Harvey G. Stack, førende forhandler af sjældne mønter, dør som 93-årig


Harvey G. Stack, patriarken for familiefirmaet, der betegner sig selv som landets største sjældne møntforretning, døde den 3. januar i New York. Han var 93.

Hans død blev bekræftet af hans søn, Larry.

Mr. Stack sluttede sig til Stack’s Rare Coins som teenager i 1947, 14 år efter, at hans far og onkel forvandlede det, som hans oldefar havde grundlagt i 1858 som et valutahus på Lower Manhattan, til en forhandler, der udelukkende var dedikeret til samlervaluta.

Før han formelt gik på pension i 2009, hjalp Mr. Stack sammen med sin kone, sine fætre og sine børn med at vende det, der nu er kendt som Stack’s Bowers Gallerier til en industri guldstandard.

Han udviklede et standardiseret klassificeringssystem til vurdering af mønter, og han udvidede efterspørgslen blandt hobbyfolk ved at opfordre Kongressen til at godkende US Mints enormt populære 50 State Quarters Program, som fra 1999 hædrede hver stat med en erindringsmønt i den rækkefølge, som de ratificeret forfatningen eller blev optaget i fagforeningen.

I løbet af sine 62 år som hans virksomheds leder af forretningsanliggender, skulle Mr. Stack personligt have gennemført flere auktionssalg end nogen anden i branchen. Han og hans søn var medvirkende til at sælge samlingen af ​​den californiske numismatiker John J. Ford Jr. og samarbejdede med Sotheby’s i det rekordstore salg på $7,6 millioner i 2002 af en ekstraordinært sjælden Saint-Gaudens “Double Eagle” $20 guldmønt fra 1933.

Han styrede også adskillige værdifulde samlinger til offentlige institutioner, herunder den farmaceutiske arving Josiah K. Lillys cache på 6.150 guldmønter, som nu er i Smithsonian Institution’s National Numismatic Collection.

Billede

Kredit…Stack’s Bowers Gallerier

Firmaet siger, at det har solgt mindst ét ​​eksempel af hver amerikansk mønt, der nogensinde er lavet.

Harvey Gerald Stack blev født den 3. juni 1928 i Brooklyn af Morton M. og Muriel Stack og opvokset i Bronx og i Jamaica, Queens.

Efter at have afsluttet gymnasiet gik han på New York University og begyndte i 1947 at arbejde fuld tid hos den forhandler, der blev startet i 1933 af hans far og hans onkel, Joseph, på 690 Sixth Avenue. Hans far var også redaktør af Numismatic News.

“Jeg havde arbejdet stort set hvert øjeblik, hvor jeg ikke gik i skole,” skrev han i en historie for virksomheden.

Firmaet, der blev startet i det 19. århundrede af hans oldefar Maurice, kom ind på numismatik som en bibeskæftigelse, hvor han købte og solgte samlermønter og -valutaer ud over dets primære funktion i udenlandsk valuta. Det blev senere diversificeret til at handle med antikviteter og sjældne frimærker.

I 1935, efter at have konverteret virksomheden til en sjælden mønthandler, holdt Morton og Joseph Stack deres første offentlige auktion. I 1953 flyttede Stack’s til et galleri på 57th Street i Midtown Manhattan. (Det er nu på 38th Street og har gallerier i andre byer.)

I 2011 fusionerede Stack’s med Bowers & Merena for at skabe Stack’s Bowers Galleries.

Mr. Stack var præsident for Professionelle Numismatikerlaug i to år begyndende i 1989. I 1993 fik han Grundlæggerprisen, laugets højeste hæder.

Ud over sin søn overleves han af sin kone, Harriet (Spellman) Stack; hans datter, Susan; to børnebørn; og fem oldebørn. Han boede på Long Island.

The Stack’s galleri blev betragtet som et indbydende globalt klubhus af mange mønthandlere og samlere. Men Mr. Stack var ikke bleg for at fremme virksomhedens økonomiske succes.

“Der er folk, der sælger guld- og sølvbarrer og ruller og poser med mønter, som kalder sig selv mønthandlere, og nogle af dem driver formentlig op til 100 millioner dollars om året,” fortalte han. New York Times i 1984. “Når du dog siger ‘sjældne mønthandlere’ og taler om firmaer, der sælger både direkte og på auktion, er vi den største mønthandler i USA.”

Han skelnede mellem møntsamlere, som han ihærdigt bejlet til, og investorer.

“Hvis en samler og en investor måtte forlade et synkende skib, ville samleren tage de sjældneste og mest æstetisk tiltalende stykker med sig uden hensyn til markedsværdi,” han fortalte The Times i 1977. “Investoren ville forsøge at tage så mange af sine mønter som muligt, begyndende med de mest værdifulde.”

“I det lange løb,” fortsatte han, “viser historien, at sjældne mønter af god kvalitet har overgået Dow Jones industrier, fast ejendom og næsten enhver anden form for investering.”

Men han rådede til tålmodighed, og han sagde, at afkast afhang af to andre faktorer: kvalitet og sjældenhed. Det, han ledte efter, sagde han, var mønter, der “er lidt væk fra, hvad en fyr normalt kan finde i sin lomme eller i mors skoæske.”Kilde link