Haitis bedste håb for et fungerende demokrati


PORT-AU-PRINCE, Haiti – På gaden i Port-au-Prince i februar krævede demonstranter, at den haitianske præsident, Jovenel Moïse, træder tilbage, fordi han havde udholdt sin valgte periode. Hans administration havde opløst parlamentet efter at have undladt at afholde valg, og han havde ulovligt pakket retsvæsenet og valgkommissionerne. Bevæbnede bander, der handler med hans støtte, massakreret demonstranter og terroriserede fattige og magtesløse borgere. Offentlige organer var en rod, som de har været i årevis.

Da USA og andre lande yder uophørlig støtte til Mr. Moïse, indså de haitiske civile organisationer, at den eneste måde, Haiti ville blive reddet på, var, hvis de reddede det.

Den måned dannede grupper, der repræsenterede fagforeninger, faglige sammenslutninger, landmandsalliancer, menneskerettigheds- og diasporaorganisationer, Voodoo-grupper og kirker Kommissionen skal søge efter en haitisk løsning på krisen. Jeg er en af ​​13 kommissærer.

For at nå ud over den politiske klasse og vores egne kredse, konsulterede vi haitiere af enhver politisk stribe, professionel baggrund, religiøst tilhørsforhold og social klasse for at nå en bred konsensus gennem kompromis, der ville give os autoritet til at skabe en haitiansk ledet løsning.

Da vi ikke står over for perfekte alternativer til en korrupt, illegitim regering, der styrer ved dekret, tror vi, at landets bedste håb er en politisk overgang, hvor inklusion giver legitimitet, hvilket fører til frie valg. Vi kan skabe et frit, sikkert, demokratisk Haiti på egen hånd, men vi har brug for, at USA og andre nationer opgiver status quo og bakker op om det arbejde, vi har været engageret i i flere måneder.

Vi etablerede et beskedent hovedkvarter i et lille lokale i Hôtel la Réserve i Port-au-Prince, hvor vi mødte både demonstranter, erhvervsledere og repræsentanter for det regerende parti. Vi brugte Zoom og WhatsApp til at tale med haitiere i andre byer og med den haitiske diaspora. Vi konsulterede hundredvis af mennesker og organisationer, der repræsenterede millioner af haitiere.

Så overhalede begivenhederne vores overvejelser.

I juli, Mr. Moïse blev myrdet. Landet var i chok. Med uenighed om, hvem der skulle fungere som midlertidig statsoverhoved, henvendte oppositionspolitikere sig hurtigt til kommissionen for at diskutere en overgangsregering. Den dag, tweetede den amerikanske ambassade dets støtte til hr. Moïses fungerende premierminister, Claude Joseph.

Kommissionen arbejdede med ny hast. Det havde vi allerede lagde vores udkast til aftale online og åbnede den for offentlig kommentar. Nu har vi samlet flere hundrede mennesker for at arbejde på det.

Men i mellemtiden den amerikanske ambassade tweetede en ekstraordinær erklæring fra en gruppe ambassadører der salvede Ariel Henry som fungerende premierminister og bad ham om at danne en regering.

Den 30. august afslørede vi en plan for at skabe en overgangsregering støttet af mange politiske partier og dele af det haitiske samfund, som aldrig før havde nået konsensus.

Det foreslår en midlertidig regering, hvis medlemmer, i mangel af valg, vil blive nomineret af forskellige sektorer til legitimt at repræsentere haitierne. Der ville være en præsident for overgangen og regeringschef, samt et repræsentativt organ, der kan kontrollere den udøvende magt. Den sætter mål for styrkelse af institutioner forud for valg og arbejder med mange dygtige, velmenende embedsmænd, som længes efter at kunne udføre deres arbejde effektivt.

Den indeholder bestemmelser, der beskytter mod egeninteresser, for eksempel forhindrer kommissionsmedlemmer i at besidde lederstillinger i overgangsregeringen. Aftalen, som nu har mere end 900 underskrivere fra grupper, der repræsenterer millioner af haitiere, omfatter deltagere, der er uenige med hinanden, hvilket sikrer forskellige synspunkter.

Billede

Kredit…Christopher Goodney/Bloomberg via Getty Images

Mr. Henry, den ikke-valgte, de facto premierminister, foreslog hurtigt en rivaliserende plan det ville konsolidere al magten i den midlertidige regering i hans hænder. Den fokuserer på hurtige valg uden tilstrækkelige reformer til at gøre dem troværdige eller sikre bred deltagelse. Og de fleste af dens tilhængere repræsenterer grupper, der allerede er på linje med og nyder godt af det eksisterende korrupte, rovdyr og svigtende system.

Vi rykkede fremad, selv om nogle mennesker relateret til samtalerne blev dræbt eller tvunget i skjul af bander og kommissærer blev truet. Bevæbnede mænd afbrød vores møder to gange.

Alligevel var vi i stand til at føre indholdsmæssige og bevægende samtaler. Uanset deres baggrund havde folk identificeret problemerne med massiv korruption og straffrihed for embedsmænd. Retfærdighed var et centralt krav. De fleste var enige om, at Haiti er blevet mere ulige og langt mere voldelig, og at grundlæggende sikkerhed var påtrængende. De var enige om behovet for at finde en løsning blandt haitiere uden international indblanding. På disse måder var haitierne allerede forenet.

I denne uge udnævner vi medlemmerne af det nationale overgangsråd, som forventes at vælge en midlertidig præsident og regeringschef. Dette skulle føre til en forhandling om hr. Henrys afgang, som sagde, at han ville træde tilbage, hvis det ikke var ønsket.

Haitierne har brug for, at USA og andre lande flytter deres støtte til kommissionens demokratiske proces – hvori hr. Henry frit kan deltage. Den bedste løsning på vores lands komplekse og overlappende problemer er, at haitierne bygger et mere inkluderende, stabilt og ikke-voldeligt politisk system, et funktionelt demokrati.

Måske føler Biden-administrationen og andre udenlandske ledere, at de gør, hvad der er bedst for Haiti ved at stå bag hr. Henry. De står faktisk i vejen for, hvad der er rigtigt: at lade haitierne redde vores eget land.


Monique Clesca (@moniclesca) er en journalist baseret i Port-au-Prince, en tidligere FN-embedsmand og medlem af Kommissionen for at søge efter en haitisk løsning på krisen.

The Times er forpligtet til at udgive en mangfoldighed af bogstaver til redaktøren. Vi vil gerne høre, hvad du synes om denne eller nogen af ​​vores artikler. Her er nogle Tips. Og her er vores e-mail: letters@nytimes.com.

Følg The New York Times Opinion sektion på Facebook, Twitter (@NYTopinion) og Instagram.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *