Aktier vender tilbage til jorden, med S&P 500 nærmer sig et bjørnemarked


Indtil for ganske nylig så aktiemarkedet ud til at trodse tyngdekraften og producerede tocifrede afkast, der gav mange amerikanere økonomisk komfort, selvom alt andet smuldrede omkring dem.

Da pandemien begyndte at øge samfundet, sank markedet i et par uger og registrerede derefter et af de største stævner i historien. Aktiekurserne steg, den dag uromagere brød den amerikanske Capitol, og de var oppe i løbet af ugen, hvor protester ramte mange amerikanske byer efter mordet på George Floyd. I denne tid med store omvæltninger så markedet ud til at blinke med et modstridende signal om, at tingene ville være OK – i det mindste økonomisk.

Men problemer i den virkelige verden har endelig styrtet aktiemarkedets fest. Stigende inflation, drevet af stigende fødevarepriser og krigen i Ukraine, har fået Federal Reserve til at hæve renten markant for første gang i mange år, hvilket har fået aktiekurserne til at falde til jorden.

Aktierne steg 2,4 procent i fredags, men ikke nok til at opveje en uge med fald. Det var sjette uge i træk med tab for aktiemarkedet, første gang det er sket siden 2011. S&P 500, som har flirtet med et bjørnemarked, eller et fald på 20 procent, er faldet mere end 16 procent siden dens top i januar. Den kan falde yderligere, efterhånden som inflationen fortsætter, og en recession truer.

Selv efter blødningen stopper, kan aktiemarkedsinvestorer, som omfatter mere end 50 procent af amerikanerne, stå over for år med relativt sparsomme afkast, der vil efterlade dem med væsentligt færre penge til at betale for deres børns universitetsuddannelse og forsørge sig selv i pension.

Dette regnestykke kommer blot måneder før midtvejsvalget, hvilket forværrer problemerne for demokrater, som allerede kæmper for at overbevise vælgerne om, at deres parti og præsident Joseph R. Biden styrer økonomien på rette vej.

Tidligere præsident Donald J. Trump tog ofte æren for aktiemarkedets voldsomme stigning. Nu vil hr. Biden og hans parti næsten helt sikkert tage en del af skylden for dets seneste fald.

I virkeligheden er aktiemarkedet ikke et perfekt mål for realøkonomien; Arbejdsløsheden er lav, og forbruget holder stadig stand, men mere end en måneds straf for tab kan skade landets økonomiske psyke.

“Folk ser på aktiemarkedet som et barometer for økonomien, og hvordan de klarer sig økonomisk,” siger Mark Zandi, cheføkonom hos Moody’s Analytics. “De har det godt, når de ser grønt på skærmen og grimme, når de ser rødt.”

År med lave renter har været raketbrændstof for aktiekurserne, dels fordi andre investeringer, som obligationer, der er bundet til renter, giver så minimale afkast. Aktiemarkedet blev et af de få steder, hvor investorer kunne tjene store penge.

Under pandemien gik priserne endnu lavere, da politiske beslutningstagere søgte at støtte virksomheder og forbrugere gennem nedlukningerne – og det virkede. Investorer hobede sig ind i virksomhedernes aktier og holdt dem flydende med kapital, hvilket gjorde det muligt for dem at blive ved med at ansætte, betale husleje, øge produktionen og selvfølgelig belønne aktionærerne med rigeligt udbytte og aktietilbagekøb.

Men inflationen, som lægger en tung byrde på familier, der forsøger at få enderne til at mødes, var også med til at dræbe markedets humør. Stadigt stigende fødevareomkostninger og rekordhøje benzinpriser fik Fed til at hæve renterne og forsøge at bremse økonomien.

BilledeAktiekursen på Alphabet, Googles moderselskab, er faldet omkring 20 procent siden starten af ​​året.
Kredit…Laura Morton for The New York Times

Wall Street har ventet på, at dette øjeblik ville komme i lang tid. Men markedets reaktion – som nogle omtaler som en “nulstilling” og andre kalder en nødvendig “comeuppance” for aktieinvestorer – er ikke desto mindre smertefuld.

“Jeg tror ikke, folk erkendte, hvor skrøbeligt af et grundlag aktiemarkedet hvilede på,” sagde Emily Bowersock Hill, grundlægger af Bowersock Capital Partners og formand for investeringsudvalget for Kansas Public Employees Retirement System, en pensionsfond med mere end 20 milliarder dollars.

Hill sagde, at nogle af faldene sandsynligvis var gode for markedet, fordi det var ved at fjerne skummet, der skabte betingelserne for “meme-aktier”: virksomheder med tvivlsomme forretningsudsigter som AMC Theatres, BlackBerry og Bed Bath & Beyond, hvis andel priserne blev drevet op af spekulanter.

Men downdraften har sænket aktiekurserne for virksomheder, der repræsenterer innovation og også fremtiden; Amazon er faldet mere end 30 procent siden starten af ​​året, og Alphabet, Googles moderselskab, er faldet omkring 20 procent, da investorerne genovervejer disse virksomheders reelle værdi.

Stort set ingen aktier er blevet skånet for tab. Markedsfaldet er “blevet ved og ved, og det er deprimerende,” sagde Ms. Hill.

Måske forstod ingen den følelsesmæssige symbolik af markedet bedre end Mr. Trump.

“Grunden til, at vores aktiemarked er så succesrig, er på grund af mig,” Mr. Trump sagde i november 2017 — en af ​​mange udtalelser, hvori han pralede af stigende aktiekurser eller offentligt pressede Fed til yderligere at sænke renterne for at få økonomien til at stige.

Tidligt i pandemien, i april 2020 – med lukkede butikker, kontorer og kirker, børn forsvundet derhjemme og forsøgte fjernskole, og lighuse, der løber tør for plads til virusofre – Mr. Trump tweetede at USA havde “den største aktiemarkedsstigning siden 1974.”

Mens et flertal af amerikanerne har nogle penge investeret i aktiemarkedet, er det stadig et rigt menneskes spil. Ifølge en analyse fra New York Universitys økonomiprofessor Edward Wolff ejer de øverste 5 procent af amerikanske formueindehavere 72 procent af alle aktier.

Men aktiemarkedets symbolske værdi har betydning. “Det er den ene historie, der kommer i nyhederne hver aften,” sagde Richard Sylla, professor emeritus i økonomi ved New York Universitys Stern School of Business.

Er markedet op eller ned? Vinder eller taber vi i dag, denne uge, i år, dette præsidentskab?

Fredag ​​faldt University of Michigans forbrugerstemningsindeks lavere end forventet, et fald, som nogle økonomer delvist tilskriver aktiemarkedstab. Indekset er nu 13 point under det lave, da Covid først ramte, bemærkede Ian Shepherdson, amerikansk cheføkonom hos Pantheon Macroeconomics. Sådan dyb pessimisme “antyder, at folk har korte erindringer,” skrev Mr. Shepherdson i et forskningsnotat.

Det tyder også på problemer for Biden-administrationen. Ikke alene slutter børsfesten under præsident Bidens vagt, det kan tage et stykke tid, før en anden går i gang.

Billede

Kredit…Gili Benita for The New York Times

Mr. Sylla, der var med til at skrive en bog om renternes historie og sporede to århundreders aktiemarkedsafkast, korrekt forudsagt i september 2011 at det kommende årti ville give høje afkast.

Men afkast i dette årti, sagde han, vil være mere “dæmpet”. Selv når markedet holder op med at falde, vil der sandsynligvis ikke være nogen stor bred opsving, som der var efter de første måneder af pandemien.

Mange analytikere forventer et lavt encifret årligt afkast, omkring 5 procent, for de næste par år – et stort fald fra det gennemsnitlige årlige afkast på omkring 17 procent, som S&P genererede i årtiet op til starten af ​​dette år.

“Hvis der er én god ting at sige om, at aktiemarkedet får en gevinst, så er det, at folk, der ikke blev behandlet så godt af denne økonomi, måske tager lidt skadefryd,” sagde Mr. Sylla. “Efter år med de rige bliver rigere og de fattige blevet fattigere, nu vil ingen blive meget rigere af aktier.”

Ms. Hill sagde, at der var en generation af investorer, der trådte ind på markedet i de sidste fem år, som havde kendt for det meste store gevinster.

Selv når markedet ville falde et par procentpoint, vænnede investorerne sig til at “købe dykket”, at investere aggressivt på en dag med store tab og satse korrekt på, at aktiekursen ville stige og blive ved med at gå højere. Men den strategi fungerer muligvis ikke så godt i de kommende år.

Hill ser ingen lette tiltag, som præsident Biden kunne tage for at kontrollere inflationen, hvilket er nervepirrende for investorer og bidrager til markedets utilpashed.

At forsøge at dæmpe lønvæksten – en drivkraft bag inflationen – ville være politisk usmageligt for en demokrat, og krigen i Ukraine, som presser prisen på olie, naturgas og råvarer som hvede, ser ud til at kunne fortsætte i stykke tid.

Selvom pensions- og andre investeringsprofessionelle har forberedt sig på en periode med væsentligt lavere afkast, sagde hr. Zandi, at det sandsynligvis ville komme som et chok for casual investorer, som har forventet, at deres pensionerede æg vil vokse i et tempo, de er kommet til at tage. for givet.

“Den gennemsnitlige amerikanske husstand har sandsynligvis ikke tænkt over det på denne måde,” sagde han. “De fleste mennesker tror måske, at fremtidige afkast er, hvad de havde i den seneste tid. De vil blive overrasket.”

Og med den justering forudsiger hr. Zandi, at aktiemarkedets symbolske værdi også vil blive formindsket.

“I de sidste 30 år har aktiemarkedet været, hvor al handling har været,” sagde han. “Efterhånden som det bliver mindre spændende og afkastet mere fodgængere, vil dets rolle i vores økonomiske liv ikke være så stor. Den kommer til at miste sin cachet.

“Noget andet vil træde i stedet. Men jeg er ikke sikker på, hvad det bliver.”

William P. Davis bidraget med rapportering.Kilde link