Solsikkeolie ‘forsvinder’, efterhånden som Ukraine-krigen fortsætter


Først coronavirus, så krigen. Ligesom pandemien forårsagede mangel på væsentlige genstande, Ruslands invasion af Ukraine har afbrudt vigtige fødevareforsyninger og drev priserne på basisvarer som madolie i supermarkeder rundt om i verden op.

Før krigen var Ukraine verdens største eksportør af solsikkeolie. Konflikten har nu lammet høsten og efterladt mange nationer med begrænsede lagre af spiselig olie og skyhøje priser for det, der er tilbage — forværring af en fødevarekrise i Østafrika og fører til eksportrestriktioner i Indonesien. Nogle shoppere, senest i Storbritannien, bliver begrænset i deres indkøb af madolie, da supermarkeder og restauranter tilpasser sig klatreomkostningerne.

“Forsyningskæder, der allerede er forstyrret af Covid-19, er blevet yderligere kompliceret af krigen i Ukraine, som forårsager mangel på nogle ingredienser som solsikkeolie og hæver prisen på erstatningsingredienser,” sagde Kate Halliwell, den videnskabelige chef for foreningen. Food and Drink Federation, som repræsenterer Storbritanniens største fremstillingssektor.

“Producenter gør alt, hvad de kan for at holde omkostningerne nede, men nogle vil uundgåeligt skulle videregives til forbrugerne,” sagde hun.

Tom Holder, talsmand for British Retail Consortium, sagde, at detailhandlere har pålagt kunder grænser, efter at krigen forstyrrede forsyningerne.

Supermarkedskæder i Spanien, Grækenland, Kalkun, Belgien og andre nationer har begrænsede indkøb af madolie, og nogle gange beskriver de bevægelserne som forholdsregler i lyset af øget efterspørgsel, ifølge lokale nyhedsmedier. Hos Tescos, en stor britisk kæde, kan kunderne købe op til tre flasker spiselig olie, “så alle kan få, hvad de har brug for,” som der står på en flyer på en hylde.

Billede

Kredit…Dmitry Lovetsky/Associated Press

Ruslands invasion har ødelagt ukrainske byer, hjem, hospitaler og skoler – såvel som landets landbrug, forhindre høst og ødelægge kornmagasiner og afgrøder i en region kendt som Europas brødkurv. Ukraine og Rusland havde sammen stod for omkring 75 procent af solsikkefrøolieen primær madolie i mange dele af verden.

Men plantning, produktion og handel er faldet, og råvarepriserne er steget kraftigt, siger Verdenshandelsorganisationen sagde i denne måned. Det har FN’s fødevareagentur rapporteret kraftige stigninger i priserne på vegetabilske olierpåvirket af krigen og vedvarende tørke steder som Brasilien og Argentina.

Virksomhedsejere i Storbritannien har tøvet med at vælte omkostningerne over på kunderne, mens de har kapret for at finde alternative olier, efterhånden som priserne stiger.

Harry Niazi, der ejer Famous Olley’s Fish Experience, en London-restaurant, sagde, at prisen på en 20-liters kande solsikkeolie er steget til 42,50 pund, omkring $55, fra omkring 22 pund, eller $29. ”Det er meget, meget skræmmende, og jeg ved ikke, hvordan fish and chips-industrien kommer til at klare sig. Det gør jeg virkelig ikke,” han fortalte Associated Press.

I Storbritannien, som importerede 83 procent af sin solsikkeolie fra Ukraine, bliver kunderne bedt om at udvise tilbageholdenhed og fleksibilitet. Ligesom Tesco har supermarkedet Morrisons introduceret en låg, der begrænser kunderne til to flasker. En anden, Waitrose, arbejder sammen med leverandører for at øge ordrerne på andre olier.

Afbrydelsen var så rystende, at Storbritanniens fødevaremyndigheder sagde i sidste måned, at producenterne erstattede madolie med rapsolie så “hastende”, at nogle ikke havde været i stand til at ændre deres etiketter så hurtigt.

Det fik Emily Miles, administrerende direktør for Food Standards Agency, som dækker England, Wales og Nordirland, til at forsikre forbrugerne allergirisikoen ved rapsolie var “meget lav”, og at de arbejdede på at sikre, at fødevarer fremstillet med solsikkeolie, herunder paneret fisk, frosne grøntsager og chips, forblev til salg.

“Fødevarevirksomheder rapporterer, at britiske forsyninger af solsikkeolie sandsynligvis vil løbe tør om et par uger, og nogle virksomheder oplever allerede alvorlige vanskeligheder,” sagde agenturet i en erklæring.

Virksomheder har også forsøgt at justere med, hvad der er tilgængeligt, ved at omformulere opskrifter med palme- eller sojaolie. Rapsolie, hovedsagelig beregnet til biodieselmarkedet, er blevet omdirigeret til fødevarebrug, ifølge en rapport i sidste måned af Fediol, en europæisk industrigruppe.

Udgifterne til solsikkeolie, Storbritanniens mest populære valg til stegning, og vegetabilsk olie steg med henholdsvis 27 procent og 40 procent sammenlignet med samme periode i 2021, ifølge tal leveret af Kantar, et britisk firma, der studerer forbrugeradfærd.

Fraser McKevitt, analytiker hos Kantar, sagde, at kunderne fyldte op, opmærksomme på mulige mangler og højere priser, før supermarkeder begyndte at indføre restriktioner i denne måned.

.

Ms. Halliwell sagde, at en fjerdedel af solsikkeolien på det globale marked er “forsvundet” i kølvandet på sanktionerne mod Rusland, som afskærer dets industrier fra mange markeder. Det, der øger usikkerheden, er, hvor meget solsikkefrø der blev plantet i Ukraine, og hvor meget høst der kan nå markedet, sagde hun.

I USA har krigen lagt mere pres på indenlandske sojabønneproducenter, der forsøger at kompensere for mangler, sagde Robb MacKie, præsidenten for American Bakers Association.

“To af de tre store eksportmarkeder for spiseolier, der bruges af bagere, er i fuldstændig uro – solsikkeolie fra Ukraine og palmeolie fra Indonesien,” sagde han og opfordrede til føderal handling for at flytte sojaolielagrene tilbage til fødevarer i stedet for at blive omdirigeret til biodiesel produktion.

“Afbrydelsen af ​​denne allestedsnærværende ingrediens vil forårsage yderligere pres på Amerikas fødevaresystem,” sagde han.

Og prisstigninger “vil forværre det udfordrende omkostningsmiljø, som amerikanske virksomheder har kæmpet med det sidste år,” sagde Katie Denis, en talskvinde for Consumer Brands Association, i en rapport i denne måned.

Andre lande mærker klemme: Ukraines primære eksportmarkeder sidste år omfattede Indien, Kina, Mellemøsten og Nordafrika og EU, ifølge det amerikanske landbrugsministerium. Rema 1000, en norsk supermarkedskæde, overvejer at vende tilbage til at sælge palmeoliesom det tidligere havde forbudt af miljømæssige årsager, og dets danske datterselskab har begrænset shoppere til tre flasker olie.

Men den tilgang kan blive forværret af et indonesisk forbud mod eksport af palmeolie, vejrrelaterede globale mangler og stramheden på markedet fra krigen, sagde Oil World, en industrianalytikergruppe. i en rapport onsdag.

I Norge, Christopher Harlem, administrerende direktør for importøren Harlem madsagde, at nogle europæiske virksomheder imødekom efterspørgslen – for nu – ved at dyppe ned i deres lagrede forsyninger af solsikkeolie.

“På et tidspunkt vil der ikke blive tilføjet mere olie til lagrene,” sagde han. “Jeg kan ikke få fat i nogen solsikkeolie i øjeblikket, ikke i den mængde, der tæller.”

Han tilføjede: “Jeg tror, ​​vi må se i øjnene, at der er en kommende mangel forude, uden tvivl, og begynde at tænke på tilpasning og udskiftninger.”

Henrik Pryser Libell bidraget med rapportering.



Kilde link