Studiegæld knuser. At annullere det er stadig dårlig politik.


Det astronomiske niveau af studiegæld, der er opstået i USA, påfører millioner af amerikanere varige generationsskader. Mere end 45 millioner mennesker bærer nu mere end 1,7 billioner dollars i gæld, hvoraf det meste skyldtes den føderale regering.

Byrden af ​​den gæld er knusende og følger låntagere hele deres liv: Det forsinker ægteskab og boligkøb og fødslen af ​​børn. Det lader nogle studerende gå i stykker dagen efter eksamen. Andre arbejder i årevis kun for at finde deres balancer større end da de dimitterede. Studerende med lavere indkomst, der skal låne meget for at opnå den grad, kan ende med at tjene middelklasseindkomster uden at være i stand til at leve middelklasseliv. Rundt om 40 procent af låntagere dimitterer aldrig skolen i første omgang. Og en tredjedel af gælden vil aldrig blive betalt, ifølge til Undervisningsministeriet.

Biden-administrationen bør bruge sine begrænsede ressourcer og politiske kapital på at rette op på det videregående uddannelsessystem for at gøre det mere overkommeligt og samtidig hjælpe de låntagere, der er i de mest nødlidende. Der er allerede måder at gøre dette på, selvom de ikke har fået nær nok opmærksomhed eller ressourcer.

At eftergive studiegæld over hele linjen er ikke en af ​​dem. At forsøge at rette et så ødelagt system med et svirp med en kuglepen på en bekendtgørelse kunne endda gøre det værre. At annullere denne gæld, selv i de begrænsede beløb, som Det Hvide Hus overvejer, ville skabe en dårlig præcedens og ikke ændre det faktum, at fremtidige studerende vil dimittere med endnu mere gæld – sammen med det blinde håb om endnu en fremtidig amnesti. Sådan et træk er juridisk tvivlsom, økonomisk usundt, politisk præget og uddannelsesmæssigt problematisk.

Som kandidat sagde Mr. Biden, at han støttede kongressens aktion for at tackle studiegæld. Juridiske eksperter være uenig om, hvorvidt præsidenten har bemyndigelse til at slette studielånsgælden gennem en bekendtgørelse, som Det Hvide Hus nu overvejer. Det rejser muligheden for, at dette spørgsmål kan blive trukket ud i domstolene i årevis.

Alt i alt 79 millioner voksne amerikanske har haft studielån på et tidspunkt. Næsten halvdelen har betalt dem helt ud. Afkald $10.000 i studiegæld, det beløb, som hr. Biden foreslog under sin præsidentvalgkamp, ​​kunne rydde bøgerne for så mange som 15 millioner af de mere end 45 millioner amerikanere, som stadig skylder lånte penge til skolen. Tilhængere af gældseftergivelse hævder, at demokraterne er nødt til at indfri et kampagneløfte til en nøglekreds, og det kan meget vel være politisk fordelagtigt for dem at gøre det før midtvejsvalget, hvor valgdeltagelsen i den demokratiske base vil være afgørende for partiets succes. Men hvis Biden-administrationen fremlægger en plan, som vælgerne ikke betragter som retfærdig, kan partiet stå over for et tilbageslag ved meningsmålingerne.

Siden Mr. Biden tiltrådte, har hans undervisningsminister taget adskillige vigtige skridt for at lette noget af byrden ved lån for låntagere, der ikke er i stand til at betale, og eftergivet nogle studerendes gæld, som er blevet snydt af for-profit-skoler. Under hele pandemien har låntagere fået tilgivet de renter, der påløb deres lån hver måned, foruden at de ikke skulle betale ned på hovedstolen på lånet. Biden-administrationen har forlænget pausen flere gange, og den er nu sat til at udløbe den 31. august.

Moratoriet for betaling af føderale lån, som udgør mere end 90 pct af al studiegæld, har allerede kostet 100 milliarder dollars og har annulleret, hvad der svarer til 5.500 dollars i gæld per låntager.

Det Hvide Hus er overvejer forskellige forslag til gældseftergivelse, eventuelt med indkomstbaserede grænser for berettigelse. Sådanne grænser er afgørende, fordi de retter hjælpen til dem, der har størst behov. En generel aflysning ville være voldsomt regressiv, ifølge en analyse fra Brookings Institution. Det meste af gælden besiddes af husholdninger med højere indkomst, og derfor vil enhver mængde af universel tilgivelse gavne dem uforholdsmæssigt. Faktisk er væksten i studiegæld til ph.d.-skoler – holdt af studerende, hvis grader vil give dem det største fremtidige indtjeningspotentiale – en væsentlig drivkraft for den samlede studerendes gæld. Kandidatstuderende tegner sig for omkring 37 procent af al føderal studiegæld, og der er et lukrativt afkast på investeringen for at få visse avancerede grader.

Føderale tilbagebetalingsplaner justerer månedlige betalinger baseret på indkomst og familiestørrelse og forlænger tilbagebetalingsperioderne. Gæld er berettiget til eftergivelse efter 10, 20 eller 25 års betalinger. Rundt om 30 procent af alle låntagere med føderale lån er i et sådant program, og flere låntagere kunne drage fordel af at deltage i et.

Men tilbagebetalingsprogrammerne har en dårlig track record. For kort tid siden havde hele 98 procent af de mennesker, der ansøgte om at få deres gæld eftergivet, deres krav afvist. EN rapport fra Government Accountability Office i marts fandt, at millioner af dollars i studiegæld allerede kunne være blevet eftergivet, hvis programmerne var blevet administreret korrekt. Richard Cordray, den administrerende direktør hos Federal Student Aid, et agentur for undervisningsafdelingen, kaldte fiaskoen “virkelig utilgiveligt.”

Uddannelsesafdelingen har arbejdet på rette disse programmer ved med tilbagevirkende kraft at give kvalificerede låntagere mere kredit for tid brugt i offentlig tjeneste og hakke gennem et efterslæb af papirarbejde, men det kunne mere. Yderligere ændringer af indkomstbaserede tilbagebetalingsprogrammer – såsom at reducere rentebetalinger, sænke berettigelsesstandarder og fritage eftergivne studielånsgæld fra beskatning – kan have store konsekvenser over tid, ifølge en rapport fra Pew. Kongressen og uddannelsesministeriet bør se på sådanne ændringer som en del af en mere bæredygtig løsning på gældsproblemet.

Lovgivere bør også overveje at gøre det lettere at udbetale studielån igennem konkurs, en lettelse, der er tilgængelig for kreditkort- og realkreditgæld. Ændringer af konkursloven i 2005 har også gjort disse beskyttelser mindre tilgængelige.

Uddannelsesministeriet har indledt et længe ventet undertrykkelse af rovskoler, en anden væsentlig kilde til misligholdelse af studerendes gæld. Obama-administrationen strammede reglerne for profitskoler, men Trump-administrationens uddannelsesafdeling, under Betsy DeVos, lempede disse regler og lod tilbagebetalings- og tilgivelsesprogrammer svække. I sidste måned afdelingen udledt 238 millioner dollars i gæld holdt af 28.000 mennesker, der deltog i Marinello Schools of Beauty, som lukkede i 2016. Skolen var involveret i “gennemtrængende og udbredt forseelse,” fandt en afdelingsundersøgelse.

Siden 2021 har Biden-administrationen godkendt mere end 18,5 milliarder dollars i låneudskrivninger til mere end 750.000 låntagere, herunder 6.8 milliarder dollars til 113.000 mennesker i Public Service Loan Forgiveness Program og 8,5 milliarder dollars til mere end 400.000 låntagere med totalt og permanent handicap. Administrationen presser også på for at fordoble den maksimale Pell-bevilling og genoprette en regel, der holder skolerne ansvarlige for deres kandidaters lønnede beskæftigelse – en foranstaltning rettet mod for-profit colleges.

Disse tiltag er alle til det gode, idet de løser studiegældskrisen med politikker, der er både medfølende og retfærdige.

De vil dog ikke løse strukturelle uligheder som racemæssig velstandskløft. Tilhængere af gældseftergivelse hævder, at målrettet lettelse er utilstrækkelig, og at en bredere lettelse ville bidrage til at lukke hullet. Sorte universitetsuddannede i gennemsnit, skylder $25.000 mere end deres hvide jævnaldrende. Mere end halvdelen af ​​sorte låntagere rapport at deres nettoformue er mindre end saldoen på deres studielån. Og sorte låntagere er mere tilbøjelige end deres hvide jævnaldrende til droppe ud af skolen før du modtager en grad.

Men en overordnet gældseftergivelse hjælper ikke. Som en seneste rapport fra Brookings Institution konkluderede, at kun målrettede politikker baseret på race eller socioøkonomisk status “kan adressere uligheder forårsaget af føderale udlånsprogrammer for studerende.”

Mens forhøjede studieafgifter er en del af årsagen til stigningen i studiegæld – den gennemsnitlige studiegæld er nu oppe på $36.800 fra $24.700 for ti år siden – er det vigtigt at bemærke, at antallet af studerende, der modtager lån for at gå på college er også steget. Med andre ord bliver amerikanske studerende ved med at låne for at gå på college, fordi en uddannelse stadig giver løfte om velstand. Biden-administrationen bør fokusere på at konfrontere problemerne med højskoleoverkommelighed og tilbagebetaling af lån, så flere studerende og kandidater har en bedre chance for den velstand.

The Times er forpligtet til at udgive en mangfoldighed af bogstaver til redaktøren. Vi vil gerne høre, hvad du synes om denne eller nogen af ​​vores artikler. Her er nogle Tips. Og her er vores e-mail: letters@nytimes.com.

Følg The New York Times Opinion sektion på Facebook, Twitter (@NYTopinion) og Instagram.

Kilde link