Nordkorea siger, at dets Covid-udbrud spreder sig hurtigt


SEOUL – Nordkorea rapporterede en dramatisk stigning i formodede coronavirus-infektioner og dødsfald lørdag, da det kæmpede for at begrænse sit første rapporterede udbrud, som landets leder, Kim Jong-un, sagde kunne være “den største krise siden vores nations grundlæggelse.”

Statsmedier sagde, at yderligere 174.400 mennesker havde symptomer, såsom feber, der kunne skyldes Covid-19, næsten et tidobling fra de 18.000 indberettede tilfælde på fredag. Det sagde også, at 21 flere mennesker var døde i forbindelse med udbruddet, hvilket bragte landets samlede til 27. Men rapporterne sagde ikke, hvor mange af de nye infektioner eller dødsfald, der var blevet definitivt forbundet med Covid-19 gennem test.

“Nordkorea rapporterer kun ‘mennesker med feber’, fordi det ikke har nok testsæt,” sagde Cheong Seong-chang, direktør for Center for Nordkoreanske Studier ved Sejong Institute i Sydkorea. “Nogle af personerne med feber er måske ikke egentlige patienter, men der kan være langt flere tilfælde blandt asymptomatiske mennesker uden feber. Så det faktiske antal inficerede mennesker vil sandsynligvis være mere, end Norden har annonceret.”

De fleste af de nyligt rapporterede dødsfald var forårsaget af “overdoser af medicin og anden uagtsomhed forårsaget af manglende viden om videnskabelig behandling,” blev nordkoreanske sundhedsembedsmænd citeret for at sige under et møde på højt niveau lørdag. På mødet kritiserede Mr. Kim sundhedsembedsmænd i Nordens regerende Arbejderparti for “inkompetence” og “uansvarlighed,” sagde det statsdrevne koreanske Central News Agency.

Efter i årevis at have insisteret på, at det ikke havde nogen Covid-19 tilfælde og afvise tilbud om humanitær hjælp, Nordkorea indrømmet torsdag, at et udbrud var begyndt sidst i april. Landet har rapporteret i alt 524.400 mennesker med Covid-lignende symptomer siden slutningen af ​​sidste måned. Statsmedier sagde lørdag, at 243.630 var kommet sig fuldt ud, og 280.810 var stadig i karantæne.

Sundhedseksperter har længe udtrykt bekymring over Nordens evne til at bekæmpe et stort coronavirus-udbrud på grund af dets nedslidte offentlige sundhedssystem og lave vaccinationsrate. Internationale sundhedsorganisationer og den sydkoreanske regering har sagt, at de var klar til at sende vacciner, terapeutiske midler og anden hjælp, hvis Norden beder om det.

De statslige mediers rapporter lørdag angav ikke, om Norden ville overveje at acceptere en sådan bistand, men de foreslog et dårligt fungerende offentligt sundhedssystem.

Mr. Kim blev citeret for at have bedt sundhedsmyndighederne om at lære af “sygdomsbekæmpelsespolitikker, resultater og erfaringer fra avancerede nationer”, især de “rigelige epidemiologiske resultater og erfaringer fra det kinesiske kommunistparti og dets folk.”

Nordkorea så ud til at følge sin allierede Kinas spillebog om ekstreme Covid-restriktioner, da det erklærede en “maksimal nødsituation” i denne uge og beordrede alle byer og amter i nationen på 25 millioner til at lukke ned. Det beordrede dem også til at isolere “hver arbejdsenhed, produktionsenhed og boligenhed fra hinanden.”

Regeringen sagde, at den undersøgte, hvordan man mobiliserer “alle nationale midler og ressourcer” for at skaffe patienterne den medicin, de har brug for.

På mødet lørdag sagde Mr. Kim, at Nordkorea ikke så “nogen ukontrollabel spredning af virussen mellem regioner”, kun infektioner inden for aflåste områder og enheder. Han sagde også, at de fleste af de rapporterede symptomer havde været milde.

Mr. Kim sagde, at selvom “spredningen af ​​den ondsindede virus kan være den største krise siden grundlæggelsen af ​​vores nation”, kunne den overvindes, hvis Arbejderpartiet og offentligheden var “forenet som ét”, ifølge statsmedierne rapporter.Kilde link