Tilliden til videnskab og videnskabsmænd er steget globalt, viser meningsmåling


Da coronavirus-pandemien satte fokus på videnskabelig forskning, fik mennesker rundt om i verden tillid til både videnskab og videnskabsmænd, ifølge en ny undersøgelse offentliggjort i mandags.

Resultater fra den offentlige meningsmåling, i en rapport udgivet af Wellcome Trust, en fond med fokus på sundhedsforskning i London, viste, at omkring 80 procent af mennesker fra 113 lande sagde, at de stolede på videnskaben enten “meget” eller “nogle”. Omkring tre fjerdedele af de 119.000 adspurgte sagde, at de stolede på videnskabsmænd, enten “meget” eller “nogle”.

“Jeg er ikke overrasket over resultaterne af undersøgelsen,” sagde Fatima Tokhmafshan, en genetiker og videnskabsformidler, der ikke var involveret i afstemningen. Ms. Tokhmafshan foreslog den tværfaglige reaktion på pandemien blandt forskere, inden for områder lige fra folkesundhed til immunologi, zoologi og epidemiologi, hjalp folk til at forstå sammenhængen mellem videnskab og deres eget velbefindende.

“Den brede offentlighed kender måske ikke videnskabsmænd i det virkelige liv, men de fleste kender en læge eller en sygeplejerske,” sagde Ms. Tokhmafshan. “Nu har alle i det mindste hørt om en videnskabsmand eller læst noget af en videnskabsmand.”

Udført af Gallup, interviewede meningsmålingen folk fra august 2020 til februar 2021, mens vaccineforsøg var i gang og stort set før Covid-vacciner var offentligt tilgængelige i mange lande.

På verdensplan steg tillidsniveauet mest blandt folk, der sagde, at de vidste “noget”, “ikke meget” eller “intet overhovedet” om videnskab, siden meningsmålingen sidst blev gennemført i 2018. Dette tyder på, at folk uden megen erfaring med videnskab kan have opnået bevidsthed om dens betydning under pandemien, ifølge undersøgelsens forfattere.

Procentdelen af ​​mennesker, der sagde, at de havde “meget” tillid til videnskaben, steg med mindst 10 point i Østasien (især Kina), Latinamerika, Østeuropa og Sydøstasien.

Inden for USA viste undersøgelsen, at 54 procent af amerikanerne sagde, at de havde “meget” tillid til videnskabsmænd, en stigning på 9 procentpoint fra 2018-målingen. De seneste amerikanske undersøgelsesdata blev indsamlet fra august 2020 til oktober 2020, da bekræftede coronavirus-tilfælde pr. 100.000 mennesker steg med 60 procent.

Resultaterne kan overraske dem, der overvåger bølge af misinformation om virussen, som har fået mange til at stille spørgsmålstegn ved vacciner, til at afvise folkesundhedsforanstaltninger såsom maskering og distancering eller til at søge ikke-godkendte behandlinger som antimalariamedicin eller ivermectin, som hovedsageligt bruges som et ormemiddel til dyr.

En nyere Gallup meningsmåling gennemført i juli viste, at tilliden til videnskaben i stigende grad er divergeret på tværs af partipolitiske linjer. Siden den sidste meningsmåling blev taget i 1975, faldt republikanernes tillid til videnskaben med 27 point, mens demokraternes tillid steg med 12 point.

“Andelen af ​​mennesker, der bliver ofre for konspirationsteorier og misinformation er vokset, ligesom procentdelen af ​​mennesker, der stoler på videnskab og respekterer videnskab, er vokset,” sagde Tokhmafshan. “Det er en vækst, der er sket på begge sider.”

Undersøgelsen viste også, at folk i USA har betydeligt mindre tillid til regeringens opfattelse af videnskab. Kun 13 procent af amerikanerne sagde, at deres regeringsembedsmænd værdsatte videnskabsmænds meninger og ekspertise “meget” – afledt af et spørgsmål stillet under den sidste del af den tidligere præsident Donald J. Trumps administration.

“Selvom denne rapport giver et øjebliksbillede af synspunkter i 2020, forud for vellykkede vacciner eller licenserede behandlinger, er det afgørende, at vi kan lytte til – og forstå – folks synspunkter,” sagde Beth Thompson, en associeret direktør for politik ved Wellcome Foundation, i en erklæring.

Maimuna Majumder, en computerepidemiolog ved Harvard Medical School og Boston Children’s Hospital, som ikke var involveret i afstemningen, sagde, at hun havde bemærket, at flere mennesker interesserede sig for hendes perspektiv, end de ville have før pandemien. Hun fandt også ud af, at politiseringen af ​​pandemien har påvirket, hvem der har og ikke har tillid til hende som videnskabsmand.

“Det faktum, at jeg også er muslim, BIPOC, og bruger hun/de pronominer, påvirker, hvem der finder mine perspektiver som videnskabsmand troværdige,” skrev Dr. Majumder i en e-mail.

I Ms. Tokhmafshans øjne bør videnskabsmænd ophøje videnskabsmænds stemmer fra marginaliserede grupper, samt øge rækkevidden til undertjente samfund, der kan huse historisk mistillid i medicinske institutioner.

“Repræsentation og retfærdighed er meget, meget vigtigt for at opbygge tillid,” sagde Ms. Tokhmafshan.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *