgsmål: Hvad i alverden er en Rivian?

R1T’eren, der nu dukker op fra en tidligere Mitsubishi-fabrik i Illinois, skal navigere på den besværlige at lære dig-etape at kende, ligesom en dengang obskur Tesla gjorde med sin Roadster i 2008 og Model S i 2012. I modsætning til Tesla, der skabte elbilmarkedet og engang havde det mest for sig selv, står Rivian over for øjeblikkelig konkurrence fra GM’s 1.000 hestekræfter GMC Hummer EV pickup og fra en Ford F-150 Lightning — baseret på USAs bedst sælgende køretøj i 39 år i træk — klar til at ankomme til foråret. Tesla har presset Texas produktion af sin outré Cybertruck til engang i 2022.

Billede

Kredit…Bryan Derballa for The New York Times

Rivian, der er baseret i Irvine, Californien, tog 12 år at komme på markedet, men timingen ser ud til at være ideel. Pickup trucks fortsatte med at styrke markedsandele, da pandemien hæmmede salget af traditionelle biler. En boligflyvning fra storbyer, såsom New Yorks exodus upstate, kan have spillet en rolle. (Hjemmeprojekt, mød pickup truck.) Hvert femte køretøj, der sælges i Amerika, er nu en fuld- eller mellemstørrelse pickup, eller langt over tre millioner salg i et normalt år.

Hvor Fords Lightning ser ud til at være en mere konventionel, opgaveorienteret lastbil, er den 16 tommer kortere Rivian en født eventyrer. Også en pioner, et bevis på, at en elektrisk fire-til-fire kan tackle det mest forbudte bagland. Denne sommer navigerede en R1T med succes TransAmerica Trail, en digel på omkring 5.000 mil fra North Carolina til Oregon-kysten. Hvis de fleste købere nøjes med kun en grusvej til en hytte eller campingplads, de kan altid drømme.

Startende ved $68.575 bliver Rivian markedets første EV, der integrerer fire uafhængige elektriske motorer, der hver drejer med op til 18.500 rpm. Det tillader alle mulige “momentvektor”-tricks, der fordeler realtidskraft til et af de fire hjul for at maksimere ydeevnen. Alt imens de knapt giver en lyd. “Tad let” er mantraet for enhver samvittighedsfuld offroader, og Rivian eliminerer en støjende forbrændingsmotor og dens udstødningsudsug.

“Du kan høre strømmen rislende, når du kommer ned ad stien – og fuglene,” sagde Brian Gase, Rivians direktør for særlige projekter.

Billede

Kredit…Bryan Derballa for The New York Times

Alligevel vil lidt stå i vejen for R1T eller dets sportsværktøj, R1S. En justerbar luftaffjedring og fire terrængående tilstande – Auto, Rock, Rally og Drift – tillader op til 15 tommer frihøjde. Det er en fantastisk 4,2 tommer mere end en Jeep Wrangler Rubicon, en prøvesten af ​​overland evne.

Bevæg dig til mere byglade overflader, og dette 835-hestekræfter vil løbe forbi eller danse rundt om enhver petroleumspickup, jeg har testet, og hævder en 3,0-sekunders streg til 60 miles i timen. Det er på trods af en egenvægt på næsten 7.150 pund, omkring et ton mere end en typisk benzin pickup i fuld størrelse. Denne lastbil trodser ikke fysikken så meget som iscenesætter et åbent oprør.

Rivianen føler sig aldrig helt at hurtigt, og autopublikationer finder 3,5 sekunder til 60 mph er mere som det. Selv det er en latterlig acceleration for enhver bona fide fire-til-fire, endsige en, der vejer så meget som to BMW 330i sedaner, og kunne trække tre Bimmere med motorvejshastighed. Som de fleste hviskende elbiler spiller Rivianeren et puds med ens somatiske system. Uden lydlige signaler og vanvittige stempler er en mere pålidelig beregning for fremskridt at se små biler blive til mindre pletter i spejlet.

På bakkede veje, der omkranser New Yorks reservoirer, huggede Rivian disse BMW’er og Benzes op, som om de var feriekalkuner, og dets smarte hydrauliske anti-roll-system holdt lastbilens krop så flad som et fad. En cirka 135 kilowatt-timers batteripakke, afskærmet af kompositundervognsbeklædning, giver op til 314 miles rækkevidde, som vurderet af Environmental Protection Agency – rimeligt i betragtning af al den masse og modstand. Skift til Conserve-tilstand sænker kørehøjden og betjener forakselmotorer alene for at spare juice.

Billede

Kredit…Bryan Derballa for The New York Times

For en ekstra $10.000 udvider et batteri på cirka 180 kilowatt-timer rækkevidden til over 400 miles. Det er bedst til $112.595 Hummer EV, som skulle klare omkring 350 miles med sin cirka 200 kilowatt-timers pakke, den største nogensinde monteret på et elektrisk køretøj. Rivian planlægger også at tilbyde en mere overkommelig 105-kilowatt-timers pakke med en rækkevidde på omkring 230 miles.

R1T’s bremsepedal føles en smule squishy for min fastere smag, men der kan ikke benægtes lastbilens fantastiske evne til at tabe fart. I objektiv test, Edmunds.com fandt Rivian satte høje nye pickup-rekorder for bremselængde, acceleration og vejgreb. Mindre forhastede ejere kan køre i timevis eller endda dage uden nogensinde at børste bremsepedalen: En smart valgt, chaufførjusterbar regenerativ funktion tillader ubesværet “én-pedal”-kørsel til at stoppe lastbilen jævnt ved at løfte speederen.

På trods af al sin knusende styrke er Rivian en sød. Dagens pickup-mode, legemliggjort af Hummer eller Cybertruck, skal ligne en Mechagodzilla, alt sammen trampende, ildsprudlende trussel. Rivians ovale, gennemsigtige LED-øjne, rene linjer og muntre ansigt er mere Iron Giant: bedømt til alle aldre, køn og personligheder, ikke kun Costco-cosplayere i truckerhatte.

Interiøret tager en sikker vej med den Apple-agtige minimalisme, der er på mode for elbiler. En mide længere end mellemstore lastbiler, meget kortere end fuldstørrelser, R1T tilbyder et bagsæde, der er behageligt for to eller tre voksne. Det meste traditionelle koblingsudstyr er afskåret til fordel for kontroller på en 16-tommer centerberøringsskærm, ikke altid til det bedre.

Virksomhedens repræsentanter mener, at det cloud-baserede navigationssystem vil håndtere retningsbestemte opgaver, og et Meridian-lydsystem med 18 højttalere vil spille godt med apps ombord som Spotify eller forbinde smartphones via Bluetooth. Men manglen på tilgængelige Apple CarPlay og Android Auto – standardpris på de fleste budgetbiler – kan kræve en kurskorrektion.

Billede

Kredit…Bryan Derballa for The New York Times

Alligevel er design, materialer (inklusive vegansk læder og ægte asketræ) og håndværk overbevisende luksuriøse. Og opfindsomheden hersker. En bærbar Bluetooth-højttaler løsnes fra midterkonsollen, klar til lejrbålssang, med en 1.000-lumen lommelygte i førerdøren. USB-porte og 110-volts udtag er drysset gennem kabinen og bagagerummet. Denne seng har en elektrisk bagklap og en valgfri luftkompressor til at “lufte” dæk til off-road udforskning og genopfylde dem til turen hjem. Der er ingen grund til at pakke let: En stor “frunk” til opbevaring hviler under motorhjelmen og en anden under den 4,5-fods lastleje med en aftapningsprop, der kan fungere som en iskiste til bagklap.

Den såkaldte Gear Tunnel vil bore i udendørshjerter. Denne dør-til-dør bughule bag passagerkabinen, der er muliggjort af manglen på en forbrændingsdrivaksel, sluger last eller ekstraudstyr såsom det valgfrie, $5.000 Camp Kitchen. Den à la carte-vare er ikke billig. Men udfoldet fra Rivian vil den første enhed i branchen standse trafikken ved enhver bagklap eller bål, med en to-brænder konvektions kogeplader, en sammenklappelig vask med spray vandhane og vandtank, og et 30-delt Snow Peak køkkensæt.

Nu skal Rivian bare lave salget op. Ligesom en baby Tesla forventer virksomheden at brænde et par milliarder dollars igennem, før det kan generere positive afkast. Amazon ejer en ejerandel på 20 procent – ​​i øjeblikket til en værdi af omkring 20 milliarder dollars, mere end fem gange den oprindelige investering – og har bestilt 100.000 last-mile Rivian varevogne frem til 2030. Vi vil se, om sådanne flåde varevogne bliver Rivians sidejagt eller hovedopgaven.

Uanset hvilken elektrisk lastbil, som tidligt brugere foretrækker, er det bedst at få en plads i køen. Ford siger, at den har 160.000 kundereservationer til sin Lightning, men forventer at bygge kun 15.000 næste år, før den hurtigt udvider produktionen. Rivian citerede i en føderal ansøgning et efterslæb på 55.400 ordrer til R1T og R1S.

Billede

Kredit…Bryan Derballa for The New York Times

Ford lavede lynets startpris til omkring $42.000, men for en arbejdsversion med en beskeden rækkevidde på 230 mil. Held og lykke med at finde en hos forhandlere. En Lightning XLT med højere volumen starter tættere på $55.000, med en fyldt Platinum-udgave, der børster $90.000.

Ford (sammen med GM) præsenterer massiv skala, forhandlernetværk og produktionserfaring, omend i lastbiler med fossilt brændstof. Ligesom Tesla planlægger Rivian at give afkald på traditionelle udstillingslokaler til fordel for direkte salg i alle 50 stater. Virksomheden planlægger at åbne snesevis af servicecentre i Nordamerika, men satser også på fjerndiagnostik, trådløse opdateringer og mobile teknikere, der kan servicere Rivians i hjemmet, selv når ejerne er væk.

Uanset hvad, så kan Ford vinde: Det ejer 12 procent af Rivian, selvom det netop droppede en plan om at udvikle en elbil i samarbejde med Rivian. Grundlagt af RJ Scaringe, håber Rivian at opfylde sine eksisterende ordrer inden udgangen af ​​2023 fra en fabrik, der kan bygge 150.000 enheder om året.

Uanset hvad der ellers sker, kan Rivian hævde at være first mover i det elektriske lastbilrum. Fra denne elektriske David lander R1T et imponerende første skud. Lad os se, hvad goliaterne gør, når de kommer op af måtten.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *