Som Californien stemmer, gentænker det sin tradition for direkte demokrati


SACRAMENTO – Da californierne gik til valgurnerne tirsdag for at afgøre, om guvernør Gavin Newsom ville blive fjernet fra embedet, havde tilbagekaldelsesvalget allerede affødt endnu en kampagne: at huske tilbagekaldelsen.

I en stat, der er berømt for sine handlinger med direkte demokrati, hvad enten det er at forbyde bekræftende handling eller legalisere cannabis, siger modstandere af årets særlige valg, at tilbagekaldelsesprocessen er demokrati, der er gået af sporet, en distraktion fra kriser, der kræver regeringens opmærksomhed og spild af flere hundrede millioner dollars.

Californiens skove er i brand, med røg fra ild i naturen, der sender tusinder af beboere på flugt. Byer er ved at løbe tør for vand på grund af alvorlig tørke. Og nogle landhospitaler er spækket med coronavirus -patienter.

Mange vælgere, der gik til valgurnerne tirsdag, sagde, at valget var en uvelkommen distraktion, der optog hr. Newsom, og nogle kritikere sagde, måske havde forhindret ham i at tage hårde beslutninger.

“Denne tilbagekaldelse er så dum,” sagde Frankie Santos, en 43-årig kunstner, der stemte i Hollywood tirsdag. “Det er så ikke en god brug af ressourcer.” Hun sagde, at hvis hun kunne have kravlet “absolut nej” til at huske hr. Newsom uden at ugyldiggøre hendes afstemning, ville hun have gjort det.

Anthony Rendon, taleren for statsforsamlingen og andre lovgivende ledere har allerede sagt, at der var drøftelser om at lave en forfatningsændring vedrørende tilbagekaldelser for vælgerne i 2022.

Billede

Kredit…Allison Zaucha for The New York Times
Billede

Kredit…Ryan Young for The New York Times

“Dette er et system, der blev indført for 100 år siden,” sagde Rendon med henvisning til de gældende tilbagekaldelsesregler. “Vi vil spørge, om det er det, der er bedst for staten.”

Valget, der koster staten 276 millioner dollars at administrere, har til tider haft cirkusstemning, ikke mindst da en af ​​de 46 kandidater på stemmesedlen bragte en stor bjørn til et kampagnemøde.

Ingen i statens demokratiske ledelse foreslår fjernelse af tilbagekaldelser, der er bagt ind i statens forfatning. Men mange lover at gøre det vanskeligere for dem at kvalificere sig til afstemningen, eller at ændre reglerne for, hvordan en efterfølger vælges.

I øjeblikket kan modstandere af en guvernør – eller enhver anden valgt embedsmand i Californien – udløse et tilbagekaldelsesvalg ved at indsende underskrifter svarende til 12 procent af valgdeltagelsen ved det seneste valg til dette embede.

I et skarpt stykke politisk ironi vil det tage en folkeafstemning for at afgøre, om denne særlige folkeafstemning skal ændres.

Demokraterne vil arbejde med hyl af modstand fra republikanerne, der ser tilbagekaldelsesprocessen som en af ​​de få feriesteder, der er tilbage til dem i en stat, hvor demokrater kontrollerer alle kontorer i hele landet og har supermajoriteter i lovgivningen.

“Det sidste, vi har brug for, er lovændringer, der gør det endnu sværere for californierne at få adgang til deres regering,” sagde Kevin Kiley, en republikansk forsamlingsmand, der stillede op ved tilbagekaldelsesvalget.

Kiley sagde, at demokraterne allerede havde forsøgt at delegitimere processen ved at kalde det et demokratisk kup.

“Hvis de forsøger at gøre det sværere eller umuligt at stille dine offentlige embedsmænd til ansvar, er det absolut noget, jeg ville være imod,” sagde Kiley.

Kritikere af tilbagekaldelsesprocessen siger, at den grundlæggende er antidemokratisk. Med simpelt flertal kunne vælgerne huske hr. Newsom, der var langt fremme i meningsmålingerne i de sidste dage af kampagnen. Men hans erstatning ville blive valgt af flere.

Billede

Kredit…Jim Wilson/The New York Times
Billede

Kredit…Alex Welsh for The New York Times

Afstemning viste, at frontløberen til at erstatte Mr. Newsom, den konservative talkshow-vært Larry Elder, ikke var i nærheden af ​​et flertal af opbakning, og mange demokrater forlod den del af stemmesedlen blank.

Blandt Newsom -tilhængere var der stærke følelser omkring tilbagekaldelsen.

Jose Orbeta, en medarbejder ved San Franciscos afdeling for folkesundhed, var afstumpet med at beskrive tilbagekaldelsesvalget, da han stemte tirsdag.

“Spild af tid,” sagde han. “Det er et magtgreb fra GOP”

Mr. Newsom havde udført et “anstændigt stykke arbejde” med at føre Californien gennem pandemien, sagde han.

Erindringer i Californien går mere end et århundrede tilbage til en række reformer, der blev gennemført fra 1910 til 1913 under guvernør Hiram Johnson, en republikansk og progressiv korsfarer. De var grundstenen i en årelang indsats for at bremse den politiske magt i jernbanen i det sydlige Stillehav, som næsten alle ejede statens regering og økonomi, kontrollerende politikere, dommere og tilsynsmyndigheder.

Hr. Johnsons reformer brød grebet, reviderede statens valgsystem og gennem et forfatningsændringsforslag, som vælgerne vedtog i 1911, indførte systemet med folkeafstemninger, afstemningsinitiativer og tilbagekaldelse. Kevin Starr, en californisk historiker, der døde i 2017, kaldte dette “selve genskabelsen af ​​den politiske og sociale orden i Californien.”

Det påpeges ofte, at hr. Johnsons reformer – værktøjer, der eksplicit blev skabt til at bremse storvirksomhedens indflydelse på Californiens politik – nu er blevet et vigtigt virksomhedsvåben. Dette gælder især initiativer, der kan sættes på stemmesedlen med et par millioner dollars værd for udklipsholderholdere, der indsamler underskrifter fra registrerede vælgere.

Et nyt eksempel var Forslag 22, et initiativ på 200 millioner dollars fra ride-delingsselskaberne Uber og Lyft for at forhindre, at deres chauffører bliver klassificeret som ansatte.

“Det er det større problem her,” sagde Jim Newton, historiker og foredragsholder om offentlig politik ved University of California, Los Angeles, der har skrevet biografier om guvernørerne Earl Warren og Jerry Brown.

”Det er ikke, om Gavin Newsom får 51 procent, eller vi har guvernør Larry Elder. Det er vigtigt, men den generelle forudsætning om, at initiativet, folkeafstemningen og tilbagekaldelsen har til formål at bremse indflydelsen fra magtfulde særinteresser, er blevet tippet helt på hovedet, og det er nu blevet et værktøj til særlige interesser. ”

Erwin Chemerinsky, en forfatningsretlig ekspert og dekan for School of Law ved University of California, Berkeley, hævdede, at statens tilbagekaldelsesproces er forfatningsstridig, fordi processens to-trins karakter-med vælgerne, der beslutter, om de skal sidde tilbage som guvernør og derefter separat, at vælge en erstatning – gør det muligt for en ny guvernør at tiltræde med mindre populær støtte end den gamle.

Hvis 49 procent af vælgerne støttede hr. Newsom, 25 procent støttede hr. Ældste, og færre end det støttede nogen anden kandidat, ville ældste blive guvernør med cirka halvt så mange stemmer som hr. Newsom. I dette scenario ville en ældste tilhængers afstemning faktisk have dobbelt så meget magt som en stemme fra en Newsom -tilhænger, sagde professor Chemerinsky – og det ville krænke princippet om “én person, én stemme”, der blev bekræftet i to højesteretsafgørelser i 1964 , Reynolds v. Sims og Wesberry v. Sanders.

Californierne var ikke tvunget til at konfrontere dette problem i 2003 -tilbagekaldelsen, hvor Arnold Schwarzenegger erstattede guvernør Gray Davis, fordi hr. Schwarzenegger modtog flere stemmer om det andet spørgsmål, end hr. Davis gjorde på det første.

Billede

Kredit…Alexandra Hootnick for The New York Times
Billede

Kredit…Allison Zaucha for The New York Times

Davis, den første guvernør i Californien, der tabte et tilbagekaldelsesvalg, sagde i et interview, at evnen til at tilbagekalde embedsmænd var en del af Californiens “unikke direkte demokrati -tilgang til afstemning”, men at han støttede ændringer i processens detaljer.

“I 110 år vidste enhver, der stillede op til guvernør, at der var en mulighed for at blive genstand for en tilbagekaldelse,” sagde han. “Det kommer med territoriet – og livet er ikke altid fair.”

Men han hævdede, at tærsklen for at få en tilbagekaldelse til stemmesedlen – underskrifter fra 12 procent af vælgerne ved det foregående guvernørvalg – var utilstrækkelig i en æra, der tillod interesseorganisationer at få tilhængere med et klik på en knap på Facebook.

“Vi bør gå fra en 12 procent til en 25 procent tærskel,” sagde Mr. Davis og kun stille vælgerne et spørgsmål: “Hvem skal tjene balancen i guvernørperioden?”

Statssenator Josh Newman, der oplevede statens tilbagekaldelsesregler på egen hånd, da han blev tilbagekaldt i 2018 og erstattet af en kandidat, der modtog færre stemmer end ham i tilbagekaldelsesvalget, sagde, at han planlagde at foreslå en forfatningsændring i begyndelsen af ​​næste år, der ville fjerne udskiftningen løb på stemmesedlen. Vælgerne ville beslutte, om en guvernør skulle tilbagekaldes, og i så fald ville løjtnantguvernøren automatisk tage jobbet. Newman løb imod sin afløser og vandt tilbage i 2020.

Alligevel midt i planerne og forslagene om at justere tilbagekaldelsesreglerne var der vælgere, der ønskede, at de skulle blive, som de er.

Jim Mastrosimone, en vælger i Irvine, stønnede, at listen over erstatningskandidater var for lang, efter at han havde afgivet sin stemme til hr. Ældste.

Men i sidste ende sagde hr. Mastrosimone, at han er glad for, at californierne har tilbagekaldelsesvalg.

“Det giver magten til den lille fyr,” sagde han.

Thomas Fuller rapporteret fra Sacramento, Maggie Astor fra New York og Conor Dougherty fra Oakland, Californien. Rapportering blev bidraget af Shawn Hubler fra Sacramento, Soumya Karlamangla og Miriam Jordan fra Los Angeles, Jill Cowan fra Irvine, Californien og Erin Woo fra San Francisco.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *