Californien har et rekordstort budgetoverskud, da rige skatteydere trives


SACRAMENTO — Bæret af den pandemiske velstand for dets rigeste skatteydere forventer Californien et rekordstort overskud på 97,5 milliarder dollars, sagde guvernør Gavin Newsom fredag, da han foreslog et statsbudget på 300,6 milliarder dollar, der også var et historisk mærke.

“Ingen anden stat i amerikansk historie har nogensinde oplevet et så stort overskud som dette,” sagde Mr. Newsom og skitserede revisioner af udgifterne, han først foreslog i januar for de 12 måneder, der starter i juli.

Endnu en gang, da Californien går ind i et guvernørvalg, giver det massive overskud Mr. Newsom mulighed for at drysse kontanter ud over staten. Blandt guvernørens forslag: rabatter til næsten alle californiere for at opveje virkningerne af inflationen, som forventes at overstige 7 procent i staten næste år; fastholdelsesbonusser på op til $1.500 for sundhedspersonale; udvidet sundhedspleje, især for kvinder, der søger abort; tre måneders gratis offentlig transport; og registrere skolefinansiering pr. elev. Californien havde også et betydeligt overskud sidste år som guvernør afværgede en republikansk-ledet tilbagekaldelse.

Mr. Newsom advarede dog om, at statsbudgetplanlæggere har været “dybt opmærksomme” på potentialet for en økonomisk nedtur. Californiens progressive skattesystem er berømt ustabilt på grund af dets afhængighed af beskatning af kapitalgevinster på investeringsindkomst.

“Hvad mere forsigtighed har vi brug for med hensyn til beviser end de sidste to uger?” spurgte guvernøren. S&P 500, det toneangivende amerikanske aktieindeks, har nærmet sig et fald på 20 procent siden januar, en tærskel kendt som et bjørnemarked. Nogle andre foranstaltninger, herunder Nasdaq-kompositen, som vægtes tungt mod teknologiaktier, har allerede passeret denne markør.

Lidt mere end halvdelen af ​​overskuddet ville gå til et udvalg af budgetreserver og tilbagebetaling af gæld, med næsten alle de ekstra udgifter afsat til engangsudgifter under guvernørens plan, som stadig mangler at blive godkendt af lovgiverne.

Lovgivende ledere har generelt støttet tanken om inflationsreduktion, selvom metoden fortsat er et spørgsmål til forhandlinger. Nogle lovgivere presser på for indkomstbaserede kontantrabatter, mens guvernøren foreslår at binde lettelsen til køretøjsejerskab, fordi han siger, at det ville være hurtigere og ville dække beboere, hvis føderale støtte er ubeskattet. Mr. Newsoms meddemokrater kontrollerer den lovgivende forsamling.

“Folk føler dyb stress, dyb angst,” sagde Mr. Newsom. “Du kan se, at det afspejles i de seneste gaspriser, der nu begynder at stige igen.”

I en erklæring bemærkede præsidenten pro tempore for statens senat, Toni G. Atkins, og formanden for udvalget, der fører tilsyn med budgettering i kammeret, senator Nancy Skinner, at planen for abortfinansiering især var i overensstemmelse med Demokraternes lovgivningsmæssige dagsorden og kaldte guvernørens forslag “opmuntrende.”Kilde link