Midt i krig er Ukraine begunstiget til at vinde Eurovision Song Contest


I 11 uger har ukrainere trodset krig, ødelæggelse og tab. Men på lørdag kan de fejre sejren: Landets opløftende, hiphop-prægede sang “Stefania” er begunstiget til at vinde Eurovision Song Contest, det kulturelle fænomen, der var med til at lancere Abba og Celine Dion og ses årligt af 200 millioner mennesker.

“Stefania”, en hymne sang fra Ukraines Kalush Orchestra, blev oprindeligt skrevet for at ære moderen til gruppens frontmand, Oleh Psiuk. Men siden krigen er det blevet nyfortolket som en hyldest til Ukraine som moderland. Sangen indeholder tekster, der groft kan oversættes til “Du kan ikke tage min viljestyrke fra mig, som jeg fik den fra hende,” og “Jeg vil altid finde vej hjem, selvom vejene er ødelagt.”

Den vildt populære Eurovision Song Contest, en berømt over-the-top visning af kitsch, hvis tidligere vindere inkluderer et finsk heavy metal monsterband glad for at sprænge rygende kødplader i luften på scenen, har fået særligt politiske overtoner i år.

I februar forbød begivenhedens arrangører Rusland at deltage i konkurrencen, et udstillingsvindue beregnet til at fremme europæisk enhed og kulturel udveksling, med henvisning til frygt for, at Ruslands optagelse ville skade landets omdømme.

Bevægelsen understregede Ruslands tiltagende fremmedgørelse fra det internationale samfund, herunder på kulturområdet. Rusland begyndte at konkurrere i sangkonkurrencen, verdens største, i 1994 og har konkurreret mere end 20 gange. Dets deltagelse har været en slags kulturel prøvesten for landets genopretning og engagement i verden, efter Ruslands præsident Vladimir V. Putin kom til magten i kølvandet på det politiske og økonomiske kaos i 1990’erne.

I 2008, da Dima Bilan, en russisk popstjerne, vandt Eurovision med sangen “Tro på,” Mr. Putin vejede straks med lykønskninger og takkede ham for yderligere at polere Ruslands image.

Det er ikke første gang, at politik har grebet ind i konkurrencen, som havde premiere i 1956. I 2005 blev Ukraines bidragssang omskrevet efter at være blevet anset for at være for politisk, fordi den fejrede den orange revolution. Da Dana International, en israelsk transkønnet kvinde, vandt i 1998 med sin hitsang “Diva”, beskyldte rabbinerne hende for at håne værdierne i den jødiske stat.

Flere bookmakere har sagt, at Ukraine er langt den formodede favorit til at vinde konkurrencen i år. Vinderne udpeges baseret på stemmer fra nationale juryer og seere derhjemme.

Ukraines indtog “Stefania” kommer fra et band, der blander traditionel ukrainsk folkemusik med rap og hiphop. Kalush Orchestra bragte semifinalepublikummet i Torino, Italien, på fode tirsdag med en livlig optræden, der sendte dem videre til lørdagens Grand Final.

Bandet rejste til Eurovision med særlig tilladelse til at omgå en krigslov, der forhindrede de fleste ukrainske mænd i at forlade landet, ifølge det ukrainske offentlige tv-selskab Suspilne.

Krig har nødvendiggjort andre justeringer. Den ukrainske kommentator for programmet, Timur Miroshnychenko, har udsendt fra et bombeskjul.

EN Foto posted Suspilne viste veteranen oplægsholder ved et skrivebord i et bunkerlignende rum, omgivet af computere, ledninger, et kamera og eroderende vægge, der afslørede pletter af mursten nedenunder. Det var ikke klart, hvilken by han befandt sig i.

Bunkeren var blevet forberedt for at forhindre forstyrrelser fra luftangrebssirener, fortalte Mr. Miroshnychenko til BBC Radio 5 Live. Han sagde, at ukrainere elsker konkurrencen og “forsøger at fange ethvert fredeligt øjeblik”, de kunne.

“Intet kommer til at afbryde udsendelsen af ​​Eurovision,” sagde han.

Kilde link