Evergrande gav arbejderne et valg: Lån os kontanter eller tab din bonus


Da den urolige kinesiske ejendomsgigant Evergrande blev sultet for kontanter tidligere på året, vendte det sig til sine egne medarbejdere med en stærk arm: De, der ville beholde deres bonusser, skulle give Evergrande et kortfristet lån.

Nogle arbejdere bankede på deres venner og familie for at få penge til virksomheden. Andre lånte i banken. Så i denne måned stoppede Evergrande pludselig med at betale lånet tilbage, som var blevet pakket som investeringer med høj rente.

Nu har hundredvis af medarbejdere sluttet sig til paniske boligkøbere for at kræve deres penge tilbage fra Evergrande og samlet sig uden for virksomhedens kontorer i hele Kina for at protestere i sidste uge.

Evergrande var engang Kinas mest produktive ejendomsudvikler og er blevet landets mest gældsgivende virksomhed. Det skylder penge til långivere, leverandører og udenlandske investorer. Det skylder ufærdige lejligheder til boligkøbere og har indsamlet mere end 300 milliarder dollar i ubetalte regninger. Evergrande står over for retssager fra kreditorer og har set sine aktier miste mere end 80 procent af deres værdi i år.

Tilsynsmyndighederne frygter, at sammenbruddet af en virksomhed Evergrandes størrelse ville sende rystelser gennem hele det kinesiske finansielle system. Men indtil nu har Beijing ikke trådt til med en redning, idet han har lovet at lære gældssalede virksomheders giganter en lektie.

De vrede protester ledet af boligkøbere – og nu virksomhedens egne medarbejdere – kan ændre denne beregning.

Evergrande er på krogen for købere af næsten 1,6 millioner lejligheder, ifølge et skøn, og det skylder måske titusindvis af dets arbejdere penge. Da Beijing forbliver relativt stille om virksomhedens fremtid, siger de, der skylder kontanter, at de vokser utålmodige.

“Der er ikke meget tid tilbage til os,” sagde Jin Cheng, en 28-årig medarbejder i den østlige by Hefei, der sagde, at han efter anmodning lagde $ 62.000 af sine egne penge i Evergrande Wealth, virksomhedens investeringsarm. af den øverste ledelse.

Da rygter bølgede gennem det kinesiske internet om, at Evergrande kan gå konkurs i denne måned, samledes hr. Jin og nogle af hans kolleger foran provinsregeringskontorer for at presse myndighederne til at træde til.

I den sydlige by Shenzhen trængte boligkøbere og medarbejdere i lobbyen i Evergrandes hovedkvarter i sidste uge og råbte om deres penge tilbage. “Evergrande, giv mine penge tilbage, som jeg tjente med blod og sved!” nogle kunne høres råbe i videooptagelser.

Mr. Jin sagde, at medarbejdere på Fangchebao, Evergrandes online platform for salg af fast ejendom og biler, fik at vide, at hver afdeling skulle lægge månedlige investeringer i Evergrande Wealth.

Billede

Kredit…Noel Celis/Agence France-Presse-Getty Images

Evergrande reagerede ikke på en anmodning om kommentar, men virksomheden for nylig advarede at det var under “enormt” økonomisk pres og sagde, at det havde ansat omstruktureringseksperter for at hjælpe med at bestemme dets fremtid.

Tingene var ikke altid på denne måde.

I mere end to årtier var Evergrande Kinas største udvikler, prægning af penge fra et ejendomsboom i en skala, verden aldrig havde set. Med hver succes udvidede Evergrande sig til nye områder – flaskevand, professionel sport, elbiler.

Banker og investorer kastede gladeligt penge ind og satsede på Kinas voksende middelklasse og appetitten på boliger og andre ejendomme. For nylig er fast ejendom blevet undersøgt af kinesiske tilsynsmyndigheder, der ønsker at afslutte boomets go-go-år og har tvunget industrien til at begynde at betale gæld ned.

Ideen var at reducere kinesiske bankernes eksponering over for ejendomssektoren. Men i processen fjernede tilsynsmyndighederne de penge, som udviklere som Evergrande havde brug for for at færdigbygge huse, og efterlod familier uden de hjem, som de allerede havde betalt for.

“Det kinesiske finansielle system er virkelig komplekst, og når du ser sprækker som dette, indser du, hvilken indvirkning det muligvis kan have på samfundet,” sagde Jennifer James, en investeringschef hos Janus Henderson Investors. “Hvis Evergrande skulle forsvinde i morgen, kan det være et socialt systemisk problem.”

Fru James og andre investorer sagde, at de først lærte om Evergrande’s formueforvaltningsstrategi, der involverer sine medarbejdere i denne måned, da virksomheden oplyst at den skyldte $ 145 millioner i tilbagebetalinger.

Evergrande har forsøgt at sælge dele af sit enorme imperium for at rejse nye midler, men sagde i sidste uge, at det var “usikkert, om gruppen vil være i stand til at gennemføre et sådant salg.” Det anklagede nyhedsmedierne for at udløse en panik blandt boligkøbere med negativ dækning.

Men Evergrandes finansieringskanaler begyndte at tørre i god tid før i sidste uge. Ifølge interviews med medarbejdere, statslige medierapporter og virksomhedsdokumenter set af The New York Times begyndte virksomheden at tvinge medarbejdere til at hjælpe med at redde det allerede i april, da det begyndte at sælge de kortfristede lån.

Billede

Kredit…Noel Celis/Agence France-Presse-Getty Images

Omkring 70 til 80 procent af Evergrande-ansatte i hele Kina blev bedt om at stille penge op, der derefter ville blive brugt til at finansiere Evergrande-operationer, sagde Liu Yunting, konsulent for Evergrande Wealth, for nylig til Anhui Online Broadcasting Corporation, en statsejet nyhedsgruppe.

En version af interviewet blev taget offline fredag. Anhui Online Broadcasting reagerede ikke på en anmodning om kommentar.

Omfanget af kampagnen og hvor mange penge den måtte have samlet var uklart. Medarbejderne fik besked på hver at investere et bestemt beløb i Evergrande Wealth -produkter, og at hvis de ikke gjorde det, ville deres præstationsløn og bonusser blive forankret, sagde medarbejderne til Anhui.

Virksomhedsledelsen sagde, at investeringerne var en del af “supply chain finance” og ville give Evergrande mulighed for at foretage betalinger til sine leverandører, sagde Liu i sit interview med Anhui. “Fordi vi medarbejdere skulle fuldføre en kvote, bad vi vores venner og familier om at putte penge ind,” sagde han.

Liu sagde, at hans forældre og svigerforældre havde investeret $ 200.000, og at han havde lagt omkring $ 75.000 af sine egne penge i Evergrande Wealth.

Selv før protesterne i sidste uge var Evergrande på Beijings dårlige side. Sidst i sidste måned blev dets ledere indkaldt til et møde med tilsynsmyndigheder. Embedsmænd fra Kinas bedste bank- og forsikringsvagter fortalt ledere til at ordne deres tårnhøje gæld for at opretholde stabiliteten på Kinas finansielle marked.

Den største bekymring for myndighederne er Evergrandes ufærdige lejligheder. Virksomheden har næsten 800 udviklinger i gang i mere end 200 byer i hele Kina.

Evergrande, som ofte forudbestod lejligheder for at rejse penge, før de blev færdige, kan stadig skulle levere op til 1,6 millioner ejendomme til boligkøbere, ifølge et skøn fra Barclays.

Under øget granskning samlede Evergrande sine topledere tidligere på måneden og bad dem om det offentligt underskrive hvad den kaldte en “militær orden” – et løfte om at færdiggøre ufærdige ejendomsudviklinger.

Wesley Zhang og hans familie er blandt de hundredtusinder af familier, der stadig venter på deres lejligheder, og de håber, at virksomheden vil kunne levere. Zhang, 33, sluttede sig til de andre boligkøbere, der protesterede i Hefei i sidste uge, efter at han fik at vide, at Evergrande også skyldte sine medarbejdere penge.

“Alle er ængstelige, vi er lidt som myrer på en varm pande og aner ikke, hvad de skal gøre,” sagde Zhang og brugte et kinesisk udtryk til at beskrive den nød, det var ved at se en investering på $ 124.000 muligvis forsvinde. Han sagde, at han håbede, at protesterne ville få regeringen til at handle, før det var for sent.

“Vi håber, at det vil få centralregeringen til at være nok opmærksom,” sagde Zhang. “Så ville nogen komme ud for at gribe ind.”Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *