Hvorfor Boris Johnson måske endelig er gået for langt


Boris Johnson, længe berømt for børste af anklager om at fordreje, vildlede el direkte løgnagtig der, langt fra at bremse hans stigning, kun syntes at styrke hans image som en uforbederlig skamplet, pludselig ansigter potentiel politisk død over selve anklagen, som han havde virket immun over for.

Selv hans modstandere ser ud til at være overrasket over den hastighed, hvormed offentligheden og den politiske klasse har vendt sig mod hr. Johnson, den britiske premierminister, over anklager, som han løj om. deltage i fester på hans officielle bopæl i maj 2020, der overtrådte hans egen regerings lockdown-ordrer.

Men selv om nogle af hans tidligere fibs måske nok har været mere skadelige for andre omkring ham, rammer denne en særlig følsomhed, som psykologer har fundet ud af, har en særlig kraft til at blive rasende.

Moralsk hykleri – at opføre sig dårligt, mens vi samtidig opfordrer os andre til at gøre godt – fremkalder et niveau af vrede, som hverken løgn eller uretfærdighed bringer frem af sig selv, har undersøgelser gentagne gange fundet.

Mr. Johnsons virkelige synd, i denne fortælling, skubbede briterne til at gå uden for det fælles bedste, alt imens hans kontor afholdt begivenheder, der krænkede denne ånd af delt opofrelse og ved at risikere viral spredning underminerede dens virkning.

Det har han erkendt, fortæller parlamentet tidligere på måneden: “Jeg kender det raseri, de føler mod mig og over for den regering, jeg fører, når de tror, ​​at reglerne i selve Downing Street ikke bliver fulgt ordentligt af de mennesker, der laver reglerne.”

Billede

Kredit…Tolga Akmen/Agence France-Presse — Getty Images

Som for at understrege den modreaktion, sådanne overtrædelser kan medføre, møder tennisstjernen Novak Djokovic samtidig efter sin egen lang historie af kontroverser aldrig helt at indhente ham, alvorlig faglig skade overstået beskyldninger at han fabrikerede eller slørede i sin ansøgning om dispensation til Australiens krav om Covid-vaccination.

Hændelsen er blevet et flammepunkt i globale debatter om vaccineregler. Men det har også inspireret voldsom vrede, måske delvist, fordi hr. Djokovic, ligesom hr. Johnson, søgte at drage fordel af samfundets overholdelse af disse regler, hvilket gjorde Australien sikkert nok til at afholde den turnering, hvor han skulle spille. Og han har gjort det, mens han bøjede eller bryder de samme regler for at tilfredsstille sine egne ønsker om at undgå vaccinen og rejse frit.

“Hyklere bruger et dobbelt lag af bedrag,” neuroforskeren Erman Misirlisoy har skrevet i et essay om denne adfærds særlige kraft til at gøre folk vrede.

Det første lag: at opfordre andre omkring dem til at følge regler, der vil gavne dem, selvom det kun er implicit ved at signalere deres støtte til disse regler. For eksempel beordrer hr. Johnson lockdowns, der vil forbedre hans egen sikkerhed og politiske status. Eller Mr. Djokovic fortæller australske embedsmænd (og, på sociale medier, sine fans), at han opretholder landets Covid-regler, så han kan spille i dets tennisturnering.

Det andet lag – at lyve om deres egen overholdelse – er så stødende, fordi det svarer til at underbyde den meget kollektive indsats, de krævede af andre.

Forfatteren Hannah Arendt, der reflekterer over samfundets afsky for hykleri, kaldte det “lastenes last.” Mens frygtelige forbrydelser måske “konfronterer os med forvirringen af ​​radikal ondskab,” skrev hun, “er kun hykleren virkelig rådden til kernen.”

Som Dr. Misirlisoy skrev: “Dette er en opskrift på had, når man bliver fanget.”

Men hvorfor?

Billede

Kredit…James Ross/Australian Associated Press, via Associated Press

“Når du stopper op for at tænke over det, er det faktisk et psykologisk puslespil,” Jillian Jordan, en psykolog fra Yale University, der studerer denne adfærd, har sagt. Alle bryder af og til sociale normer eller regler, som de ellers støtter.

Og hykleri er næppe usædvanligt blandt offentlige personer. Atleter projicerer almindelige offentlige billeder, mens de bor midt i yacht- og helikopterpragt. Mr. Djokovic har lagt vægt på new age-sammenhold mens dukker op sammen med serbiske ultranationalister.

Heller ikke uærlighed i sig selv bliver typisk mødt med megen overraskelse. Mr. Johnson har lavet en vittighed om sit eget ry, ordsprog ved en begivenhed i 2018, “Min strategi er at fylde min karriere med så mange lokkefejl, ingen ved hvilken de skal angribe.”

Men i erkendelse af, at der er noget anderledes ved, at folk bliver fanget i at presse andre til at opretholde standarder, som de foragter, hr. Johnson fortalte en reporter samme uge, som hele hans politiske rejse var begyndt med at møde elitære venstrefløjsstuderende på college og føle en “forargelse over deres glutinerende hykleri.”

Grunden, mener nogle psykologer, er, at moralsk hykleri på en måde repræsenterer et angreb på selve den sociale kontrakt.

Siden vores oprindelse som art, har samfund fungeret på en implicit pagt: hver af os er bedre stillet, hvis vi alle bidrager til det fælles bedste, selvom det betyder, at vi opgiver nogle ting.

Dette virker kun, hvis alle har tillid til, at alle andre vil følge med. Hvis det kollapser, så gør hver enkelts incitament til at tjene det fælles bedste også.

Billede

Kredit…Andrew Testa for The New York Times

I de nomadiske stammer, hvor vores fælles instinkter udviklede sig over hundredtusinder af år, var dette et spørgsmål om liv og død. Uden tillidsfuldt samarbejde ville gruppen gå til grunde.

(Pandemien har returneret disse indsatser på liv og død, for ikke at nævne tvingende nødvendigheden af ​​individuel ofring af hensyn til fælles velfærd, i form af masker, vacciner og social distancering, hvilket kan være grunden til, at følsomhed over for moralsk hykleri pludselig virker så akut Og Storbritanniens kulturelle vægt på fair play, overholdelse af regler og opofrelse kan øge denne følsomhed endnu mere.)

Moralske hyklere vender denne ånd af delt forpligtelse mod netop den gruppe, den er beregnet til at tjene. De samler frugterne af kollektive ofre til sig selv – Mr. Johnson nyder en fest midt i lockdown, Mr. Djokovic flyver mellem samfundene, der er sikret for ham ved opslidende restriktioner – og på måder, der underminerer fordelene for alle andre.

Og når deres hykleri afsløres, sender det et farligt signal: Du kan også nyde fordelene ved alle andres arbejde, mens du kun lader som om du går med. For resten af ​​gruppen er det at fordømme hykleren på det stærkest mulige en selvforsvarshandling, en måde at afskrække andre fra at prøve det samme.

Det kan være derfor, Dr. Jordan fandt i en række undersøgelservil folk fordømme en handling af moralsk hykleri langt mere højrøstet end nogen anden form for overtrædelse, hendes team testede.

Kerneforbrydelsen moralsk hykleri, såvel som den forargelse, det fremkalder, er godt fanget i en Foto det har hele denne måned ledsaget nyhedsrapporter og diskussioner på sociale medier om Mr. Johnsons fester.

Billede

Kredit…Kirsty Wigglesworth/Associated Press

Det viser dronning Elizabeth II ved en begravelsesceremoni for sin mand, prins Philip, siddende maskeret og alene på en ellers tom kirkestol og pligtskyldigt adlyde de lockdown-regler, som hr. Johnsons personale havde overtrådt med en fest, viste det sig, først aftenen før. .

Mr. Johnsons fester forårsagede naturligvis næppe den pandemi, der tvang dronningen til at praktisere socialt distanceret sorg. Men den underforståede krænkelse af hendes ofring og det nationale offer, det repræsenterede, var for meget for nogle briter.

“Jeg kan kun forny mine undskyldninger,” sagde hr. Johnson, i et højst usædvanligt show af anger til monarken, “både til hendes majestæt og til landet.”Kilde link