Hvad panelet den 6. januar ønsker at lære af 5 GOP-lovgivere


WASHINGTON — Ved at beslutte at tage det meget usædvanlige skridt udstedelse af stævninger til fem republikanske medlemmer af kongressen konkluderede Husudvalget, der efterforskede angrebet den 6. januar, at forsøget på at fremtvinge deres vidnesbyrd var vigtigt nok til at retfærdiggøre en eskalerende skridt, der involverer deres kolleger.

Alle fem republikanere, der blev stævnet torsdag, har tidligere nægtet at møde frivilligt for udvalget. Den mest fremtrædende af dem, repræsentanten Kevin McCarthy fra Californien, er hans partis leder i huset og står i kø for at blive taler, hvis republikanerne vinder kontrol over kammeret i november. Han har søgt juridisk rådgivning i de seneste måneder om, hvordan man bekæmper en stævning, selvom han endnu ikke har sagt, hvordan han vil reagere på panelets handling.

Men udvalget har gjort det klart, at det mener, at alle fem kan have information, der er vigtig for dens bestræbelser på at dokumentere bestræbelserne fra præsident Donald J. Trump og hans allierede på at omstøde resultaterne af valget i 2020, som kulminerede med angrebet på Capitol d. 6. januar 2021 af en pro-Trump pøbel.

Her er de emner, som udvalget kunne være interesseret i at høre om fra hver af de fem republikanere.

Udvalget søger at afhøre hr. McCarthy om samtaler, han havde med hr. Trump under og efter angrebet om hans skyld i overfaldet, og hvad der skal gøres at tage fat på det. Udvalget har også foreslået, at Mr. Trump, hvis politiske støtte er afgørende for Mr. McCarthy, kan have påvirket kongresmedlemmets afvisning af at samarbejde med undersøgelsen.

Mr. McCarthy har erkendt at komme ind i en heftigt skænderi med hr. Trump under Capitol-angrebet, hvor præsidenten så ud til at stå på side med uromagerne, mens de rev gennem grunden.

Ifølge repræsentant Jaime Herrera Beutler, en republikaner fra Washington, som har sagt, at hr. McCarthy fortalte hende udvekslingen, ignorerede hr. Trump hr. McCarthys bønner om at aflyse uromagerne og tog deres side i stedet og sagde: “Nå, Kevin, jeg tror disse mennesker er mere kede af valget, end du er.”

Interessen for detaljerne i disse samtaler er kun steget i lyset af lækket lyd hvori Mr. McCarthy fortalte sine kolleger, at Mr. Trump havde givet udtryk for at føle sig delvist ansvarlig for angrebet.

Lyden, der er opnået af The New York Times og udgivet i april, viste hr. McCarthy fortælle en udveksling med den tidligere præsident, hvori han hævdede, at hr. Trump havde været relativt angerfuld over, hvordan hans sprogbrug vedrørende valget kunne have bidraget til optøjerne.

“Føler han sig dårlig over det, der skete? Han fortalte mig, at han har et vist ansvar for, hvad der skete, og det er han nødt til at erkende,” sagde Mr. McCarthy i optagelsen.

Tidligere havde Mr. McCarthy fortalt sine kolleger, at han ville presse hr. Trump til at træde tilbage.

Udvalget henvendte sig først offentligt til repræsentanten Scott Perry fra Pennsylvania i december med en brev med anmodning om oplysningeri panelets første formelle forsøg på at interviewe et siddende medlem af Kongressen.

Udvalgsmedlemmer har hævdet, at Mr. Perry, der leder det dybt konservative House Freedom Caucus, var en af hovedarkitekter bag en planlægger at installere Jeffrey Clarken tidligere embedsmand i Justitsministeriet, som fungerende justitsminister, efter at han viste sig sympatisk over for Mr. Trumps falske påstande om udbredt vælgersvindel.

Mr. Clark dukkede op ivrige efter at forfølge forskellige konspirationsteorier om hackede stemmebåse og andre former for valgsvindel, samt at presse statsvalgsembedsmænd til at omstøde resultater i Georgien.

Udvalgsmedlemmer og efterforskere har sagt, at Mr. Perry introducerede Mr. Clark og den tidligere præsident. De har også fundet beviser for, at Mr. Perry ofte var i kontakt med Mark Meadows, den tidligere stabschef i Det Hvide Hus, over krypterede beskedtjenester i ugerne op til den 6. januar.

Efter valget hjalp Mr. Perry med at samle et dossier med påståede tilfælde af vælgersvindel og opfordrede også Mr. Trumps tilhængere til at deltage i marchen mod Capitol, der resulterede i optøjet.

Mr. Perry, en tidligere hærhelikopterpilot, der er tæt på Mr. Meadows og en anden af ​​republikanerne, der nu er under stævning, repræsentant Jim Jordan fra Ohio, koordinerede mange af bestræbelserne på at holde Mr. Trump i embedet. Hans kolleger omtalte ham som general Perry; han trak sig tilbage fra Pennsylvania National Guard i 2019.

Medlemmer af udvalget har udtrykt interesse for vidnesbyrd fra repræsentant Mo Brooks fra Alabama, efter at han brød med Mr. Trump og anklagede den tidligere præsident for at presse ham til at finde en måde at fjerne præsident Biden fra magten.

Mens Mr. Brooks oprindeligt var blandt Mr. Trumps mest trofaste allierede i at stille spørgsmålstegn ved valgresultatet, blev deres forhold surt, efter at den tidligere præsident trak sin tilslutning til Mr. Brooks tilbage i det republikanske primærvalg til Alabamas senatssæde i marts.

Inden da havde hr. Brooks ført valgkamp med falske påstande om, at valget i 2020 var svindlet. Han havde været en af ​​talerne sammen med Mr. Trump ved demonstrationen i Washington, der gik forud for optøjerne.

Men efter at den tidligere præsident trak sin tilslutning tilbage, Mr. Brooks kom frem med opsigtsvækkende påstande at hr. Trump gentagne gange havde opfordret ham til at finde en måde at ugyldiggøre valget og på en eller anden måde fjerne hr. Biden. Hvis påstandene er sande, ville de vise, at hr. Trump fortsatte sine bestræbelser på at omstøde resultatet længe efter, at han forlod embedet. Mr. Trump har ikke benægtet at have afgivet udtalelserne.

“Præsident Trump bad mig om at annullere valget i 2020, øjeblikkeligt fjerne Joe Biden fra Det Hvide Hus, straks sætte præsident Trump tilbage i Det Hvide Hus og afholde et nyt særligt valg til præsidentposten,” sagde Mr. Brooks i en udmelding i marts.

Hans beretning om samtalerne var første gang, en lovgiver tæt på Mr. Trump havde foreslået, at den tidligere præsident havde opfordret til skridt, der, hvis de blev taget, ville have overtrådt føderal lovgivning.

I en brev til repræsentanten Andy Biggs fra Arizona i maj, beskrev komiteens ledere beviser, der forbinder kongresmedlemmet med en række organisatoriske bestræbelser, herunder “planlægningsmøder” med det formål at tiltrække demonstranter til Washington den 6. januar.

Brevet beskrev også en plan fra flere husrepublikanere om at søge præsidentens benådning for “aktiviteter, der er foretaget i forbindelse med præsident Trumps bestræbelser på at omstøde resultaterne af præsidentvalget i 2020.”

“Dit navn blev identificeret som en potentiel deltager i den indsats,” stod der.

Det er uklart, om Mr. Biggs eller andre republikanere i Repræsentanternes Hus formelt henvendte sig til Mr. Trump om, hvad der ville svare til en forebyggende benådning, eller hvilken forbrydelse disse benådninger ville have været for. Mr. Biggs afviste i denne uge at besvare spørgsmål om mulige benådninger.

EN tidligere leder af det ultrakonservative House Freedom Caucusforsøgte hr. Biggs også at overtale statens lovgivere til at tilslutte sig hr. Trumps fremstød for at vælte valget.

Som en af ​​hr. Trumps hårdeste forsvarere i Kongressen, stod hr. Jordan ved siden af ​​ham gennem adskillige prøvelser under hans præsidentperiode, herunder fungerede som hans chef forsvarer under Mr. Trumps første rigsretssag.

I ugerne efter valget, hr. Jordan mødtes jævnligt med rådgivere i Det Hvide Hus at koordinere beskeder om resultatet, ofte følge op med falske påstande om bedrageri under medieoptrædener.

Medlemmer og efterforskere i husets panel har presset aggressivt på for detaljer omkring samtaler mellem hr. Jordan og hr. Trump på dagen for urolighederneefter opkaldsregistreringer indikerede, at de to talte i telefon samme morgen.

Mr. Jordan var dybt involveret i Mr. Trumps indsats for at bekæmpe valgresultatet, herunder deltagelse i planlægningsmøder i november 2020 i Trumps kampagnehovedkvarter i Arlington, Va., og en møde i Det Hvide Hus i december 2020.

Den 5. januar 2021 videresendte Mr. Jordan til Mr. Meadows en sms, han havde modtaget fra en advokat og tidligere Pentagon-generalinspektør, der skitserede en juridisk strategi for at omstøde valget.

“Den 6. januar 2021 bør vicepræsident Mike Pence, som præsident for Senatet, fremkalde alle de valgmandsstemmer, som han mener er forfatningsstridige, da ingen valgmandsstemmer overhovedet – i overensstemmelse med vejledning fra grundlægger Alexander Hamilton og retslig forrang. “, lød teksten.

Mr. Jordan har anerkendte at tale med Mr. Trump den 6. januar, selvom han har sagt, at han ikke kan huske, hvor mange gange de talte den dag, eller hvornår opkaldene fandt sted. En af Mr. Jordans samtaler med Mr. Trump den dag, et 10-minutters telefonopkald, blev inkluderet i den officielle opkaldslog fra Det Hvide Hus.

Kilde link