Efter Brasiliens uafhængighedsdag er det klart, hvad Bolsonaro ønsker


SÃO PAULO, Brasilien – I flere uger har Brasiliens præsident Jair Bolsonaro opfordret sine tilhængere til at gå på gaden. Så den 7. september, Brasiliens uafhængighedsdag, forventede jeg halvt at se mobber af bevæbnede mennesker i gule og grønne trøjer, nogle af dem iført lodne hatte og horn, stormede højesteretsbygningen-vores helt egen efterligning af Capitol optøjer.

Det var heldigvis ikke det, der skete. (Folkemængderne gik til sidst hjem, og ingen forsøgte at sidde i højesteretsdommernes stole.) Men brasilianere blev ikke sparet for kaos og forfærdelse.

For hr. Bolsonaro var det et magtdemonstration. Om morgenen taler til en skare af omkring 400.000 mennesker i Brasília sagde han, at han havde til hensigt at bruge mængden af ​​mængden som en “ultimatum for alle”I de tre regeringsgrene. Om eftermiddagen, ved en demonstration i São Paulo med 125.000 mennesker, kaldte præsidenten valget i 2022 “en farce”Og sagde, at han ikke længere vil overholde kendelser fra en af ​​Højesterets dommere. “Jeg lader skurkene vide,” råbte han, “Jeg bliver aldrig fængslet!”

Det ser ud til at være en del af en plan. Ved at vælge en kamp i særdeleshed med Højesteret – som er åbnet flere undersøgelser af ham og hans allierede, herunder hans rolle i en potentielt korrupt vaccinationsordning for indkøb og hans bestræbelser på at miskreditere Brasiliens stemmesystem – Mr. Bolsonaro forsøger at så frøene til en institutionel krise med henblik på at bevare magten. Den 9. september forsøgte han at bakke lidt op og sagde i en skriftlig erklæring, at han ”havde aldrig til hensigt at angribe nogen gren af ​​regeringen. ” Men hans handlinger er klare: Han truer effektivt med et kup.

Måske er det den eneste vej ud for Mr. Bolsonaro. (Bortset fra at styre landet ordentligt, er noget, der tilsyneladende ikke interesserer ham.) Præsidentens krumspring, der kæmper i meningsmålingerne og truet af udsigten til udsættelse, er et tegn på desperation. Men det betyder ikke, at de ikke kan lykkes.

Bolsonaro har god grund til at være desperat. Regeringens forkert håndtering af Covid-19-pandemien har resulteret i dødsfald af 587.000 brasilianere; landet står over for rekordhastigheder på arbejdsløshed og økonomisk ulighed; og det er også ramt af stigende inflation, fattigdom og sult. Åh, og der er en kæmpe energikrise også på vej.

Det har taget sin vej af hr. Bolsonaros forhold til brasilianere. I juli steg hans misbilligelsesgrad til 51 procent, det højeste nogensinde, ifølge Datafolha Institute. Og forud for næste års præsidentvalg ser tingene ikke rosenrøde ud. Faktisk, afstemning tyder på han kommer til at tabe. Luiz Inacio Lula da Silva, center-venstre politiker og tidligere præsident, er komfortabelt overgået Bolsonaro. Som tingene står, Bolsonaro ville tabe til alle mulige rivaler i en runde i anden runde.

Dette forklarer hr. Bolsonaros iver efter at fremføre ubegrundede påstande om bedrageri i Brasiliens elektroniske afstemningssystem. “Der er ingen måde at bevise, om valget var rigget eller ej,” han sagde om tidligere valg (herunder det, han vandt), under en to timers tv-udsendelse i juli, mens han ikke fremlagde beviser til støtte for hans påstande. Han har gentagne gange truet at aflyse valget, hvis det nuværende afstemningssystem forbliver på plads – og selvom Kongressen afviste for nylig sit forslag om at kræve papirkvitteringer, fortsætter han med at tvivle på afstemningsprocessen. (Lyder det bekendt, nogen?)

Så er der korruptionen. Et stigende antal anklager om korruption er blevet fremsat mod præsidenten og to af hans sønner, der begge har offentligt embede. (Den ene er senator; den anden sidder i Rio de Janeiros byråd.) Anklagere har foreslået, at Bolsonaro -familien deltog i en ordning, der kaldes “rachadinha, ”Hvilket indebærer at ansætte nære medarbejdere eller familiemedlemmer som medarbejdere og derefter lukke en del af deres løn.

For hr. Bolsonaro, der delvis blev valgt for sit løfte om at udrydde korruption, kaster disse undersøgelser en lang skygge. På baggrund af denne uskyldighed og skandale var begivenhederne den 7. september et forsøg på at distrahere og aflede opmærksomheden – og selvfølgelig at cementere splittelser.

Bestræbelserne på at fjerne hr. Bolsonaro med parlamentariske midler er gået i stå. Selvom oppositionen hidtil har indgivet sag 137 anmodninger om udsendelse, skal processen startes af højttalerens underhus, Arthur Lira, der synes ikke tilbøjelig at acceptere dem. (Det er ikke specielt overraskende: Mr. Lira er leder af en klynge af centrum-højre partier, kendt som “centrão”, som hr. Bolsonaro har givet ud vigtige regeringspositioner, i håb om at afskærme sig selv fra anklager mod anklager.) Kun enorme offentlige protester kan bryde dødvandet.

Der er ingen tid at tabe. Demonstrationerne i sidste uge var ikke bare politisk showmanship. De var endnu et skridt til at styrke hr. Bolsonaros position for et eventuelt magtgreb forud for valget næste år. Han fik ikke præcis, hvad han ville – tallene var, omend betydelige langt mindre end arrangørerne håbede på – men han vil blive ved med at prøve.

7. september markerer nu endnu et signalmoment i Brasiliens historie – da vores præsidents totalitære mål blev umiskendeligt klare. For vores unge demokrati kan det være et spørgsmål om liv eller død.

The Times er forpligtet til at udgive en mangfoldighed af bogstaver til redaktøren. Vi vil gerne høre, hvad du synes om dette eller nogen af ​​vores artikler. Her er nogle Tips. Og her er vores email: letters@nytimes.com.

Følg afsnittet New York Times Opinion om Facebook, Twitter (@NYTopinion) og Instagram.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *