Når en Champions League -eventyr er omstridt territorium


Edmund Addo sank i barnestilling midt på feltet, hans pande rørte ved græsset, armene strakt ud foran ham, en gestik af bøn og tak. Omkring 60 meter væk havde eufori overvældet sin holdkammerat Giorgos Athanasiadis, hans ben knækkede, da to kolleger forsøgte at hjælpe ham til at stå. Deres træner, Yuriy Vernydub, dansede på sidelinien.

De var alle forholdsvis nylige ankomster til sheriff Tiraspol: Addo, en ghanesisk midtbanespiller, og den græske målmand Athanasiadis var kommet til denne sommer; Vernydub gik kun forud for dem med et år. Alligevel vidste de, hvad det betød for deres team, som havde ventet på dette øjeblik i to årtier.

Og de vidste, hvad det betød for dem. De havde forøget deres liv for at flytte til et land, der ikke teknisk eksisterer, for at spille for et hold baseret i et omstridt område, for at slutte sig til en klub, der repræsenterer en stat-i-en-stat, et sted i gråtoner, der ikke er fortøjet fra resten af verdenen. Nu, efter at have set Dinamo Zagreb, den kroatiske mester, havde de deres belønning: Addo, Athanasiadis og resten af ​​sheriffen ville være i Champions League.

Den næste dag ville de lære identiteten på deres modstandere: Shakhtar Donetsk, Inter Milan og bedst af alt, Real Madrid ville alle komme til Moldova, Europas fattigste land, for at konkurrere i de mest ærbødige, de rigeste, de mest- så konkurrence i klubfodbold.

Sådan i hvert fald.

BilledeSheriff Tiraspol er det første moldoviske ligahold, der kvalificerer sig til gruppespillet i Champions League.
Kredit…Sergei Gapon/Agence France-Presse-Getty Images

Ved første øjekast, Sheriffens historie kan have luft fra et eventyr, men detaljerne – passende – gengives i gråtoner. Tiraspol, byen, hvor holdet er baseret, kan være i Moldova, hvad angår UEFA, europæisk fodbolds styrende organ. Sheriff kan være den nuværende og i det væsentlige flerårige moldoviske mester.

Men Tiraspol betragter sig ikke som en del af Moldova. Det er i stedet Transnistriens selvformede hovedstad-Pridnestrovian Moldavian Republic, for at give sit rette navn-en udbryderrepublik på venstre bred af Dniester-floden, en 25 kilometer bred flis jord med sin egen valuta (den Transnistrian rubel), sit eget flag (rødt og grønt, med hammer og segl) og sin egen regering (Supreme Sovjet).

Sheriff passer ikke let ind i rollen som underdog. Det har vundet alle undtagen to moldoviske titler i dette århundrede. Det spiller i et topmoderne stadionskompleks bygget til en pris af 200 millioner dollars i en liga, hvor mange af dets modstandere spiller på ujævne marker, omgivet af ødemark, foran kun et par dusin fans.

Dens team er fuld af import, hentet fra Afrika og Sydamerika og store dele af Østeuropa, mens dets rivaler kun har råd til at stille lokale ind. “Det køber sjældent spillere for store penge,” sagde Leonid Istrati, en fremtrædende agent i Chisinau, den moldoviske hovedstad. “Men kun sheriff har råd til spillere på godt niveau. Før kunne et par andre hold. Nu kan de ikke. ”

Kilden til holdets økonomiske magt er i dets navn. Sheriff er midtpunktet i den private økonomi i Transnistrien, et konglomerat grundlagt af to tidligere KGB -agenter i de kaotiske dage i 1990’erne, efter Sovjetunionens sammenbrud og Transnistrias uafhængighedskrig fra Moldova.

Billede

Kredit…Sergei Gapon/Agence France-Presse-Getty Images
Billede

Kredit…Sergei Gapon/Agence France-Presse-Getty Images

Dens rødder ligger angiveligt i regionens historisk smugling. Transnistriens liminale status, dens porøse grænser og dens uigennemsigtige historie-det er hjemsted for en af ​​Europas største våbenhuller-har længe gjort det til et tilflugtssted for alle former for ulovlig aktivitet, fra pistolskydning til narkotikahandel og cigaretforfalskning.

I 2006 vurderede Den Europæiske Unions grænseovervågningsstyrke, at hvis territoriets importstatistikker var korrekte, spiste hver enkelt person i Transnistria mere end 200 kilo frosne kyllingelår hvert år. Selv sheriffens grundlægger, Viktor Gushan, har indrømmet, at hans firma har måttet operere “mellem tingene.

Nu er Sheriff – konglomeratet og klubben – dog overalt. Det driver en kæde af supermarkeder. Det driver tankstationer. Det har en vingård og en tv -kanal og et telefonnetværk. “Det er vigtigt at huske, at det transnistriske område fungerer udelukkende for sheriff Tiraspol,” sagde Ion Jalba, journalist og kommentator i Moldova. ”I Tiraspol kontrolleres alt af dette firma. Der er sheriff butikker og sheriff tankstationer. Fodboldklubben er som et barn, der fodres af hele separatistområdet. ”

Det er det, der giver Sheriff mulighed for at betale sine spillere så meget som $ 15.000 om måneden for at spille mod indenlandske modstandere, der tjener bare et par hundrede dollars, hvis de bliver betalt til tiden. Zimbru Chisinau, historisk set det største hold i Moldova, overlever kun af huslejen, der betales af landsholdet for brug af dets stadion.

Det har til gengæld givet sheriffen betydelig magt. På trods af de politiske forskelle mellem Moldova og Transnistrien menes forholdet mellem sheriff og landets fodboldforbund, FMF, at være bemærkelsesværdigt tæt. “Fodbold her har fuld kontrol over sheriffen,” sagde Cristian Jardan, en fodboldjournalist i Moldova.

Billede

Kredit…Darko Vojinovic/Associated Press

Myndighederne har ikke kun udskudt kampe i denne sæson for at give sheriffen tid til at forberede sig på Champions League -kvalifikationen, de har også ændret deres regler om antallet af udenlandske spillere, et hold kan stille op for at give klubben mulighed for at styrke sin trup, Ion Testemitanu , sagde en tidligere moldovsk international og tidligere vicepræsident for landets fodboldforbund. “Intet andet hold i Moldova kan konkurrere,” sagde han.

Mange prøver altså ikke engang. I løbet af det sidste år hævder moldoviske efterforskere mod korruption, at hele 20 kampe i landets fodboldligaer er blevet rettet, med spillere betalt et par hundrede dollars af spillesyndikater for at garantere resultater. En whistleblower fortalte avisen Ziarul da Garda, at spillerne blev instrueret i, at deres job var at “tjene, snarere end at vinde.”

Korruptionen er så omfattende, at selv i 2015 blev selv Testemitanu kontaktet af fixere, der repræsenterer et syndikat i Singapore. På det tidspunkt var han ikke kun vicepræsident for landsforbundet – FMF – men også assisterende manager for det moldoviske landshold.

“De tog mig ud til en dejlig restaurant, de sagde, at de ville have information, og efter en halv time fortalte de mig, hvad de foreslog,” sagde han. ”De ville lave landsholdskampe: ungdomsholdene, kvindeholdene, alt. Jeg sagde ikke noget, bare at jeg var nødt til at tænke over det. Derefter ringede jeg straks til politiet og fortalte dem, hvad der var sket. ”

Billede

Kredit…Sergei Gapon/Agence France-Presse-Getty Images

Testemitanu accepterede at bære en optageenhed og blive fulgt af et overvågningsteam for at hjælpe detektiver med at indsamle beviser. Hans kone instruerede ham om ikke at sove hjemme for ikke at bringe hans familie i fare. “Jeg var selvfølgelig bange,” sagde han. ”Jeg vidste, at det var en risiko. Men jeg vil have normal fodbold i Moldova. ” To uger senere, sagde Testemitanu, blev sammensværgerne anholdt.

Det stoppede ikke problemet; alene i det sidste år hævder de moldoviske myndigheder, at fixere har tjent så meget som $ 700.000 på at bestikke spillere til at kaste spil. Det er et bevis, sagde Testemitanu, om endemisk korruption i moldovsk fodbold, en som journalister og efterforskere har dokumenteret strækninger lige så højt som FMF selv; en undersøgelse fra Ziarul da Garda viste f.eks., at flere højtstående ledere havde samlet enorme ejendomsporteføljer, mens de arbejdede for organisationen.

“FMF investerer ikke i moldovsk fodbold,” sagde Testemitanu. “Det investerer i sig selv: Det bygger træningslejre og futsalhaller, men det spreder ikke pengene fra FIFA og UEFA til de hold, der har brug for det.”

Sheriffens tilstedeværelse i gruppespillet i Champions League burde være en chance for at løse det. Klubben selv vil modtage omkring 20 millioner dollars simpelthen for at komme igennem kvalifikationerne; FMF vil også drage fordel af en uddeling fra UEFA, en belønning for at have en repræsentant på dette stadie af konkurrencen.

Der er dog lidt håb om, at penge vil få indflydelse på moldovsk fodbold. Landets akademier er underfinansierede, dets faciliteter dårlige. Overalt undtagen sheriff, altså. “Det har et utroligt akademi,” sagde Jardan. ”Men det promoverer ingen. Der er knap nogen moldoviske spillere på holdet, der skal spille i Champions League. Det er ikke et moldovsk hold. Det er ikke engang egentlig en transnistrien. ”

Billede

Kredit…Sergei Gapon/Agence France-Presse-Getty Images

For alt dette er der ægte spænding over udsigten til, at Champions League -fodbold pryder selv omstridt moldovisk jord. Testemitanu betragter det som en “drøm, der går i opfyldelse.” Han har billetter til sheriffens åbningskamp mod Ukraines Shakhtar Donetsk onsdag, og han håber også at få billetter til besøgene i Inter Milan og Real Madrid.

Han er villig til at undergå den uvidenhed at rejse til Tiraspol – blive tvunget til at vise sit pas ved en grænse, som hans nation og det internationale samfund ikke anerkender, for at blive registreret af myndigheder, der stadig fetichiserer ikonografien fra sovjettiden – for chancen for at se disse hold. Jalba er den samme: At se et hold fra den moldoviske liga på denne etape, sagde han, er “en kilde til stolthed og en følelse af forbløffelse.”

De ved, at det vil koste en pris, men der er også en fatalisme: Det har været sådan i så lang tid, at det er let at spekulere på, hvilken forskel det muligvis kan gøre. “Pengene fra Champions League tæller for sheriffen, men selv uden det havde det alligevel været det rigeste hold i Moldova,” sagde Jalba.

“De mennesker, der driver klubben, er ligeglade med pengene,” sagde Testemitanu. ”De har allerede penge. De har ikke brug for 20 millioner dollars. De kontrollerer et helt land. Det handler om ry, om at være i den øverste liga, i Champions League. ”

Nu hvor sheriffen er der, nu hvor den endelig har klaret det, sker der imidlertid kun, at forskellen er forankret. De sidste visninger i den sidste gråton forsvinder, og alt bliver sort og hvidt.

Dette er hvad sheriffen har ventet på; det er hvad resten af ​​moldovisk fodbold måske har frygtet. Det krystalliserer uundgåeligheden ved at Sheriff vinder ligaen igen og igen til evig tid. Når man ser fra Moldova, er det ikke et eventyr om en plukket helt, men tværtimod. Det er gigantens sidste sejr. “For moldovsk fodbold,” sagde Jardan, “dette er slutningen.”Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *