EU-tolk siger, at Grækenland har udvist ham til Tyrkiet i Migrant Roundup


ATHEN – I årevis har græske embedsmænd afvist klager fra menneskerettighedsgrupper om, at landets grænseagenter har brutaliseret migranter og med magt skubbet dem tilbage til Tyrkiet. De har afvist beskyldningerne som falske nyheder eller tyrkisk propaganda.

Nu kan en enkelt sag fremtvinge et opgør.

En EU-tolk siger, at græske grænsevagter i september forvekslede ham med at være en asylansøger, overfaldt ham og derefter tvang ham over grænsen til Tyrkiet sammen med snesevis af migranter.

Hans påstand er særligt problematisk for græske embedsmænd, fordi han er lovligt bosiddende i EU, ansat af EU’s grænseagentur, Frontex. Og han har overgivet beviser til agenturet for at understøtte hans påstande om misbrug, ifølge europæiske embedsmænd, der behandler hans sag.

Den Europæiske Union, som for det meste har set den anden vej på misbrug af migranter, bliver nu tvunget til at konfrontere problemet.

Sagen dukkede op i kølvandet på en akut grænsekrise med Hviderusland over migranter, og sagen har vakt opmærksomhed fra højtstående europæiske ledere i ugevis. Ylva Johansson, EU-kommissær for migration, sagde, at hun ringede til tolken fredag ​​for at diskutere hans anklager.

“Efter direkte, dybdegående diskussion med personen den 25. november, var jeg ekstremt bekymret over hans beretning,” sagde Ms. Johansson. “Ud over hans personlige historie er hans påstand om, at dette ikke var et isoleret tilfælde, et alvorligt problem,” tilføjede hun og sagde, at han fortalte hende, at han havde været vidne til mindst 100 migranter, der blev skubbet over grænsen og nogle gange ophidset.

En erklæring fra det græske regeringsministerium sår dog tvivl om hans beretning og siger, at de indledende undersøgelser tyder på, at “kendsgerningerne ikke er som præsenteret.”

Billede

Kredit…New York Times

Tolken fortalte til The New York Times, at han havde indgivet en klage til Frontex, og europæiske embedsmænd bekræftede dette. De sagde, at klagen blev behandlet som troværdig på grund af mandens stilling og den dokumentation, han leverede, herunder lyd- og videooptagelser.

Manden bad om ikke at blive identificeret af bekymring for sin sikkerhed og sit levebrød. To europæiske embedsmænd, der talte på betingelse af anonymitet, fordi de ikke var autoriseret til at diskutere sagen med journalister, bekræftede hans identitet.

Han sagde, at han og mange af de migranter, han blev tilbageholdt med, blev slået og afklædt, og at politiet beslaglagde deres telefoner, penge og dokumenter. Hans forsøg på at fortælle politiet, hvem han var, blev mødt med latter og tæsk, sagde han. Han sagde, at han blev ført til et fjerntliggende lager, hvor han blev holdt sammen med mindst 100 andre, inklusive kvinder og børn. De blev derefter sat på joller og skubbet over Evros-floden ind på tyrkisk territorium.

Hans anklager lignede dem fra menneskerettighedsgrupper, sammen med voksende beviser indsamlet af migranter og journalister, der alle hævder, at græske myndigheder rutinemæssigt samler og udviser migranter uden at tillade dem at fuldføre asylansøgninger – ofte på en vilkårlig og voldelig måde. De græske myndigheder er også blevet beskyldt for at skubbe migranter tilbage i spinkle joller i Det Ægæiske Hav, nogle gange deaktivere motorerne og lade migranterne drive tilbage til tyrkisk farvand. Grækenland har afvist anklagerne.

Mandens historie kom frem i lyset på et kritisk tidspunkt i Europas opgør med dets praksis i håndteringen af ​​migranter, som har fået fornyet opmærksomhed efter en kamp i Grænsen mellem Hviderusland og Polen, der efterlod 12 migranter døde. I et forsøg på at lægge pres på EU på grund af en geopolitisk standoff, lokkede Hviderusland migranter til sit territorium, efterlod dem i en kold skov og opmuntrede dem til at krydse ind i EU-lande, inklusive Polen. Polske myndigheder afviste dem, nogle gange voldsomt.

Billede

Kredit…Giannis Papanikos/Associated Press

Denne krise, sammen med en lignende kamp mellem Grækenland og Tyrkiet sidste år med asylansøgere fanget i midten, har blotlagt en voksende kløft mellem europæiske love og normer for behandling af asylansøgere og virkeligheden på stedet.

Den offentlige mening om immigration blev syrnet, efter at krigen i Syrien bragte mere end en million flygtninge til Europa i 2015-16. Alligevel er politikere og borgere i store dele af EU imod umenneskelig og ulovlig praksis, såsom at samle migranter og udvise dem uden retfærdig rettergang.

Men regeringer ved Europas grænser, såsom Grækenland, betragter migrationslove og -procedurer som forældede og ude af trit med det nuværende klima, idet de hævder, at de var designet før de massefordrivelser, der er set i de senere år.

Grækenlands premierminister Kyriakos Mitsotakis afviste i denne måned beskyldninger om overgreb mod migranter fra de græske myndigheders side. Han kaldte sin migrationspolitik “hård, men retfærdig.”

Ms. Johansson sagde, at hun mandag havde talt med den græske minister for borgerbeskyttelse, Takis Theodorikakos, og han lovede at undersøge tolkens påstande.

“Den uafhængige nationale gennemsigtighedsmyndighed vil gennemføre en undersøgelse og vil være åben omkring sine resultater som altid, men foreløbige undersøgelser i denne sag synes at tyde på, at fakta ikke er som præsenteret,” sagde ministeriets mediekontor i en erklæring.

Billede

Kredit…James Hill for The New York Times

Sophie in ‘t Veld, et hollandsk medlem af Europa-Parlamentet, sagde, at tolkens påstande var en del af et mønster af voksende EU-brutalitet over for migranter og asylansøgere.

”Med titusindvis af ofre, der druknede i Middelhavet, tusinder sygner hen i, hvad der er blevet beskrevet som koncentrationslejre i Libyen, elendigheden i lejrene på de græske øer i så mange år, mennesker drukner i Kanalen eller fryser ihjel på grænsen mellem Hviderusland og EU kan Europa-Kommissionen ikke længere hævde, at der er tale om hændelser, ulykker, undtagelser,” sagde hun.

“Det er ikke en politisk fiasko,” tilføjede hun. “Det er politik.”

Grækenland, en af ​​de vigtigste indgangsporte til EU for migranter, har længe hævdet, at landet bliver bedt om at redde, behandle og være vært for for mange mennesker, der ankommer fra Tyrkiet, en fjendtlig nabo, som opfordrer ofte asylansøgere til at tage til Grækenland at provokere regeringen der og presse dens krav over for EU.

I henhold til græsk og EU-love er de græske myndigheder forpligtet til at vurdere asylansøgninger for alle, der søger beskyttelse, at huse asylansøgere under humane forhold og, hvis de bliver afvist, at hjemsende dem sikkert.

Bestræbelserne på at fordele asylansøgere mere retfærdigt i hele EU er gået i stå, da mange medlemslande foretrækker at sende midler til Grækenland og andre grænsenationer for at være vært for asylansøgere og holde dem væk fra deres territorier.

Frontex og European Asylum Support Office betaler og indsætter hundredvis af medarbejdere for at sikre, at blokkens ydre grænser bevogtes, mens menneskerettighedslovgivningen opretholdes.

Billede

Kredit…Aris Messinis/Agence France-Presse — Getty Images

Tolken, der oprindeligt kommer fra Afghanistan, har i årevis boet lovligt i Italien. Han var ansat af Frontex som medlem af et EU-finansieret team af eksperter, der var udsendt for at hjælpe grænsevagterne med at kommunikere med asylansøgere.

Han havde arbejdet i grænseregionen Evros sammen med græske vagter og EU-vagter og var på vej til Thessaloniki, Grækenlands næststørste by, for en pause, da politiet trak ham og en række migranter ud af en bus, sagde han.

Efter at de var blevet slået, tilbageholdt og tvunget ind i Tyrkiet, sagde tolken, lykkedes det ham at nå Istanbul, hvor han modtog konsulær bistand fra de italienske myndigheder, og til sidst blev han repatrieret til Italien den 18. september.

Det italienske udenrigsministerium reagerede ikke umiddelbart på anmodninger om kommentarer.

En talsmand for Frontex sagde, at agenturet var i færd med at undersøge rapporten og kunne ikke kommentere yderligere, så længe efterforskningen fortsætter.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *