Fremtidens bilnøgle (er stadig i din lomme)


Kald dem, hvad du vil: digitale nøgler i form af et kreditkort, nøglefri startpods, nøglefri trykknapstartenheder, intelligente taster eller smart- eller “smartphone”-nøgler. Det er den måde, vi åbner og starter biler på nu – og mere til – og det er usandsynligt, at fortidens primitive nøgler vender tilbage.

Ved en samling i staten New York i International Motor Press Association før pandemien brugte medlemmerne en dag på at finde veje nær Bear Mountain i masser af nye biler. Jeg skiftedes til en Alfa Romeo, to BMW’er, en Volvo, to Volkswagens, en Lexus, en Acura … og jeg glemmer de andre.

Ikke en eneste gang rørte jeg ved en tændingsnøgle.

Skiftet fra håndsving og solenoider og små metalstykker til fjerntliggende, trådløse ting handler bestemt ikke kun om videnskab og teknologi. Der er elementer af bekvemmelighed, design, økologi og mode. Men mest handler det om videnskab og teknologi.

Nogle gange kunne man dog ønske sig en rigtig nøgle; alternativerne er ikke skudsikre. Tesla-chauffører har for nylig slået den smartphone-app op, de bruger til at låse op og starte deres biler. App’en svarede ikke, da en server var gået ned. Tesla-nøgle-“kortet” ville fungere – Teslas version af en fob – men chauffører, der var afhængige af deres telefoner, sad fast. Problemet blev løst ret hurtigt, og Elon Musk, virksomhedens chef, tweetede undskyldninger.

“Det var Chrysler i 1949, der introducerede nøglen, der betjener den kombinerede tændings- og startkontakt,” sagde Brandt Rosenbusch, leder af historiske tjenester for de tidligere Fiat Chrysler Automobiles (nu kaldet Stellantis). “Før dette,” tilføjede han, “blev biler startet ved at dreje en nøgle til tændingen, og chaufførerne trykkede derefter på en startknap enten på gulvet eller instrumentpanelet.” Før 1960’erne krævede de fleste køretøjer en separat kodet nøgle for at slå tændingen til og en for at åbne dørene eller bagagerummet.

Billede

Kredit…Ann Johansson for The New York Times

For mange år siden, efter at jeg fik en ny licens, spurgte jeg jævnligt far: “Må jeg få nøglerne?” Det betød kun én ting: må jeg tage bilen? Normalt smed han dem, en nøgle til tændingen, en til dørene på Oldsmobilen. “Vær forsigtig,” sagde han.

Spørger teenagere i dag: “Far, må jeg få fob?”

Det tog årtier for fob – menes at være relateret til det tyske ord fuppe, betyder lomme — til at erhverve fjernbetjeningsfunktioner og sende kodede radiosignaler til en modtager i køretøjet. Ofte var den første “fob-funktion” at tillade chauffører at låse og låse dørene op. Fremskridt inden for teknologien gav den mulighed for at åbne bagagerummet, aktivere et alarmsystem og til sidst udvikle “smarts”: Bær det blot ind i cockpittet og tryk på “start”-knappen på eller i nærheden af ​​instrumentbrættet. De nye teknologier er også med til at forhindre den bedste indsats fra de gået-på-60 sekunders banditter.

Nogle nøgler fra det 20. århundrede udviklede personligheder. Volkswagen foretrak switchblade-nøglen, der gled ud af fob som et shiv. Nogle tændingsnøgler, der var kodet, kunne kun bruges i en bestemt bil. I Volvos nye elektriske XC40 Recharge SUV, “start”-funktionen er i førersædet: med håndtaget i lommen behøver han kun at placere sin bagside på puden, og motoren starter. Når han løfter sig (af puden, altså) stopper motoren.

For år siden fastslog ingeniørerne for de Porsche, der kørte i Le Mans, at placeringen af ​​tændingen til venstre for rattet sparede tid på racestarten. Førere af andre biler måtte bruge deres højre hænder til først at starte motoren og derefter sætte første gear. Hos Porsche drejede venstre hånd nøglen, og højre satte gearskiftet i gang samtidigt: De fleste af nutidens Porscher placerer tændingskontakten til venstre.

Adskillige køretøjsdriftsfunktioner er allerede blevet outsourcet til smartphones. For eksempel kan en app til nogle BMW’er fjernstarte bilen; den vil køre i 15 minutter, opvarme eller afkøle kabinen, før den automatisk slukker. Men en eller anden type hardware – en trådløs fob, rund eller firkantet, med bittesmå knapper til at åbne og lukke døre, luger, vinduer og soltage og måske en “panik”-funktion til at tænde bilens alarmsystem – vil højst sandsynligt forblive indtil mobil enheder “eliminerer behovet for et fysisk stykke hardware helt,” sagde Todd Parker, direktør for globalt design for General Motors.

Billede

Kredit…Laura Segall for The New York Times

Nøglebremsens fremmarch er helt sikkert ustoppelig, og den ultimative modtager – bilkøberen – er i trådkorset. Hos Volvo of Queens-forhandleren i Bayside sagde Peter Fearon, en sælger, at migrationen fra metalnøgle til elektronisk controller var et fait accompli. “Alt i bilen er computerstyret,” sagde han. “Alle er glade.”

Ikke alle, sagde John Albanese, der arbejder hos Bayside Volkswagen ved siden af ​​Volvo.

“Normalt ældre mennesker, de kan ikke lide trykknappen for at starte bilen,” sagde han. ”De er bange for, at de glemmer at lukke bilen. De tror, ​​det på en eller anden måde vil mislykkes. Et ungt menneske vil bare tale med bilen. ‘Start bilen, kør mig hjem.’ Det er et helt andet tankesæt.”

Albanese, som har solgt biler af forskellige mærker i 43 år, antyder også, at moderne fob-enheder komplicerer leveringsprocessen. “Vi forklarer funktionerne, men halvdelen af ​​tiden, hvad vi fortæller kunderne, går ind i det ene øre og ud af det andet,” sagde han. “Og brugervejledningen … ja, den er aldrig rørt, aldrig åbnet.”

Der er også spørgsmålet om at erstatte en mistet moderne fob. Tag mere end 200 dollars, advarer hr. Albanese, “og så skal hver nøgle programmeres, fordi hver bil er forskellig.” (Jeg kan huske, at jeg i det skjulte kopierede tændingsnøglen til fars Oldsmobile: $1,75.)

Uanset hvad. Mr. Parker fra GM mener, at den moderne nøgle “gør os i stand til fuldstændigt at omdefinere oplevelsen af ​​køretøjsejerskab.”

“Bilnøgler – uanset hvilken form de har – vil skabe en sømløs bro mellem den enkelte chaufførs unikke præferencer og selve køretøjet,” tilføjede han. “Vores køretøjer vil automatisk justere indstillinger som kabinetemperatur, belysning, musik og sædeplacering, før de overhovedet åbner døren. Udviklingen af ​​bilnøgleteknologi vil fortsætte med at udvide rækkevidden og mulighederne for disse særskilte oplevelser.”Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *