Mohammed bin Zayed, en ambitiøs amerikansk partner, rejser sig for at lede UAE


BEIRUT, Libanon – Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan blev lørdag præsident for De Forenede Arabiske Emirater, hvilket formaliserede fremkomsten af ​​en 61-årig prins, der behændigt har brugt sit lands olierigdom til at blive en af ​​de mest indflydelsesrige ledere i landet. den arabiske verden og en tæt partner til USA.

Ved roret i Emirati-staten afløser Sheikh Mohammed sin ældre halvdel, Sheikh Khalifa bin Zayedder døde fredag ​​i en alder af 73 efter at have ledet landet i den Persiske Golf i 18 år.

Sheikh Mohammed, der tidligere havde tjent som kronprins af Abu Dhabi, en af ​​de syv bystater, der udgør De Forenede Arabiske Emirater, blev enstemmigt valgt som præsident af et råd af herskerne i de syv emirater, Emirati state news sagde agenturet.

Sheikh Mohammed takkede de andre herskere for deres tillid og bad om, at Gud ville hjælpe ham med at “tjene sit land og det loyale folk i Emiraterne,” sagde nyhedsbureauet.

Kendt i hele regionen og i vestlige hovedstæder for sit nysgerrige sind og for en underspillet opførsel, der skjuler ambitioner, der strækker sig langt ud over hans lands grænser, har Sheikh Mohammed reelt regeret Emiraterne siden 2014, hvor Sheikh Khalifa fik et slagtilfælde og trådte tilbage fra offentligheden. liv.

Sheikh Mohammed, som ofte refereres til af hans initialer, MBZ, har opbygget tætte bånd i Washington ved at tilbyde Emiraternes og dets væbnede styrkers tjenester for at hjælpe med vestlige militære bestræbelser i regionen. Hans land har også brugt rigeligt på amerikansk fremstillede våben og på lobbyister for at sikre, at hans synspunkter fremmes i USA.

Billede

Kredit…Pool foto af Jacquelyn Martin

Emiratiske specialstyrker har udstationeret med amerikanere i Afghanistan, Kosovo, Somalia og Libyen, og De Forenede Arabiske Emirater var medlem af den internationale koalition, som USA dannede for at bekæmpe Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Som statsoverhoved vil Sheikh Mohammed også føre tilsyn med beslutningerne truffet af en af ​​verdens største suveræne investeringsfonde samt en stor olie- og gasproducent og medlem af OPEC i en tid med turbulens på de globale energimarkeder forværret af krigen i Ukraine .

I Mellemøsten betragter Sheikh Mohammed de største trusler mod stabiliteten Iran og dets netværk af væbnede fuldmægtige og politiske islamister ledet af Det Muslimske Broderskab, en muslimsk social og politisk organisation forbundet med politiske partier i en række arabiske lande.

Han er tæt på Kronprins Mohammed bin Salman af Saudi-Arabienrigets de facto hersker, og spillede en stor rolle i markedsføringen af ​​den unge saudiske prins i Washington som fremtiden for Saudi-Arabien, efter at hans far, kong Salman, besteg tronen i 2015.

Deres to lande stod i spidsen for en militær intervention i Yemen kort tid efter, som ikke har opnået nogen af ​​dets hovedmål, sat sig ind i et knirkende dødvande og givet næring til en af ​​verdens værste humanitære kriser.

I kølvandet på oprørene fra det arabiske forår, der spredte sig over hele regionen i 2011, arbejdede Sheikh Mohammed bag kulisserne for at støtte stærke mænd og underminere politiske islamister i Egypten og Tunesien.

For nylig har hans regering modsat vestlige bønner om at hjælpe med at isolere præsident Vladimir V. Putin over hans invasion af Ukraine, hvilket gør Emiraterne til et tilflugtssted for flygtende russiske oligarker og deres penge.

De Forenede Arabiske Emirater er et ørkenland på størrelse med South Carolina ved kysten af ​​Den Persiske Golf og ved Omanbugten. Det er hjemsted for Dubai, en prangende, futuristisk metropol. Af Emiraternes anslåede 10 millioner mennesker er omkring 1,2 millioner borgere. Resten er udenlandske arbejdere.

Billede

Kredit…Christopher Pike/Reuters

Indenlandsk er det et autokrati uden politiske partier, og hvor politiske aktivister og kritikere af regeringens politik er stærkt overvåget, målrettet med sofistikeret hackingsoftware og er nogle gange fængslet. Men dens stærke økonomi har gjort det til en af ​​de mest populære destinationer for uddannede fagfolk fra hele regionen.

I modsætning til Saudi-Arabien, dets nærmeste allierede, tillader Emiraterne religionsfrihed og er vært for moskeer, kirker, templer og andre tilbedelseshuse. Den har også en Ministeriet for Toleranceberegnet til at fremme accept af andre, og en kvinde, der tjener som statsminister for lykke og velvære.

Sheikh Mohammeds forhold til Det Hvide Hus har vippet i de seneste år. Han udtrykte privat frustration over præsident Barack Obama på grund af hans fremstød for at sikre en international aftale om at begrænse Irans atomprogram. som blev underskrevet i 2015. Sammen med israelske og saudiske ledere følte Sheikh Mohammed, at kun fokus på Irans atomprogram gav det fri til at forfølge andre aktiviteter, der destabiliserede regionen, såsom at bevæbne proxy-militser.

Efter valget af Donald J. Trump friede Sheikh Mohammed aktivt til den kommende præsident og hans følge, og endda aflyste et møde med hr. Obama for at møde Jared Kushner, Mr. Trumps svigersøn og seniorrådgiver.

Hans bånd var meget varmere med Mr. Trump, som i 2018 trak USA ud af Irans atomaftale og i det mindste i begyndelsen jublede over en blokade, som Emiraterne, Saudi-Arabien og andre lande pålagde Qatar, en anden tæt amerikansk partner i golfen, i 2017. (Trump-administrationen arbejdede senere på at helbrede kløften, som var mere eller mindre løst i 2021.)

I august 2020 overrakte Emiraterne Mr. Trump endnu en sejr etablering af fuldstændige diplomatiske forbindelser med Israel, hvilket gør det til det tredje arabiske land, der åbner formelle forbindelser med den jødiske stat og det første nye, der gør det i 28 år. Kongeriget Bahrain, en golfø, fulgte samme dag, og Marokko og Sudan senere.

Billede

Kredit…UAE Ministeriet for Præsidentielle Anliggender, via Reuters

Sheikh Mohammeds forhold til præsident Biden har været mindre glat. Emiraterne var alarmerede over USA’s pludselige tilbagetrækning fra Afghanistan og hurtigheden af ​​Talebans overtagelse af landet.

Og emiratiske embedsmænd har fortalt amerikanske samtalepartnere, at de føler, at USA har gjort for lidt for at beskytte De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien mod angreb fra bevæbnede iranske fuldmægtigehvilket rejser spørgsmål om den langvarige amerikanske forpligtelse til at sikre golflandenes sikkerhed og deres olieproduktion.

Sheikh Mohammed er Emiraternes tredje præsident, siden landet fik uafhængighed fra Storbritannien i 1971 og udnævnte sin far, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, til dets første statsoverhoved.

Sheikh Mohammed er en uddannet jagerpilot, der ligesom andre kongelige i Gulf blev uddannet på British Royal Military Academy i Sandhurst.Kilde link