Arizona sagsøger for at stoppe statskassen i at inddrive nødhjælpsmidler


WASHINGTON – Guvernør Doug Ducey fra Arizona sagsøgte Biden-administrationen i fredags for at blokere dens bestræbelser på at tilbagekræve penge til pandemihjælp, som staten har brugt til at underbyde maskekravene i skolerne.

Retssagen er den seneste juridiske kamp mellem en republikansk ledet stat og Biden-administrationen om, hvordan de 350 milliarder dollars i statslig og lokal pandemistøtte, som Kongressen tildelte sidste år, kan bruges. Det følger en række advarsler fra finansministeriet om, at Arizona kan miste nogle af de 4,2 milliarder dollars, som det blev tildelt i redningspakken.

De pågældende midler vedrører to uddannelsesprogrammer, som Mr. Ducey, en republikaner, etablerede sidste år som svar på maskekrav, som nogle skoledistrikter i staten vedtog. Staten forsøgte uden held at vedtage en lov, der forbyder skolemaskemandater sidste år, men Mr. Ducey fortsætter med at modsætte sig regler, der kræver dem.

Staten har brugt føderale penge til at hjælpe skoler og elever med at komme uden om mandater. EN 163 millioner dollars program, finansieret af føderale nødhjælpspenge, giver op til $1.800 pr. elev til offentlige skoler og charterskoler, men udelukker skoler, der kræver masker.

En separat 10 millioner dollars program finansierer værdikuponer til en værdi af op til $7.000 for at hjælpe fattige familier med at forlade distrikter, der kræver ansigtsbeklædning eller pålægge andre Covid-relaterede “begrænsninger.”

Finansministeriet har insisteret på, at disse programmer overtræder hensigten med 2021 $1.9 billioner stimulusloven, som havde til formål at afbøde coronavirus ved at give stater midler til at opretholde offentlige tjenester og støtte virksomheder og husholdninger, der er skadet af sundhedskrisen.

Finansministeriet udsendte først en advarsel til Mr. Ducey i oktober, der signalerede, at de midler, der blev brugt til disse programmer, kunne inddrives, hvis Arizona ikke stoppede eller ændrede dem. Den føderale regering sagde, at Arizonas programmer underminerede evidensbaserede bestræbelser på at stoppe spredningen af ​​Covid-19, og at føderale midler ikke kunne bruges til disse formål.

I en anden advarsel i sidste uge sagde finansministeriet, at hvis Arizona ikke stoppede eller ændrede programmerne inden for 60 dage, kunne den føderale regering starte en proces for at inddrive de penge, som den påstod blev misbrugt. Finansministeriet sagde også, at det kunne holde den anden rate af nødhjælpspenge tilbage, som Arizona er planlagt til at modtage i år.

Mr. Ducey har afvist disse argumenter, og fredag ​​sagde han, at staten ville kæmpe tilbage.

“Biden-administrationen forsøger at holde kongrestildelte midler som gidsler og forsøger at mobbe Arizona til at efterleve dette magtgribende træk,” sagde Mr. Ducey. “De går efter uddannelsesprogrammer, der er designet til at hjælpe børn med at få personlig undervisning, sikre, at skolerne forbliver åbne og give forældre mulighed for at træffe beslutninger, der er bedst for deres børn.”

Arizonas justitsminister, Mark Brnovich, sendte finansminister Janet L. Yellen i denne uge et brev, der antydede, at staten forberedte sig på at tage sine bekymringer for retten midt i, hvad han mente var “åbenlyst føderalt indgreb.”

Retssagen, indgivet til US District Court, hævder, at finansministeriet misbruger sin skønsbeføjelse til at fastsætte betingelser for, hvordan stater bruger den pandemiske bistand. Den beskylder finansministeriet for at handle “vilkårligt og lunefuldt” ved at fastslå, at standsning af spredningen af ​​coronavirus er en betingelse for at bruge nødhjælpsmidlerne. Og den siger, at finansministeriet ikke har ekspertisen til at komme med erklæringer om folkesundhed.

Kongressen godkendte de statslige og lokale hjælpemidler i marts som en del af den amerikanske redningsplan. Republikanerne var imod loven, men over hele landet har de brugt pengene til at fylde statskassen og forsøge at indføre konservative politikker.

Loven gav finansministeriet et bredt skøn til at lave regler for, hvordan pengene bruges og sikre, at de ikke bliver misbrugt.

Finansministeriet forsvarede fredag ​​sin beslutning om at begrænse brugen af ​​nødhjælpsmidlerne.

“Finansministeriet mener, at reglen er korrekt og tilladt af statutten og forfatningen,” sagde Dayanara Ramirez, en talskvinde for finansministeriet, i en erklæring.

Adskillige republikansk ledede stater har allerede sagsøgt Biden-administrationen over en bestemmelse i loven, der siger, at stater ikke kan bruge nødhjælpsmidler til at subsidiere skattelettelser, idet de hævder, at begrænsningen er en krænkelse af statens suverænitet.

Mr. Ducey fremsatte et lignende argument i fredags om forsøg på at stoppe hans uddannelsesprogrammer.

“Forfatningsstridig overgreb fra en regeringsgren over en andens direktiv bør ikke og kan ikke komme i vejen for det,” sagde han.Kilde link