Skal frygt og angst besejres?


Ligesom mange mennesker har jeg en række frygt. Jeg er ikke en stor fan af at bestige bjerge (for høje!) eller ideen om at svømme i dybt havvand (for lavt!). Og nogle gange føler jeg det, som om min frygt – rationel som den kan virke i mit hoved – gør mig mindre voksen, mindre dygtig, mindre fuldt ud realiseret som menneske.

Men selvom det er nemt nok at krydse skalering af Annapurna fra min liste, er jeg også bange for at køre bil. Som et resultat har jeg ikke sat mig bag rattet siden præsident Obamas første periode i Det Hvide Hus. En ting, som din gennemsnitlige person er glad eller i det mindste villig til at gøre, er noget, jeg har fundet uendelige undskyldninger for at undgå i det sidste årti.

Jeg er selvfølgelig ikke alene i min forskrækkelse og min modvilje mod mig selv for at være sådan. Livet, som vi kender det i dag, byder på uendelige kilder til frygt. Mange af os er bange for fremtidaf forbiaf seriemordere, seksualforbrydere, grifters, svindlere og, for masser af mennesker fra en bestemt generation, kviksand.

Og vi forsøger altid at overvinde den frygt, fordi det er det, frygt er til – at blive tæmmet, erobret, dræbt. Eller det er i hvert fald, hvad amerikansk kultur fortæller os. Sådan kommer vi videre og op i vores liv. Det er også, får vi at vide, det, der gør os til gode, beundringsværdige, værdifulde mennesker. Tapperhed slår fejhed enhver dag, og at sejre over frygt er en måde at komme på podiet.

Jeg har dog haft det med denne idé. Ville jeg blive forbedret ved at kravle op i førersædet og køre bilen i køre på trods af min afskyelige og overvældende rædsel? Hvis jeg gør det, jeg er bange for, er det så virkelig en stor bedrift, hvis alt, hvad jeg har opnået, blot er at gøre mig selv elendig?

Det betyder, vil jeg indrømme, at jeg har givet efter for min frygt. Men det er det, der skal ske. Frygt hjælper os trods alt med at overleve. Og den kan ikke gøre sit arbejde, hvis vi ikke lytter til den. “Frygt er en meget adaptiv følelse, der advarer os om potentielle farer i vores miljø, så vi kan beskytte os selv,” fortalte Bethany Teachman, en forsker ved University of Virginia med fokus på angstlidelser, til mig i en e-mail. “Det fungerer som et vigtigt alarmsystem, der hjælper med at holde os sikre og trigger os til at undgå eller undslippe truende situationer.”

Martin Antony, professor i psykologi ved Toronto Metropolitan University og medforfatter af “The Anti-Anxiety Program”, sammenlignede frygt med smerte. Folk, der ikke lytter til frygt, er som dem som kan risikere at komme til skade hvis de ikke mærker smertefornemmelsen. “Frygt har den samme slags funktion,” fortalte han mig.

Med andre ord er frygt et afgørende værktøj i vores endeløse søgen efter at holde sig i live. Når man ser på det på den måde, giver mange af mine største frygt mening. Klatring af Annapurna er en utrolig farlig ting at gøre: Der er omkring 30 procent dødsfald blandt mennesker, der forsøger at nå toppen. At gå ned i de dybeste dele af vores oceaner er også ret risikabelt. Så hvis jeg overvandt min frygt og begav mig ud til Annapurnas top eller dykkede blandt rokker på dybt vand, ville nogle måske kalde det imponerende. Jeg vil kalde det tåbeligt.

Men hvad med min frygt for at køre bil?

At have frygt for at køre bil virker på en og samme tid irrationelt og utroligt fornuftigt – for mens flertallet af amerikanere kører ofte (mindst et par gange om ugen)vejtrafikulykker er en førende dødsårsag for amerikanere under 54 år. Så hvem er den irrationelle nu?

Det viser sig, at rationaliteten af ​​min frygt er ligegyldig. Antony fortalte mig, at hans største spørgsmål til folk, der arbejder gennem deres frygt, ikke er, om frygten giver mening, det er, om frygten er overdreven eller urimelig. Står det i forhold til den faktiske trussel? Og betyder frygten egentlig noget i personens dagligdag?

“Jeg kunne være bange for slanger,” sagde han, “men hvis jeg aldrig ser slanger, og jeg ikke undgår noget, fordi det ikke er et problem i mit liv, hvem bekymrer sig så?”

Desværre udgør ikke kørsel et reelt problem i mit liv. Jeg vil gerne kunne køre steder. Og det vil jeg gerne gøre uden den overvældende frygt for, at min død og mine passagerers død er nært forestående.

Antony påpegede, at den følelse faktisk ikke engang er frygt, som er centreret om en umiddelbar trussel (f.eks. en bjørn kommer direkte mod dig og har ikke spist frokost). Det, jeg oplever i stedet, er angst, som centrerer sig om en fremtidig trussel (en bjørn kunne på et tidspunkt, en dag, komme direkte på, at du ikke havde spist frokost). Og Teachman var enig og sagde, at selvom frygt kan være nyttig, angst er det ikke.

Hun sagde, at med angst, “Vi begynder at have en masse falske alarmer, så vi tænker, at situationer er farlige, som faktisk er sikre, og så vi begynder at undgå mere, end vi burde.” Eller, i tilfælde af kørsel, sikkert nok.

Åh.

Jeg tror stadig, at jeg har ret i at være bange for at køre bil, men desværre begrænser det mit liv at give efter for denne følelse – og at leve et begrænset liv lyder mere skræmmende end selv at køre bil. Den smarte ting at gøre er at erkende, at de rædselsvækkende scenarier, jeg forestiller mig, som gør mig til et minde for mine kære, måske ikke er nært forestående eller sandsynlige. Jeg tror, ​​jeg kan gøre det her. Og hvis du vil kalde mig modig, vil jeg ikke stoppe dig.Kilde link