Et ødelagt system sætter ikke kun afghanske allierede i fare. Kongressen skal ordne det.


Den 10. august 2021, dage før Afghanistans regerings sammenbrud, ankom Fawad Khan Safi til USA for at begynde sit nye liv.

Mr. Safi, som tidligere arbejdede som entreprenør for det amerikanske agentur for international udvikling i Afghanistan, havde ventet i pinefulde 12 måneder på at modtage sit særlige immigrantvisum eller SIV og nå til Texas. Hans prøvelse varede flere måneder længere end den maksimale ni-måneders visumbehandlingsperiode, der er påbudt ved lov – og alligevel er hr. Safi en af ​​de heldige.

Omkring 60.000 afghanere, der har arbejdet med amerikanske styrker og ansøgt om visum, forbliver i Afghanistan – mange sulter sandsynligvis og på flugt fra Taleban. Få, hvis nogen visum er nogensinde blevet godkendt inden for den ni måneder lange tidslinje. Systemet er tydeligvis ødelagt.

På trods af de foruroligende billeder af sidste sommers evakuering, er de forhindringer, som SIV-ansøgere står over for, fortsat ved at bestå. For at afhjælpe dette bør Kongressen revidere den nuværende SIV-proces og vedtage et forbedret, permanent immigrationsprogram, der hurtigt og effektivt genbosætter dem, der ansøger om det.

Hvis SIV-processen ikke er rettet, vil amerikanske fjender som Taliban fortsætte med at forfølge dem, der sætter deres liv på spil for at beskytte amerikanske tropper. I det lange løb vil partnere rundt om i verden, som USA ofte er afhængige af, højst sandsynligt genoverveje værdien af ​​et tæt forhold til den amerikanske regering, hvis de ser, at de ikke kan stole på dens støtte.

Kongressen vedtog det første SIV-program – som både irakiske og afghanske tolke var berettigede til – i 2006, flere år efter at begge konflikter begyndte. Fra starten var programmet ude af stand til at behandle ansøgninger rettidigthvilket resulterer i en efterslæb det blev aldrig løst. Efterhånden som deres ansøgninger sygnede hen, blev tolke, der arbejdede for den amerikanske regering, udsat for gengældelse. Efter at USA trak de fleste af sine tropper tilbage fra Irak i 2011, stod irakiske tolke over for brutale konsekvenseri høj grad på grund af alvorlige forsinkelser i behandlingen af ​​SIV-ansøgninger.

Uden umiddelbare ændringer i SIV-programmet venter en lignende skæbne vores afghanske allierede.

I øjeblikket kan afghanere ansøge om SIV’er via to spor: A permanent program for tolke, der arbejdede direkte med det amerikanske militær, begrænset til kun 50 personer årligt, og en meget større, men midlertidig program for andre, der arbejder for eller på vegne af den amerikanske regering. Hvert program har forskellige ansøgningskrav, deadlines og visumkvoter.

Desværre er kongressen velmenende forsøg på at forbedre SIV-programmerne har kun øget deres kompleksitet, mens de ikke i tilstrækkelig grad har adresseret deres største svagheder. Sporadiske, midlertidige forlængelser har gjort det svært for den udøvende magt at budgettere, bemande og stille ressourcer til rådighed for programmerne over tid. For eksempel fandt statsministerens kontor for generalinspektøren, at programmerne fra 2016 til 2020 personaleantallet forblev konstant som et efterslæb voksede og som Kongressen godkendt 15.500 yderligere visa.

Desuden er ansvarsområderne for departementerne for udenrigsministeriet, indenrigssikkerhed og forsvar i immigrationsprocessen dårligt afgrænset. Grundlæggende baggrunds- og sikkerhedstjek spænder over flere bureauer, og den koordineringen mellem disse agenturer har været utilstrækkelig.

Men der kan straks tages skridt til at rette op på programmerne. Først ambassadør Elizabeth Jones – den nuværende koordinator for afghansk udflytningsindsats i Udenrigsministeriet – har brug for mere autoritet for at fremskynde det bureaukratiske maskineri. Det Hvide Hus bør udpege hende som præsidentkoordinator med bemyndigelse til at lede og føre tilsyn med arbejdet hos andet agenturs personale.

Biden-administrationen har øgede ressourcer og reducerede behandlingstiden for SIV-programmet i de sidste par måneder, men disse tiltag er langt fra den store lovgivningsmæssige revision, som de afghanske og irakiske SIV-programmer har brug for. Kongressen bør konsolidere de mange spor i SIV-programmerne i en permanent, samlet ramme, der forenkler behandling og berettigelsesregler. Dette program bør give mulighed for en mere holistisk sikkerhedskontrolproces, der tager hensyn til kontekst, mens screening effektivt.

I øjeblikket tillader ingen af ​​SIV-sporene ansøgeres tidligere amerikanske supervisorer at tilbyde nyttig kontekst, når røde flag kommer op under indledende baggrundstjek. Hypotetisk, overvej sagen om en tolk, der på foranledning af sine amerikanske militære tilsynsførende kontaktede oprørssympatisører for at indsamle information eller opnå samarbejde under konfliktens højdepunkt. Under det eksisterende system bliver sådanne ansøgere typisk afvist som sikkerhedsrisici uden at have tilstrækkelig mulighed for at klage.

Ved at begrænse SIV-berettigelsen til irakere og afghanere ignorerer den amerikanske regering også en række andre allierede, som har risikeret deres liv på vegne af amerikanske tropper og missioner. Syriske og yemenitiske tolke fulgte for eksempel amerikanske styrker i kamp mod ISIS og Al Qaeda. De har ingen chance for genbosættelse i USA gennem et SIV-program.

Udvidelse af et permanent SIV-program til at gælde for andre konfliktzoner ville også forhindre behovet for at skabe ny lovgivning for disse lande. Tidligere er nogle landespecifikke programmer faldet fuldstændig gennem de lovgivningsmæssige sprækker. Senest Kongressen mislykkedes at vedtage en Syrisk SIV-program på trods af mere end en forsøg at fremsætte et sådant lovforslag. Vores allierede fortjener bedre, især i lyset af truende fremtidige kriser som f.eks nuværende kamp mellem Rusland og Ukraine.

I Texas arbejder hr. Safi nu på et genbosættelsesbureau og betaler sin formue frem ved at hjælpe andre nyankomne med at finde arbejde og en følelse af fællesskab i deres nye land. Tragisk nok vil de fleste flygtninge, der har ansøgt om SIV-programmerne, dog ikke komme til USA. Tusinder venter stadig – bange for Talebans gengældelse og gemmer sig i kældre.

Det er tid til at bringe dem til Amerika.

Ryan C. Crocker tjente som ambassadør i Irak under præsident George W. Bush og ambassadør i Afghanistan under præsident Barack Obama. Han er rådgiver for nonprofitorganisationen No One Left Behind, som yder genbosættelsesbistand til modtagere af afghanske og irakiske særlige immigrantvisum. Philip M. Caruso er formand for No One Left Behind og en veteranstipendiat ved Hoover Institution, Stanford University.

The Times er forpligtet til at udgive en mangfoldighed af bogstaver til redaktøren. Vi vil gerne høre, hvad du synes om denne eller nogen af ​​vores artikler. Her er nogle Tips. Og her er vores e-mail: letters@nytimes.com.

Følg The New York Times Opinion sektion på Facebook, Twitter (@NYTopinion) og Instagram.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.