Eksplosion uden for skolen dræber 8 i Somalias hovedstad


NAIROBI, Kenya – En stor eksplosion uden for en skole i Somalias hovedstad torsdag dræbte mindst otte mennesker og sårede 17 andre, oplyser politiet. Det var det seneste i rækken af ​​dødelige angreb, da Somalia oplever en anspændt valgperiode og en enorm humanitær krise.

Et køretøj spækket med sprængstoffer detonerede omkring klokken 7.30, rettet mod en konvoj tilhørende et sikkerhedsfirma, der bevogter FN-personale, ifølge Abdifatah Aden Hassan, en polititalsmand. Ingen FN-medarbejdere kom til skade ved eksplosionen, sagde han.

Somali Memo, et nyhedswebsted tilknyttet den Al Qaeda-forbundne ekstremistgruppe Al Shabab, sagde, at gruppen tog ansvar for angrebet, som fandt sted på en nøglevej i det nordvestlige Hodan-distrikt i hovedstaden Mogadishu. Distriktet er hjemsted for mange skoler, restauranter og bopæl for en tidligere præsident.

Mindst 13 elever fra en af ​​disse skoler, Mocaasir, blev såret i eksplosionen. Billeder og videoer fra stedet viste ødelagte skolebusser og stærkt beskadigede klasseværelser.

“Hvis skoler og læresteder ikke er undtaget fra mål, så er dette en rigtig tragedie,” sagde Abdulkadir Adan, grundlægger af Aamin Ambulance, en gratis ambulancetjeneste, der var blandt de første til at reagere på stedet.

“Eleverne og lærerne står nu over for ikke kun fysiske skader, men også psykiske traumer,” tilføjede han.

Den militante Shabab-gruppe har optrappet sine angreb i de seneste uger og udført selvmordsbomber, bagholdsangreb og attentater rettet mod journalister, embedsmænd, politiet og udenlandske fredsbevarende styrker i Somalia.

Mindst to mennesker blev dræbt i begyndelsen af ​​november i Mogadishu, da en selvmordsbomber angreb en militærkonvoj tilhørende Den Afrikanske Unions mission i Somalia (AMISOM). I sidste uge, et selvmordsbombe dræbt direktøren for den regeringsejede Radio Mogadishu, Abdiaziz Mohamud Guled, som den militante gruppe sagde, at den havde “jagt” i lang tid.

I sidste uge sagde lederen af ​​Den Afrikanske Unions mission, Francisco Caetano Jose Madeira, fortalte FN’s Sikkerhedsråd at Shabab havde øget angrebene på valgcentre og havde “øget den offentlige henrettelse af personer, der arbejdede med somaliske sikkerhedsstyrker og AMISOM-personale.”

Myndigheder og analytikere siger, at den væbnede gruppe udnytter de mange økonomiske, politiske og sikkerhedsmæssige udfordringer, som Somalia står over for. En forværret tørke påvirker nu omkring 2,6 millioner mennesker i 66 ud af landets 74 distrikter, ifølge FN. Tirsdag erklærede Somalias premierminister, Mohamed Hussein Roble, en undtagelsestilstand og appellerede til det internationale samfund om øget humanitær bistand.

Somalia på Afrikas Horn er også blevet ramt af et udbredt angreb af ørkengræshopper og de fortsatte virkninger af coronavirus-pandemien.

Derudover fortsætter politiske ledere med at skændes om et langtrukkent, stærkt bestridt valg. Et folketingsvalg, der var planlagt til tidligere i år, blev forsinket efter Præsident Mohamed Abdullahi Mohamed flyttet for at udvide sit styre, i det modstandere kaldte en kraftgreb. Da afstemningen om lovgivere gik i gang i de seneste uger, har mange observatører peget på beskyldninger om stemmekøb og manipulation i processen.

Mange somaliere er også bekymrede for den mulige udtræden af ​​Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrke, hvis mandat udløber den 31. december. Selvom missionen forventes at fortsætte i en eller anden form, er der en betydelig reduktion af militærstyrkerne, der kommer efter tilbagetrækningen af ​​amerikanske tropper tidligt i år, kunne se Shabab overtage landet, siger somaliske embedsmænd og sikkerhedsanalytikere. På trods af mange års udenlandsk finansiering og uddannelse mener eksperter, at Somalias egne sikkerhedsstyrker ikke er fuldt ud i stand til at stabilisere landet eller beskytte dets befolkning.

“Somalia er i et ømtåleligt øjeblik lige nu,” sagde Omar S. Mahmood, senior Somalia-analytiker hos International Crisis Group.

“Al Shabaab har altid været opportunistisk med sin vold, især når politiske aktører enten er distraheret eller opslugt af interne skænderier,” sagde han. “I denne forstand er det et passende tidspunkt for bevægelsen at øge tempoet i sine angreb, især i Mogadishu.”

Hussein Mohamed bidrog med rapportering fra Mogadishu, Somalia.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *