Val Broeksmit, der fløjtede i Deutsche Bank, dør i en alder af 46


Val Broeksmit, en egensindig whistleblower, der brugte sin døde stedfars adgangskoder for at afsløre Deutsche Banks rolle i hvidvaskning og andre kontakter med Rusland og Trump-organisationen, døde på mystisk vis i sidste måned i Los Angeles. Han var 46.

Ansatte, der meldte sig på arbejde kort før kl. 7 mandag den 25. april, fandt hans lig i gården til Woodrow Wilson Senior High School i det nordøstlige Los Angeles. Politiet sagde, at de ikke fandt tegn på traumer eller grimt spil. Retslægen sagde, at årsagen forblev uafklaret.

Hr. Broeksmit skulle efter sigende være blevet smidt ud sammen med sin kæreste fra et loft i Los Angeles i slutningen af ​​marts, og siden da menes han at have været omrejsende.

En flygtning fra Ukraine, forladt af sine forældre, da han var 5 til pleje i Chicago og senere adopteret af sin bankmands stedfar til et liv i privilegier, udviklede Mr. Broeksmit sig til en rutinemæssig misbruger af kokain og opioider, en kreditkortsvindler og en rockmusiker uden arbejde.

Mere end noget andet ønskede han altid at være centrum for opmærksomheden for at bevise, at han betød noget. “Det er en del af grunden til, at han blev rocker – “Det er mindre ensomt med et publikum,” fortalte han mig engang,” David EnrichNew York Times’ redaktør for forretningsundersøgelser og forfatteren af ​​”Mørke tårne: Deutsche Bank, Donald Trump, and an Epic Trail of Destruction” (2020), hvor hr. Broeksmit var fremtrædende, skrev i 2019.

Men mens han blev en dygtig musiker og sangskriver, havde hans bands, Good Time Charlies og Bikini Robot Army, aldrig hits.

Og det var en stor del af grunden, skrev hr. Enrich, at hr. Broeksmit blev en informant – en selvbeskrevet “komisk forfærdelig spion,” ifølge hans Twitter-profil.

Muligheden bød sig i januar 2014, da hans stedfar, William Broeksmit, en højtstående Deutsche Bank-direktør, hængte sig selv i sin lejlighed i London.

Dagen efter, efter at have fundet adgangskoder til sin stedfars e-mail-konti, fik Val Broeksmit adgang til fortrolige filer, der anklagede banken for mistænkelige økonomiske transaktioner.

“Da hans far døde, og hr. Broeksmit kom i besiddelse af hans dokumenter,” skrev hr. Enrich, “havde han endelig en mulighed for at få verden til at være opmærksom.”

Ifølge selvmordsnotater var den ældste hr. Broeksmit, som kollegerne sagde var en uofficiel samvittighed i banken, fortvivlet, fordi det ikke var lykkedes ham at afsløre det påståede bedrageri.

I næsten fem år drillede den yngre hr. Broeksmit FBI, kongressens efterforskere og journalister ind i en jagt på de inkriminerende nåle i en høstak af dokumenter, der hævdede at implicere tysk bank i en løbe af misbrug: hvidvaskning af russiske rubler gennem aktietransaktioner, manipulation af renter, som banker låner til hinanden til, og angiveligt at lede penge fra russiske banker til udlån til Trump-organisationen.

Billede

Kredit…Oriana Koren for The New York Times

Valentin Gregory Cherednichenko blev født den 14. januar 1976 i Ukraine af et sovjetisk jødisk par, Alla og Alexander Cherednichenko.

Hans mor, efter at have dimitteret fra Moscow College of Agriculture i 1977, opnåede udrejsevisum til familien, inklusive hendes mand, deres søn og hendes yngre søster og mor. Familien emigrerede til Chicago via Wien og Rom i 1979.

I 1982 var parret gået fra hinanden, far og søn boede i et krisecenter for Frelsens Hær, og en ungdomsdomstol havde overdraget den 6-årige Val til pleje efter at have undladt at finde Alla. (“Hey mor/elsker du ikke din eneste søn?” skrev han senere i en vred ballade: “Kommer du aldrig forbi og se?/Hvad sker der med mig.”)

Billede

Kredit…Val Broeksmit

Efter et stykke tid begyndte hans forældre af og til at komme på besøg. I 1985, da Val var 9, fik Alla, som var blevet gift igen og flyttet til New Jersey, forældremyndigheden, og hendes nye mand, William Broeksmit, adopterede Val. (Alla Broeksmit afviste at kommentere sin søns død.)

Val blev bortvist fra Dublin School i New Hampshire for forskellige overtrædelser, da han var 13, men det lykkedes ham at komme igennem Rocky Mountain Academy, en skole for urolige teenagere i det nordlige Idaho, og dimitterede fra Albright College i Reading, Pa., i 1999 .

Han flyttede til New York, hvor han tog kurser i film- og tv-produktion.

Ud over sin mor omfatter hans overlevende to stedsøstre, Alessa og Katarina, fra hans mors andet ægteskab.

I fem år dinglede hr. Broeksmit de dokumenter, han havde fundet, gennem sin stedfars e-mails. En artikel, som hr. Enrich skrev om mangler i Deutsche Banks finansielle rapportering for The Wall Street Journal i 2014, før han kom til The Times, førte til et fald på tre procentpoint i bankens aktiekurs, hvilket sænkede dens markedsværdi med mere end 1 mia. .

Undersøgelsen af ​​banken fortsætter. Den har allerede indvilliget i at betale millioner i bøder for at overtræde regnskabskontrol og skjule korrupte betalinger.

Mens whistleblowere ofte bliver afvist som “egoistiske, beskadigede, hensynsløse og skøre”, skrev hr. Enrich senere i The Times, “brugte de alle, uanset motivation, hemmelige dokumenter til at ændre historiens gang.”

Han tilføjede, at hr. Broeksmit ønskede at “afsløre, hvad han ser som virksomhedsforseelser, give en vis mening til sin fars død – og måske blive berømt undervejs.”

Hans berømmelse blev pyntet op, da han som certificeret meddeler gennem hackere fik adgang til pinlige dokumenter tilhørende Sony Pictures Entertainment. Dokumenterne var blevet stjålet af Guardians of Peace, en gruppe, der kræver, at studiet trækker sin film “The Interview” tilbage, en komedie fra 2014 om et plot om at myrde den nordkoreanske leder Kim Jong-un.

Sony truede med gengældelse, som kun tjente til at forstørre hr. Broeksmits image som en selvstændig musiker, der udfordrede en virksomhedsgigant.

Han delte bankfiler med Financial Times; blev opfordret af Glenn R. Simpson, hvis analysefirma, Fusion GPS, var kilden til den såkaldte Steele dossier af slemme beskyldninger mod præsident Trump; og sluttede sig til FBI, som til gengæld for hans samarbejde hjalp ham med at få visum til sin franske kæreste.

I Hollywood for at sælge en film om sit liv, blev han ven med musikeren Moby, som præsenterede ham for repræsentanten Adam Schiff, den californiske demokrat, som er formand for Husets efterretningsudvalg. Hr. Schiff inviterede – og måtte til sidst stævne – Hr. Broeksmit til at udlevere sine dokumenter.

Hvor meget de fortrolige bankdokumenter, hr. Broeksmit erhvervede, hjalp efterforskerne, kan diskuteres. Der er dog ingen tvivl om, at mellem hans Sony-afsløringer, som skaffede ham et interview på Fox Business-kanalen, og at blive bejlet til af FBI-efterforskere, havde han dog kortvarigt opnået et mål: Han havde tiltrukket et publikum.Kilde link