‘Der er kaos’; Iran-støttede militser kæmper mod aktivister i en hellig irakisk by


KARBALA, Irak – En nat i maj var Samira Abbas Kadhim sent oppe og ventede på sin søn. Hun stak hovedet ud af porten til deres lille hus og ledte efter ham ned ad den smalle gade.

Fem minutter senere, da hun var i køkkenet, blev han skudt ihjel en halv blok væk.

Hendes søn, Ehab al-Wazni, var en af ​​snesevis af protrorledere, der antages at være blevet dræbt af militsfightere og sikkerhedsstyrker siden demonstrationerne eskalerede for to år siden. Men hans drab skiller sig ud som et særligt brutalt angreb, der har raslet hans hjemby, Karbala, stedet for nogle af de helligste steder i shiitisk islam og engang betragtet som en af ​​de sikreste byer i Irak.

Karbala, den sydlige irakiske by, hvis guld-kuplede helligdomme tiltrækker shiitiske pilgrimme fra hele verden, er blevet et glimtpunkt i Iraks interne konflikt om tilstedeværelsen af ​​snesevis af magtfulde iransk-støttede militser. I stedet for mest at være kendt som et sted for stille bøn og studier, er det blevet en kedel af konkurrerende væbnede grupper og politiske interesser.
1oo miles

Tigris

Syrien

Irak

Iran

Bagdad

ANBAR

Karbala

Eufrat

Basra

Saudi ArabienAf The New York Times

De mest magtfulde militser, teknisk set under den irakiske regerings myndighed, er en styrke for sig selv, der angriber fjender, herunder rivaliserende militser, amerikanske militærposter og antiregeringsdemonstranterne.

Demonstranterne, der har krævet job og stoppet korruption, har også opfordret til at stoppe iransk indflydelse, som de bebrejder mange af Iraks problemer. Iran tager stilling i Karbala og frygter tilsyneladende, at hvis det mister indflydelse der, vil andre byer i Iraks shiitiske hjerte følge.

Billede

Kredit…Sergey Ponomarev for The New York Times

Militserne, hjulpet af ineffektivt politi og stort set forgæves regeringens bestræbelser på at bringe aktivisternes mordere for retten, ser ud til at vinde. Næsten alle større militser har tilstedeværelse i Karbala. Protestbevægelsen der er stort set gået under jorden, ramt af trusler, anholdelser og drab på dens ledere, ligesom hr. Al-Wazni.

”Ehab sagde altid til folk:’ I er irakere. Hvorfor er du loyal over for Iran? «, Sagde fru Kadhim siddende i den lige ryg udsmykkede træstol, hvor hun har hilst på en strøm af ledende irakere og andre embedsmænd, der stadig betaler kondolence.

Ved siden af ​​hende var et portræt af hendes døde søn. Det er det samme billede, der er sprøjtet over protestslogans på betonvægge fra Bagdad til Basra, hvor han er blevet et symbol på den straffrihed, hvormed aktivister bliver dræbt.

Fru Kadhim, 71, er åbenhjertig om, hvem hun mener stod bag drabet på sin søn: Qasim Muslih, chefen for en iransk-støttet milits.

“Han sendte sin bande for at dræbe ham,” sagde hun.

Kommentarer som den har også gjort hende til et potentielt mål.

“Vi får trusler, der siger: ‘Vi vil dræbe moderen og hendes sønner’,” sagde hun.

I hendes lille stue, hvor et fjernsyn typisk kan stå, sidder en skærm med et sikkerhedsfeed på fire steder – et af dem gadehjørnet et par døre ned, hvor hendes søn blev skudt.

Politifolkene, der hænger mod et politibil på hjørnet, er tilsyneladende der for at beskytte hende. Men politiet beskyttede ikke hendes søn, da han rapporterede dødstrusler. Eller efter at hans ven og følgeaktivist Fahem al-Tai blev skudt ihjel, mens de to kørte på en motorcykel sammen i december sidste år.

Billede

Kredit…Sergey Ponomarev for The New York Times

En ven, Ridha Hasan Hajwel, gemmer sig nu efter at have vidnet i en efterforskningsdomstol i Bagdad, at Qasim Muslih og hans bror Ali havde truet med at dræbe al-Wazni.

I maj beordrede premierminister Mustafa al-Kadhimi føderale sikkerhedsstyrker til at arrestere hr. Muslih.

Muslih, en indfødt i Karbala, er leder af Al Tafuf Brigade, en milits, der støttes af Iran i Anbar-provinsen i det vestlige Irak. Muslih- og al-Wazni-familierne boede i samme Karbala-kvarter i årevis.

Hans anholdelse i maj satte i gang et væbnet opgør med de paramilitære grupper.

Statsministeren, der havde tiltrådt i 2019 og lovede at bringe militserne til bunds, indvilligede i at overgive hr. Muslih til den paramilitære kommando, som frigav ham, efter at en dommer sagde, at der ikke var tilstrækkeligt bevis til at anklage ham. Der blev også udstedt en arrestordre på Ali Muslih. (De to brødre afviste at blive interviewet til denne artikel.)

Mr. Muslih boede i Iran i næsten et årti. Efter drabet på al-Wazni brændte demonstranter barrikader rundt om det iranske konsulat i Karbala i protest.

I normale tider kommer mindst en million shiitiske pilgrimme om ugen til Karbala for at besøge helligdomme for Imam Hussein og Imam Abbas, der er kernen i den shiitiske identitet. De fleste af de besøgende er fra Iran.

Selv under pandemien er helligdommene med deres marmorgårde og blændende spejlmosaikker toppet iranske keramiske fliser fyldt med pilgrimme. På svulmende sommerdage sprøjter fans med vandreservoirer turisterne med en fin tåge, når de handler efter religiøse mindesmærker fremstillet af Karbalas ler.

Billede

Kredit…Sergey Ponomarev for The New York Times

Imam Hussein, barnebarn af profeten Muhammed, blev dræbt i kamp i Karbala mod muslimske herskere for 1.300 år siden, en definerende begivenhed for shiitisk islam, der har givet genlyd gennem århundrederne.

“Hele ideen med Karbala er, at det er meningen, at det skal være dette sted, hvor barnebarnet til profeten Muhammad stod stort i undertal, fordi han dengang modsatte sig staten, fordi han ville have, at folk skulle vælge deres egne ledere, fordi han ville have frihed,” sagde Sajad Jiyad, en irak-baseret stipendiat ved Century Foundation, en amerikansk tænketank.

Den historie giver protesterne i Karbala en særlig resonans.

“Hvis status quo er besejret, vil det ske andre steder,” sagde Jiyad. ”Det vil ske i Najaf. Det vil ske i Basra. Det vil ske i andre byer i landet, hvor indsatsen er lige stor. Karbala kan være gnisten til noget. ”

Men foreløbig kommer de eneste gnister fra snigmordernes kanontønder.

I august sagde Abeer Salim al-Khafaji, byens direktør for kommunale tjenester, blev skudt dødeligt foran politifolk og sikkerhedskameraer, da han inspicerede ulovlige boliger. Gerningsmanden var en Karbala -mand anklaget for at have bygget ulovligt på offentlig grund.

På papiret er det lokale politi ansvarlig for sikkerheden uden for helligdommene, men de fleste Karbala -beboere erkender, at styrken er det svageste element i sikkerhedskæden. Sikkerhedsstyrker omfatter en række paramilitære grupper, herunder Kataib Hezbollah, en iransk-støttet milits, der blev anklaget for at have dræbt en amerikansk militærentreprenør, og en paramilitær gruppe, der er loyal over for Moktada al-Sadr, den populistiske shiitiske gejstlige.

Billede

Kredit…Sergey Ponomarev for The New York Times

“Der er en urolig magtbalance efter min opfattelse,” sagde hr. Jiyad.

Så drabene fortsætter. Og hr. Al-Kadhimis løfte om at afslutte korruption og skaffe job virker som en fjern drøm.

Mr. al-Waznis bror, Ali al-Wazni, 42, har en uddannelse i arabisk, men arbejder i en kebabbutik. Han sagde, at for at få et anstændigt regeringsjob skulle han betale en bestikkelse på op til $ 10.000.

“Staten kontrollerer ikke staten,” sagde han. ”Der er ingen retsvæsen eller lov. Der er ingenting. Der er kaos. Vi er et land kontrolleret af mafia og bander. Dette er landets virkelighed. ”

Falih Hassanog Awadh al-Taiee bidrog med rapportering.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *