El Chapos kone idømt 3 års fængsel


Emma Coronel Aispuro, hustruen til den berygtede mexicanske narkobaron, bedst kendt som El Chapo, blev tirsdag idømt tre års fængsel anklaget for at have hjulpet med at drive sin mands mange milliarder dollar-kriminelle imperium og spille en rolle i hans flugt fra varetægtsfængslet, efter at han blev fanget i 2014.

Ms. Coronel, en tidligere skønhedsdronning, der giftede sig med El Chapo – hvis rigtige navn er Joaquín Guzmán Loera – i 2007 på sin 18-års fødselsdag, blev anholdt i Dulles International Airport, nær Washington, i februar, to år efter hendes mand blev dømt ved en retssag i New York City og idømt livsvarigt fængsel.

Hun havde været i tråd med de amerikanske myndigheder i flere måneder. Hun i sidste ende erkendte sig skyldig i juni at hjælpe hr. Guzmán med at smugle stoffer over den amerikanske grænse og få sin dramatisk flugt fra et mexicansk fængsel med høj sikkerhed, en operation, der involverede en selvdrevet jernbanevogn, et ur udstyret med en GPS-enhed og en kilometerlang tunnel gravet ind i bruseren i hans celle.

Ms. Coronel, som er dobbelt amerikansk-mexicansk statsborger, har ligesom sin mand længe været en offentlig fascinationsfigur, en rolle, som hun ofte har opmuntret til. af hendes overdådige livsstil og hendes laissez-faire holdning til paparazzi. Ved sin domsafsigelse i Federal District Court i Washington udtrykte hun “ægte beklagelse” for sine forbrydelser og bad dommer Rudolph Contreras om at ignorere det faktum, at hun var hustru til en berygtet narkobaron.

“Måske på grund af dette, er der grund til, at du er hårdere ved mig,” sagde Ms. Coronel. “Men jeg beder til, at du ikke gør det.”

Selvom det er usædvanligt, at retshåndhævere går efter ægtefællerne til personer i narkotikaverdenen, tilbød anklagere ved Mr. Guzmáns retssag væsentlige beviser for, at fru Coronel, mens hun stadig var i 20’erne, var dybt indviklet i sin mands kriminelle forretning.

De introducerede for eksempel BlackBerry-beskeder, der gjorde det klart, at hun havde hjulpet hr. Guzmán med at udføre hans ulovlige operationer, nogle gange sammen med sin egen far, Inés Coronel Barreras, som var en af ​​sin mands topløjtnanter og blev varetægtsfængslet i Mexico i 2013. .

Andre meddelelser indikerede, at fru Coronel var tæt involveret, ikke kun i hr. Guzmáns berømte 2015 tunnel flugt fra Altiplano-fængslet i Toluca, Mexico, men også med at hjælpe ham med at unddrage sig tilfangetagelse af amerikanske og mexicanske myndigheder efter et forkludret razzia i 2012 i den mexicanske ferieby Cabo San Lucas.

Ved hr. Guzmáns retssag fortalte hans tidligere stabschef, Dámaso López Núñez, juryen, at fru Coronel havde søgt at hjælpe sin mand med at flygte fra fængslet igen, efter at han var blevet genvundet i 2016 og vendte tilbage til Altiplano. Ifølge hr. López udklækkede fru Coronel et komplot for at bestikke Mexicos øverste fængselsembedsmand, men hr. Guzmán blev udleveret til USA for at stå for retten, før planen kunne gennemføres.

Som en del af sin bønaftale med regeringen indvilligede Coronel i at omsætte omkring 1,5 millioner dollars i ulovligt udbytte fra sin mands ulovlige operationer. Mens hun indrømmede at have hjulpet ham med at flytte mindst 450 kilo kokain, 90 kilo heroin og næsten 90.000 kilo marihuana ind i USA gennem årene, fik hun stadig en forholdsvis let dom, delvist fordi hendes rolle i at smugle selv den mængde narkotika gjorde hende til en “minimal deltager” i en meget større kriminel virksomhed, ifølge hendes klageaftale.

“Den tiltalte var ikke en organisator, leder, chef eller anden form for leder,” sagde Anthony J. Nardozzi, en føderal anklager, til retten. “Hun var snarere et tandhjul i et meget stort hjul i en kriminel organisation.”

I kølvandet på Ms. Coronels anholdelse var der udbredte spekulationer om, at hun – som så mange af Mr. Guzmáns tidligere allierede – havde besluttet at samarbejde med de amerikanske myndigheder mod andre medlemmer af den organisation, han engang ledede, Sinaloa-narkokartellet. Men i retspapirer, der blev indleveret denne måned, sagde anklagere, at hun kun havde hjulpet regeringen med retsforfølgningen af ​​sin egen sag.

Ms. Coronels advokat, Jeffrey Lichtman, kaldte påstandene om, at hun havde samarbejdet med regeringen, for “skrald”, og tilføjede, at de havde bragt hans klients liv i fare. “Jeg ved ikke, om hun nogensinde kan vende tilbage til sit hjem i Mexico,” sagde hr. Lichtman.

Sinaloa-kartellet er fortsat en af ​​Mexicos mest magtfulde kriminelle mafiaer, selv i hr. Guzmáns fravær. Det siges at være drevet af en urolig alliance af hans sønner, en af ​​hans brødre og hans mangeårige partner, Ismael Zambada García, som alle er blevet tiltalt i USA.Kilde link