I landdistrikterne Afghanistan, krigsrester overalt, men ingen skydning eller kontrolpunkter


CHAK-E WARDAK, Afghanistan-Tres ben-raslende miles sydvest for Kabul, rester af Amerikas længste krig er rigelige. Pillerede forposter spreder bakketoppene, og skeletter af udbrændte politi-pickupper og Humvees kaster den vej, der fletter gennem dalene imellem.

Væggene i en amerikansk konstrueret lokal regeringsbygning i Chak-e Wardak, et distrikt i Wardak-provinsen, er pockmarked af virkningerne af nyligt affyrede kugler og raketter. Der er skåret huller ud af væggene til skydestillinger, og kun få af glasvinduerne er intakte.

Men den engang-konstante volley med geværild er ikke mere.

I de senere år ville kørsel ud af Kabul, Afghanistans hovedstad, fremkalde frygt for pop-up Taleban-kontrolpunkter, hvor unge krigere trak passagerer ud af biler og ledte efter regeringsarbejdere eller medlemmer af sikkerhedsstyrkerne. At blive fanget i en improviseret shootout mellem de to stridende sider var altid en risiko.

Men siden Taliban-overtagelsen i midten af ​​august har størstedelen af ​​Afghanistans landdistrikter oplevet et betydeligt fald i volden. Hvor luftangreb og slagkampe ville være almindelige, er kanonerne blevet stille. Kontrolpunkterne er for det meste forsvundet.

Billede

I deres sted er en humanitær krise i udvikling og en ny Taleban -regering, der til tider virker lige så uvant til at styre som mange afghanere er at leve i en periode uden kamp.

Millioner af afghanere står over for en vinter med fødevaremangel, med op til en million børn i fare for at sulte uden en øjeblikkelig international nødhjælpsindsats, Det siger FN’s embedsmænd.

Ud over elendigheden er priserne på basale fødevarer steget kraftigt, og mange afghanske familier bliver tvunget til at nøjes med ris og bønner i stedet for kylling og andet kød.

For nu er der imidlertid i Chak-e Wardak-distriktet, et patchwork af æbleplantager og landsbyer, som i mange andre områder i landet, en udbredt lettelse ved kampens afslutning og tilbagevenden til noget som normalt liv.

Billede

På anden sal i det ransagede distriktsadministrationscenter sidder den nyudnævnte Taliban -politichef, Qari Assad, i en gammel stol. På sit skrivebord hviler en endnu ældre Kalashnikov og et provisorisk Taliban-flag med en håndtegnet “Kalima Shahada”, teksten i den islamiske ed, i centrum.

Den sortskæggede og turbanede hr. Assad var netop startet på sit andet glas grøn te en nylig torsdag, da to brødre fra det nærliggende Sayedabad-distrikt ankom med en klage.

“Manden, der giftede sig med min datter, fortalte os ikke, at han allerede havde en kone,” sagde Talab Din og fingrene stødte gennem hans grånende skæg. “Min datter fortalte mig at lade det være, hun sagde, at hun var glad for ham. Men nu har han slået hende og stukket hende i benet. Vi er kommet her for at bilægge denne tvist! ” Han viste ingen frygt for den nye politimester, der tidligere havde interageret med Taleban.

“Vi vil straks behandle dette spørgsmål,” forsikrede hr. Assad faderen.

Billede

Længe før deres fulde overtagelse styrede og leverede Taliban allerede hurtig retfærdighed på mange områder, ofte gennem deres eget retssystem. Chak-e Wardak har sammen med mange dele af landdistrikterne i Afghanistan været under deres de facto kontrol i to år.

Men spørgsmålet forbliver, om bevægelsen, som har brutalt nedlægge protester i byområder mod dets styre kan de hurtigt dreje sig om en solid styringsstruktur til at klare de problemer, der ligger til grund for landets indsamling af humanitær krise.

Uden for den lokale regeringsbygning justerede Fazl Ur-Rahman, 55, belastningen på sin lille lastbil, stablet højt med hø. “Før var sikkerheden her meget dårlig, vi led under militærets hænder,” sagde han og henviste til den afghanske hær. “De slog folk, de bad folk om at tage vand og mad til deres kontrolpunkter.”

Situationen var blevet bedre under Taleban i de seneste uger, sagde han, og folk kunne roligt vende tilbage til arbejdet. “Før kunne folk ikke gå nogen steder om natten, de ville være i fare for at blive skudt,” sagde han. “Det er længe siden, at en kugle ramte vores hjem.”

Længere vest op ad dalen vajede et andet Taliban -flag oven på den ældste vandkraftdæmning i landet. Bygget i 1938 leverede dets møller engang elektricitet til de omkringliggende dele af Wardak, plus Ghazni -provinsen og endda dele af Kabul -provinsen, men dårlig vedligeholdelse havde gjort det nedlagt.

Da en nomadisk kvinde guidede sine får over dæmningen, skiftedes afghanske drenge til at hoppe i vandet herunder, en velkommen lettelse fra den brændende sol.

Billede

Op ad bakken fra dæmningens bassin er hjemmet til familien Ayoubi, som for to år siden var blevet fordrevet til en anden landsby, da kampene blev intensiveret. I begyndelsen af ​​august vendte familien tilbage efter kampene sluttede til et hus flankeret af en frodig have fyldt med græskar plantet af en vicevært.

Over en frokost med ris, tomater og majs talte Abdullah Ayoubi, den ældste søn, om de grusomheder, der havde fundet sted i dalen. “Der er ingen tvivl om, at Taliban også er korrupte, men det kan ikke sammenlignes med, hvordan militæret var,” sagde han. “Ikke alene tog de penge fra varevogne og lastbiler, hvis nogen havde et stort skæg, ville de sige, at de er Taliban og skade dem.”

Ayoubi sagde, at hans bror Assad gik i niende klasse, da de afghanske og amerikanske hære kom til distriktet og ledte efter en Taliban -kommandør, der gik under samme navn. De tog fat i hans bror i stedet, sagde han og tog ham med til Bagram -fængslet, berygtet for dets hårde behandling af fanger, hvor han blev tortureret.

“Det tog os fire måneder, før vi fandt ham,” sagde Mr. Ayoubi. “Da vi besøgte ham i Bagram, råbte han til mig med kæder på benene og håndjern omkring håndleddet.”

Billede

Efter 18 måneder blev Assad løsladt. På grund af hvor vred han var, sagde hr. Ayoubi, sluttede han sig til en lokal Taliban -kommandant ved navn Ghulam Ali. Han blev ekspert i at skyde Kalashnikovs og raketdrevne granater. På sin telefon har hr. Ayoubi et kornet billede taget fra en video. Det viste en uigenkendelig mand omgivet af ild, røg og støv.

“I dette øjeblik skød min bror en tank med en raket,” sagde han, selvom køretøjet så ud til at være en afghansk hær Humvee.

I 2019 blev Assad dræbt under en kamp med afghanske soldater ikke langt fra familiens hjem. Han havde været en fighter i fem år. “Vi begravede ham nær huset,” sagde hr. Ayoubi.

I denne nu søvnige dal er det vigtigste vartegn et hospital, der blev grundlagt i 1989 af en tysk kvinde, Karla Schefter. I dag understøttes hospitalet af Udvalget for Medicinsk og Humanitær Bistand i Afghanistan, som er afhængig af private donationer.

Faridullah Rahimi, en læge på anlægget, sagde, at i hans 22 år der, var det første gang, at der ikke var nogen patienter med konfliktrelaterede skader.

“Folk fra langt ud over Chak kommer her til behandling,” sagde Dr. Rahimi, der stod på hospitalets frodige gårdhave. “Vi plejede at behandle civile, regeringssoldater og Taliban -krigere, og havde aldrig problemer.”

Billede

Lige nu, sagde lægen, havde hospitalet nok medicinsk udstyr, men med de fleste banker lukket havde det ingen penge til at købe mere eller betale dem deres løn.

Stadig, sagde Dr. Rahimi, ville hospitalet fortsætte med at fungere så godt det kunne. “Vi har set regimer komme og gå, men hospitalet forbliver.”

Af de 65 ansatte på hospitalet er 14 kvinder. Taleban har sagt, at de vil tillade kvinder at fortsætte med at arbejde i sundhedsvæsenet for at behandle kvindelige patienter.

Malalai, 28, en jordemoder, der arbejder på hospitalet og kun bruger et navn, sagde, at medlemmer af Taleban havde besøgt anlægget og talt med hende. “Jeg har arbejdet her i otte år,” sagde hun. “For os er der ingen trussel fra Det Islamiske Emirat.”

I nærheden af ​​hospitalsindgangen var en russisk tank fra en tidligere krig næsten helt nedsænket i sandet – en stærk påmindelse om, hvor længe dette område har set krig.

Tilbage i Ayoubi -hjemmet talte Abdullah blidt, da hans søn, 2, nappede i hjørnet, gemt under et tørklæde. Måske ville han være en del af en generation i Afghanistan, der voksede op uden nogensinde at kende krig.

“Assad, opkaldt efter min bror,” sagde Ayoubi og pegede på barnet. “Det behøvede ikke at være sådan.”

BilledeKilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *