Sæt fokus på kunsten at oversætte


Når Jennifer Croft taler om at oversætte den polske forfatter Olga Tokarczuks roman “Fly,” nogle gange omtaler hun kærligt bogen som “vores kærlighedsbarn.”

“Det er Olgas, men det har også alle disse elementer, der er mine, disse stilistiske elementer og disse beslutninger, som jeg tog,” sagde hun i et nyligt interview.

“Flights” var et kærlighedsarbejde for Croft, som brugte et årti på at finde en udgiver til den. Den blev endelig udgivet af Fitzcarraldo Editions i Storbritannien i 2017 og Riverhead i USA i 2018, og blev fejret som et mesterværk. Novellen vandt den internationale Booker-pris og blev finalist til National Book Award for oversat litteratur, og hjalp Tokarczuk, som senere blev tildelt Nobelprisenfå et meget større globalt publikum.

Men Croft følte også et stik af skuffelse over, at efter at have viet flere år til projektet, stod hendes navn ikke på bogens omslag. Sidste sommer besluttede hun at stille et modigt krav:

“Jeg oversætter ikke flere bøger uden mit navn på forsiden,” hun skrev på Twitter. “Det er ikke kun respektløst for mig, men det er også en bjørnetjeneste for læseren, som burde vide, hvem der valgte de ord, de skal læse.”

Hendes udtalelse fik bred opbakning i den litterære verden. Croft udgivet et åbent brev med romanforfatteren Mark Haddonog opfordrer udgivere til at kreditere oversættere på forsider. Brevet har trukket næsten 2.600 underskrifter, blandt andet fra forfattere som Lauren Groff, Katie Kitamura, Philip Pullman, Sigrid Nunez og Neil Gaiman, såvel som prominente oversættere, blandt dem Robin Myers, Martin Aitken, Jen Calleja, Margaret Jull Costa og John Keene . Hendes kampagne fik nogle forlag, blandt dem Pan Macmillan i Storbritannien og den uafhængige europæiske presse Lolli Editions, til at begynde at navngive alle oversættere på bogomslag.

Crofts seneste udgivne oversættelse er Tokarczuks “The Books of Jacob”, en historisk roman på mere end 900 sider om en østeuropæisk kultleder fra det 18. århundrede ved navn Jacob Frank, hvis historie udfolder sig gennem dagbogsoptegnelser, poesi, breve og profetier.

Kritikere har rost Crofts smidige gengivelse af Tokarczuks vidtstrakte epos og kalder hendes oversættelse “sprudlende” og “vidunderligt.” I en anmeldelse i The New York Times skrev Dwight Garner, at “Crofts følsomme oversættelse er i harmoni med forfatterens mange registre; hun får endda ordspil til at klikke.”

Denne gang står Crofts navn på forsiden. Riverhead tilføjede hende, efter at hun og Tokarczuk bad om det. Croft bliver også betalt royalties for “The Books of Jacob”, som hun ikke modtog for “Flights”. (Oversættere, som typisk modtager et fast, engangsoversættelsesgebyr, får ikke automatisk en andel af royalties fra de fleste udgivere.)

BilledeForsiden af ​​

Tokarczuk støttede entusiastisk disse foranstaltninger.

“Hun er utroligt sprogligt begavet,” sagde Tokarczuk i en e-mail. ”Jenny fokuserer slet ikke på sproget, men på hvad der er under sproget, og hvad sproget forsøger at udtrykke. Så hun forklarer forfatterens hensigt, ikke kun ordene, der står på række én efter én. Der er også meget empati her, evnen til at komme ind i hele forfatterens idiolekt.”

For Croft er kampagnen for at skabe større anerkendelse til oversættere ikke kun en bøn om opmærksomhed og kredit, selvom det delvist er det. Croft mener også, at fremhævelse af oversætternes navne vil bringe mere gennemsigtighed til processen og hjælpe læserne med at evaluere deres arbejde, på samme måde som de kan vurdere en lydbogsfortælling for ikke kun indholdet, men for forestillingen.

Oversættelse er ikke kun en teknisk færdighed, men en kreativ handling, hævder hun. “Vi bør modtage kredit, men også være nødt til at tage ansvar for det arbejde, vi har udført,” sagde hun.

Crofts kampagne har givet genklang hos andre på området. Forfatteren Jhumpa Lahirisom også oversætter italiensk og har oversat sit eget værk fra italiensk til engelsk, sagde, at det burde være standardpraksis at sætte oversætternes navne på forsiden af ​​bøger, og at oversættere burde behandles som kunstnere i deres egen ret.

“Det er tid til at tage fat på denne historiske udeladelse,” sagde Lahiri, som underskrev det åbne brev. ”Oversættelse kræver kreativitet, det kræver opfindsomhed, det kræver fantasi. Så ofte skal man radikalt omarbejde teksten, og hvis det ikke er fantasiens arbejde, ved jeg ikke, hvad det er.”

Det arbejde indebærer ofte meget mere end at gengive sætninger og syntaks fra et sprog til et andet. Oversættere befinder sig også i rollen som litterær spejder, agent og publicist. Mange læser konstant på de sprog, de taler flydende i, for at finde nye forfattere og bøger, og pitcher dem derefter til udgivere. Når engelsksprogede versioner udkommer, bliver oversættere ofte bedt om at facilitere interviews og slutte sig til forfattere på bogture og administrere deres sociale mediekonti på engelsk.

Billede

Kredit…Matt Crossick/Press Association, via Associated Press

Oversat litteratur udgør kun en brøkdel af titler udgivet i USA. På trods af succesen med bøger af internationale stjerner som Elena Ferrante, Haruki Murakami og Karl Ove Knausgaard, bekymrer mange forlag stadig, at amerikanske læsere bliver afskrækket af oversættelser.

Ann Goldsteinder oversætter Ferrante og andre italienske forfattere, sagde, at amerikanske udgivere længe har antaget, at læserne er skeptiske over for oversættelser, og som et resultat heraf nedtonede de ofte rollen som oversættere, og nogle gange udelod de deres navne helt fra bøgerne.

“Hvad folk altid sagde før i tiden var, at amerikanere ikke ville købe en bog, hvis de vidste, at den var oversat,” sagde hun.

Den tro er blevet noget af en selvopfyldende profeti. Siden 2010 er der blevet udgivet færre end 9.000 engelsksprogede oversættelser af skønlitteratur og poesi, og i 2021 blev der kun udgivet 413 oversættelser, ifølge en database af engelsksprogede oversættelser, der er kompileret og vedligeholdt af Chad W. Post, udgiveren af ​​Open Letter Books, og er tilgængelig på Publishers Weeklys hjemmeside. I modsætning hertil udgav amerikanske forlag 586.060 voksne skønlitterære titler i alt i 2021, viser tal fra NPD BookScan.

Et endnu mindre antal titler har oversættere på forsiden. Mindre end halvdelen af ​​de engelsksprogede oversættelser udgivet i 2021 havde oversætternes navne på forsiden, Publishers Weekly rapporterede sidste efterår.

Et argument, som udgivere fremfører imod fremtrædende præsentationer af oversættere, er, at nogle læsere måske er mindre tilbøjelige til at tage en chance for en bog, der er pakket som en oversættelse. “Der er en mulighed for, at bøger sælger bedre, når de bare præsenteres som gode bøger i stedet for som ‘oversatte bøger’,” sagde Post i en e-mail.

De fleste store forlag siger, at de ikke har formelle politikker for at sætte oversættere på forsiden. Nogle små presser, der fokuserer på international litteratur, gør det som en selvfølge, herunder Archipelago og Two Lines Press, som udelukkende er helliget litteratur i oversættelse. I 2020 gjorde den uafhængige presse Catapult det til en politik at inkludere oversætterens navn på forsiden, og forlaget betaler sine oversættere royalties på alle solgte eksemplarer.

“Vi ser det som en enkel og meget synlig måde at erkende, at det arbejde, der udføres af litterære oversættere, er dygtigt og også helt afgørende for virksomheden med at udgive de bedste forfatterskaber fra hele verden,” sagde Kendall Storey, Catapults seniorredaktør, i en e-mail.

Croft, 40, som regelmæssigt oversætter spansk og polsk og også har arbejdet på bøger skrevet på russisk og ukrainsk, siger, at hun kom i oversættelse ved et tilfælde. Da hun voksede op i en ensproget husstand i Oklahoma, havde hun en tidlig affinitet til sprog og skabte et hemmeligt sprog med sin yngre søster.

På universitetet i Tulsa studerede hun hos den russiske digter Yevgeny Yevtushenko, som introducerede hende til russisk litteratur. Hun fik senere sin master i litterær oversættelse ved University of Iowa, hvor hun udviklede en interesse for polsk litteratur.

I 2002 læste hun en historiesamling af Tokarczuk med titlen “Playing Many Drums.” Selvom hendes polske stadig var rudimentært, fandt hun prosaen spændende og søgte mere af Tokarczuks forfatterskab. Hun fandt to engelske oversættelser af Tokarczuks romaner af Antonia Lloyd-Jones og sendte en e-mail til Lloyd-Jones, som introducerede Croft til Tokarczuk. De klikkede med det samme.

Billede

Kredit…Magdalena Wosinska for The New York Times

Efter sin eksamen i 2003 flyttede Croft til Polen på en Fulbright, og forsørgede sig derefter på stipendier og legater, mens hun oversatte “Flyv” og andre projekter. Hun boede i Berlin og Paris i en periode, og flyttede derefter til Buenos Aires, hvor hun begyndte at perfektionere sit spanske, et sprog hun tog op i 20’erne. Hele tiden kæmpede hun for Tokarczuks arbejde.

“Når jeg præsenterede hendes bøger for redaktører, sagde jeg altid, at dette er en forfatter, der vil vinde Nobelprisen,” sagde hun. “Jeg prøvede alt, bare for at sprede ordet, men intet af det syntes virkelig at være så overbevisende for redaktører.”

Ud over Tokarczuk begyndte hun at oversætte værker af den polske forfatter Wioletta Greg og de argentinske forfattere Romina Paula, Pedro Mairal og Federico Falco, der beskrev Croft som “ekstremt følsom over for de mest subtile variationer i forskellige karakterers tale, til deres følelser , deres humør, deres stilhed.”

Croft har en noget utraditionel tilgang til oversættelse. Hun starter med at læse bogen hele vejen igennem, så vender hun tilbage til begyndelsen og forsøger, så meget hun kan, at gentage forfatterens skriveproces.

Da hun arbejdede på Mairals roman “Kvinden fra Uruguay,” som er opbygget som en mands brev til sin kone, og som Mairal skrev hurtigt, oversatte Croft det så hurtigt hun kunne for at gentage hans hektiske tempo og vanvittige, bekendende prosa.

“Hun formåede at holde den intime tone,” sagde Mairal i en e-mail. “Oversættelsen føles, som om nogen taler til dig, hvilket er lige det, jeg ville gøre.”

Croft fokuserer på at formidle tone, stil og mening mere end ord-for-ord nøjagtighed. Hun beskrev sin proces som “fuldstændig at afmontere en bog og derefter fuldstændig genopbygge den fra bunden.”

Når hun ikke oversætter, skriver Croft. Hun skrev en selvbiografisk roman på spansk med titlen “Serpientes y Escaleras”, om hendes voksende alder og hendes spirende kærlighed til sprogets og oversættelsens forviklinger. Hun havde i første omgang ikke planer om at udgive den på engelsk, men begyndte at oversætte kapitler for at dele dem med sin søster, hvis sygdom er et tilbagevendende motiv i bogen. Mens hun omarbejdede det, fandt Croft sig fuldstændigt om at omskrive det som illustreret faglitteratur, og den engelske version, “Hjemve,” som Unnamed Press udgav i 2019, blev udgivet som en erindringsbog.

Croft, der bor mellem Los Angeles og Tulsa, arbejder nu på en roman om oversættelse, med titlen “Amadou.” Historien foregår i Polens urskove, hvor en gruppe oversættere er samlet for at arbejde sammen om det seneste opus fra en berømt kvindelig polsk romanforfatter. Oversætterne bliver forbløffede, da forfatteren gennemgår en overjordisk forvandling og forsvinder ind i skoven og efterlader dem alene til at pusle over, hvad hendes nye roman betyder.

Croft har også flere nye oversættelser på vej i de næste par år, herunder tre romaner oversat fra spansk og en fra polsk. Selvom hun ikke mangler projekter, spekulerer Croft nogle gange på, om hendes kampagne for at kreditere oversættere på forsiden vil koste hende muligheder.

“Jeg er sikker på, at der er en række udgivere, der ikke vil arbejde sammen med mig,” sagde hun. “Nogle mennesker har virkelig ikke været tilfredse med ideen, og jeg har haft nogle svære samtaler med redaktører.”

Alligevel har debatten, som hendes indsats udløste, været glædelig, sagde hun: “Folk er i det mindste en smule mere opmærksomme på sproget selv og sprogene og arbejdet med oversættelse.”

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.