Hvad sagde Roe v. Wade?


Med 7 mod 2 stemmer i 1973 etablerede Højesteret en forfatningsretlig ret til abort, og slog ned love i mange stater, der havde spærret proceduren. Retten sagde, at stater ikke kunne forbyde aborter før fosterets levedygtighed, det punkt, hvor fosteret kan overleve uden for livmoderen. Det var omkring 28 uger på det tidspunkt, og på grund af forbedringer i medicinsk teknologi er det omkring 23 uger nu.

Roe etablerede også en ramme til regulering af abortregulering baseret på graviditetens trimestre. I første trimester tillod det næsten ingen regler. I det andet tillod det regler for at beskytte kvinders sundhed. I den tredje tillod den stater at forbyde aborter, så længe der blev gjort undtagelser for at beskytte moderens liv og helbred.

Retten kasserede trimesterrammerne i 1992 i Planned Parenthood v. Casey. Men Casey bibeholdt, hvad den kaldte Roes “essentielle besiddelse” – at kvinder har en forfatningsretlig ret til at afslutte deres graviditeter, indtil føtal levedygtighed.Kilde link