Indien forbyder det meste af hvedeeksport, hvilket øger frygten for global fødevareusikkerhed


Indien, verdens næststørste hvedeproducent, har forbudt eksport af korn med nogle undtagelser, et skridt, der kan forværre en verdensomspændende mangel forværret af krigen i Ukraine og forværre en allerede uhyggelig prognose for sult over hele kloden.

Krigen har afbrudt hvedeproduktion i Ukraine og Rusland, som er store leverandører. Kampe og blokader i Sortehavet har forstyrret transporten af ​​kornet. Og dårlig høst i Kinasammen med en hedebølge i Indien og tørke i andre lande, har yderligere snerret det globale udbud.

Indien har omkring 10 procent af verdens kornreserver, ifølge data fra det amerikanske landbrugsministerium, et stort overskud som følge af dets kraftige subsidiering af dets landmænd. Det er i flere måneder blevet set som et land, der kunne hjælpe med at råde bod på den globale mangel på forsyninger.

Forbuddet mod eksport af hvede, annonceret i et handelsministerium varsel dateret fredag, så ud til at være en omdrejning fra tidligere udtalelser fra premierminister Narendra Modi. Den indiske leder fortalte præsident Biden i april, at landet var klar til at forsyne verden fra sine reserver. Han opfordrede også indenlandske hvedeproducenter til at gribe muligheden og sagde, at indiske embedsmænd og finansielle institutioner bør støtte eksportører.

Handelsministeriets meddelelse i fredags sagde, at hvedeeksport straks blev forbudt, med nogle undtagelser, fordi en pludselig stigning i afgrødens pris havde truet Indiens fødevaresikkerhed. Begrænset eksport vil blive tilladt efter anmodning fra individuelle regeringer, hvis egen fødevareforsyning er sårbar, hedder det i meddelelsen.

Eksportforbuddet kan være et yderligere slag for internationale organisationer, der arbejder for at imødegå den stigende trussel om udbredt sult. World Food Program, et FN-agentur, har advaret om, at yderligere 47 millioner mennesker kan gå sultne, da krigens ringvirkninger bidrager til en eksisterende krise med voldsomme stigninger i fødevarepriserne og mangel på gødning.

I begyndelsen af ​​maj sagde agenturets cheføkonom, Arif Husain, at det var i diskussioner med Indien om at udnytte sit lager for at afhjælpe manglen. Han sagde også, at World Food Program havde opfordret nationer til ikke at indføre eksportforbud, fordi de kunne hæve priserne og reducere tilgængeligheden. “Forhåbentlig lytter lande,” sagde han.

Ashok Gulati, en fremtrædende landbrugsøkonom i Indien, sagde, at ministeriets meddelelse afspejlede dårligt på Indien, i betragtning af at den modsiger regeringens tidligere kommentarer om at ville levere hvede til lande i nød.

“Hvis der er en global stigning, kan du tæmme den ved at åbne i stedet for at lukke grænser,” sagde Mr. Gulati.

Flytningen vil sandsynligvis også være upopulær blandt Indiens landmænd.

Ranbeer Singh Sirsa, en landmand i Punjab-staten, sagde, at forbuddet sandsynligvis ville påvirke hvedebønder, som for nylig havde nydt godt af højere priser og efterspørgsel.

“Hvis prisen vil stige, så lad den afregne til den internationale pris,” sagde Mr. Sirsa. “Hvem forsøger de at beskytte nu, på bekostning af landmændene?”Kilde link