Ubådsaftale giver Storbritannien post-brexit sit øjeblik på den globale scene


LONDON – Som forbindelser mellem Frankrig og USA synke til deres laveste niveau i årtier, Storbritannien er fremstået som den usandsynlige vinder i en maritim sikkerhedsalliance, der har sået vrede og forskelsbehandling på tværs af tre kontinenter.

Den britiske regering spillede en tidlig rolle i formidlingen af trevejs alliance med USA og Australien for at indsætte atomdrevne ubåde i Stillehavet, ifølge embedsmænd i London og Washington. Den skelsættende aftale fik Australien til at trække sig ud af en 66 milliarder dollar aftale om dieselelektriske ubåde med Frankrig, hvilket fremkaldte vrede i Paris og stille tilfredshed i London.

For premierminister Boris Johnson, der i den kommende uge vil møde præsident Biden i Det Hvide Hus og tale i FN, er det hans første håndgribelige sejr i en kampagne for at gøre Storbritannien efter Brexit til en spiller på den globale scene.

Siden forlod EU for 18 måneder siden, Storbritannien har kastet sig efter et sted i verden. Brexiteere lå fast på udtrykket “Global Britain”, der altid virkede mere som et marketing -slogan end en sammenhængende udenrigspolitik.

Alligevel er aftalen blev lukket onsdag d. hvor USA og Storbritannien ville forsyne Australien med ubådene, bekræftede Storbritanniens status som militærmagt med atomkundskab samt en betroet allieret til USA. Det gav også troværdighed til hr. Johnsons bestræbelser på at opbygge en britisk tilstedeværelse i Asien, en strategi, der i første omgang mest lignede en nostalgisk tilbagevenden til sin kejserlige fortid.

Nu har Storbritannien forhandlet handelsaftaler med Australien, Japan og Sydkorea og indsat et hangarskib for at hjælpe USA med at holde øje med Kina i Det Sydkinesiske Hav, hvor Beijing hævder sine egne kejserlige ambitioner ved at opbygge en kæde af militære installationer.

Billede

Kredit…Adrian Dennis/Agence France-Presse-Getty Images

“Det begynder for første gang at udfolde Global Britain,” sagde Kim Darroch, en tidligere britisk ambassadør i Washington. “Vi begynder at opbygge en reel tilstedeværelse i forsvaret og på det økonomiske område i den del af verden.”

Darroch advarede om, at det økonomiske udbytte af aftalen – hvor mange arbejdspladser og hvor mange penge der ville strømme til britiske fabrikker – stadig skulle udarbejdes med USA. Deltagelse i en fjerntliggende sikkerhedsalliance pålægger også omkostninger og forventninger for Storbritannien, som krymper størrelsen på dets militær og ligesom mange lande har fået sine offentlige finanser hærget af pandemien.

Alligevel for et land, der blev behandlet som lidt mere end en eftertanke af præsident Biden i den seneste tid tilbagetrækning fra Afghanistan, det var en kærkommen tilbagevenden til relevans. Britiske embedsmænd citerede aftalen som et bevis på deres evne til at bevæge sig hensigtsmæssigt i en post-Brexit-verden-i dette tilfælde på udgifter til en europæisk nabo.

Australien henvendte sig først til Storbritannien for at foreslå, at briterne og amerikanerne ville hjælpe det med at implementere atomdrevne ubåde, ifølge britiske embedsmænd. Australierne konkluderede, at dieselmodellerne i den franske aftale ikke ville være tilstrækkelige til en fremtid, hvor Kina udgjorde en stadig større trussel.

Storbritanniens forbindelser til USA om atomteknologi går tilbage til en forsvarsaftale fra 1958, så konceptet med de to allierede, der arbejder sammen, var ikke kun naturligt, men uundgåeligt. USA vil levere det stærkt berigede uran, der driver ubådens reaktorer.

Storbritannien og Australien, sagde embedsmænd, lavede en aggressiv salgskamp til Washington, der omfattede en udveksling mellem hr. Johnson og hr. Biden i juni på Gruppe på 7 mødes i Cornwall, England. Storbritannien, sagde de, måtte afværge amerikanske embedsmænd, der stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor Australien ikke bare kunne købe ubåde direkte fra USA.

Blandt Storbritanniens argumenter: Dens militære protokoller er mere i overensstemmelse med de australske militærers, hvilket gør det lettere for australierne at betjene fartøjer, der også er udstyret med britisk teknologi. En embedsmand fra Biden sagde, at Det Hvide Hus aldrig havde overvejet at skære Storbritannien ud af alliancen.

Billede

Kredit…Poolfoto af Dominic Lipinski

“Det var stort set en teknisk beslutning,” sagde Bates Gill, seniorforsker ved Royal United Services Institute, der er baseret i Sydney, Australien. “Men det kunne også delvist have været en beslutning om troværdighed.”

For hr. Johnson, der har gjort det ”særlige forhold” til USA til hjørnestenen i hans udenrigspolitik, var ubådsaftalen en kompensation for at have slettet sine synspunkter om Afghanistan af hr. Biden.

Mr. Johnson, sagde embedsmænd, ønskede, at tilbagetrækningen var betinget af forholdene på stedet. Uanset rynkede fjer har premierministeren gjort det klart, at Storbritannien vil bakke Biden op om hans nr. 1 -prioritet: konkurrencen med Kina.

“De træffer valg, og valgene har konsekvenser,” sagde Thomas Wright, direktør for Center for USA og Europa ved Brookings Institution, som roste den britiske tilgang.

For nogle i Storbritannien er disse konsekvenser måske ikke fordelene værd. Theresa May, hr. Johnsons forgænger som premierminister, advarede om, at Storbritannien kunne blive trukket ind i en krig med Kina om Taiwan.

I 2016 argumenterede hr. Johnson for, at udtræden af ​​EU ville give Storbritannien mulighed for mere uafhængigt at engagere sig i Kina. Det var før Beijing slog til mod Hong Kong, en tidligere britisk koloni. Nu ser Storbritanniens Kina -politik næppe anderledes ud end USA.

Johnson håber at bygge videre på Storbritanniens profil ved at være vært ved en vellykket FN-klimakonference i november i Glasgow. Men det er ikke klart, hvor meget hjælp han får fra Mr. Biden. Storbritannien presser USA til at fordoble sit bidrag til en årlig fond på 100 milliarder dollar for at hjælpe lande med at afbøde virkningerne af klimaændringer. Det har den endnu ikke gjort.

Storbritannien, siger analytikere, kan have fordel af at have en ny udenrigsminister, Liz Truss, der vandt ros i sit sidste job for at forhandle handelsaftaler i Asien. Mr. Johnson degraderede sin forgænger, Dominic Raab, efter at han blev udsat for hård kritik for at blive på ferie sidste måned på Kreta, da Taleban fejede ind i Kabul, den afghanske hovedstad.

Billede

Kredit…Peter Nicholls/Reuters

“Liz Truss har sine modstandere,” sagde Peter Westmacott, en tidligere britisk ambassadør i Washington. Men han sagde, at hun var “lige så godt placeret som alle andre til at forsøge at tilføre stof til sloganet Global Britain.”

For hele tilfredsheden i London står Storbritannien stadig over for skræmmende geopolitiske realiteter. Ubådsaftalen vil sandsynligvis forværre sit forhold til Frankrig, som allerede er anstrengt af stridigheder efter Brexit om fiskerirettigheder og migranter, der krydser Den Engelske Kanal.

Den franske regerings foragt for Storbritannien var tydelig i sit svar på nyhederne om alliancen: Den huskede sine ambassadører i USA og Australien, men forlod sin udsending til Storbritannien – en gestus, sagde de franske medier, der skulle formidle, at den betragtede Storbritannien som lidt spiller i det geopolitiske drama. Andre analytikere sagde, at Frankrig var særlig irriteret, fordi det mente, at USA belønnede Storbritannien, når det skulle straffes for at forlade EU.

Alligevel skulle hr. Johnson heller ikke regne med glat sejlads med Washington. Storbritannien kan endnu befinde sig i modstrid med Nordirland, hvor premierministeren presser på for ændringer i handelsordninger efter Brexit.

Fredag ​​gentog taleren Nancy Pelosi på et besøg i London en advarsel om, at hvis Storbritannien bragte freden i Nordirland i fare, ville kongressen ikke godkende en handelsaftale mellem Storbritannien og USA.

Ud over det, sagde analytikere, viste Biden’s ubehandlede behandling af Storbritannien i Afghanistan sammen med den korte varsel, Det Hvide Hus gav Frankrig, inden de annoncerede sikkerhedsalliancen, at USA ville forfølge sine interesser uden hensyn til trans-atlantiske følsomheder. relationer.

“Det mest bemærkelsesværdige er, hvor lidt amerikanerne taler om dette, og hvor meget briterne er,” sagde Leslie Vinjamuri, direktør for USA og Americas -programmet ved Chatham House, en britisk forskningsinstitution. ”Den grundlæggende kendsgerning fanger meget om det særlige forhold. Særligt betyder ikke lige. ”Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *