For Putin springer et nordisk mareridt til livs


I årevis har præsident Vladimir V. Putin betragtet udvidelsen af ​​NATO som en eksistentiel trussel, der ville efterlade Rusland indesluttet med vestlige missiler lige uden for døren. Nu ser det ud til, at Moskvas invasion af Ukraine bringer den russiske leders mareridt til live, med NATO på randen af ​​at starte sin største potentielle ekspansion i næsten to årtier.

Efter at have navigeret i efterkrigstiden i uafhængighed og neutralitet, udforsker Sverige og Finland nu aktivt opstigningen til den militæralliance, der blev smedet i Den Kolde Krig, med embedsmænd fra begge lande sat til at mødes med deres NATO-kolleger på lørdag.

Rusland slog til med det samme, standse eksporten af ​​elektricitet til Finland og lovede et uspecificeret “militær-teknisk” svar efter at have advaret om, at flytningen ville udgøre en klar trussel mod dets egen nationale sikkerhed.

Nogle analytikere var bekymrede over, at Rusland lagde grunden til at true udsendelsen af ​​atomvåben nær grænsen til Finland. Men embedsmænd i både Sverige og Finland nedtonede denne trussel og bemærkede, at med den russiske enklave Kaliningrad kun 200 miles væk, har Moskva allerede nuklear-kompatible missiler inden for nem rækkevidde.

En accept af Sverige og Finland i NATO, en proces, der normalt tager år at afslutte, ville bringe den vestlige militæralliance lige til Ruslands 810 kilometer lange grænse til Finland og ville markere endnu et dybtgående skift til Europas strategiske landskab forårsaget af Ruslands krig i Ukraine. Samtidig er Pentagon det rotere nye tropper ind i Europa at styrke alliancens østlige flanke, hvilket signalerer, at den midlertidige troppeopbygning sandsynligvis bliver permanent.

Da de vestlige magter spændte fast for det, Ukraines forsvarsminister kaldte en “ny, lang fase” i krigen, viste udviklingen på jorden ideen om, at Ukraine stadig hårdt kæmpede mod Rusland i øst og rapporterede, at det var ved at vinde terræn.

I de seneste dage er ukrainske styrker begyndt at konsolidere kontrollen over storbyen Kharkiv efter måneder med russiske angreb og kraftig beskydning. I en tilsyneladende gentagelse af det russiske tilbagetog fra Kiev trækker dens mishandlede bataljoner sig tilbage for at beskytte kritiske forsyningslinjer mod øst og for at forstærke kæmpende enheder andre steder i Donbas i landets østlige del, sagde ukrainske embedsmænd.

Billede

Kredit…Finbarr O’Reilly for The New York Times

Chefen for Kharkivs regionale militæradministration sagde lørdag, at ukrainske styrker havde startet en modoffensiv mod russiske styrker omkring den nordøstlige by Izium, som Rusland erobrede i sidste måned og havde håbet at bruge som base for en køretur sydpå til andre større byer.

I en byge af amerikansk diplomati aflagde senator Mitch McConnell fra Kentucky, mindretalslederen, lørdag et overraskelsesbesøg i Ukraine for at mødes med præsident Volodymyr Zelensky. Den ledsagende delegation af amerikanske lovgivere var blot den seneste til at rejse til landet, da USA uddyber sit engagement i Kievs kamp mod den russiske invasion.

USA’s udenrigsminister, Antony J. Blinken, skulle efter planen rejse til Tyskland på lørdag for at mødes med NATO-kolleger forud for drøftelser med Sverige og Finland.

I et telefonopkald lørdag sagde præsident Sauli Niinisto fra Finland, at han fortalte Ruslands præsident Vladimir V. Putin, at hans land søger at blive medlem af NATO, fordi Moskvas invasion af Ukraine “fundamentalt” har ændret Finlands sikkerhedsmiljø.

Mr. Putin advarede den finske leder, at det var en “fejl” at opgive Finlands mangeårige politik for militær neutralitet, sagde Kreml i en erklæring.

“Ved at blive medlem af NATO styrker Finland sin egen sikkerhed og påtager sig sit ansvar,” sagde den finske præsident i en erklæring og tilføjede, at Finland ønsker “at tage sig af de praktiske spørgsmål, der opstår ved at være nabo til Rusland på en korrekt og professionel måde. ”

Der var indledningsvis alarm, da Tyrkiet, et mangeårigt NATO-medlem, i denne uge signalerede, at det kunne forsøge at blokere de nordiske landes tilslutning til alliancen. Men lørdag har en talsmand for Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan gik tilbage enhver potentiel udfordring og sagde, at Tyrkiet blot forsøgte at sikre, at alle alliancemedlemmers sikkerhedshensyn blev taget til efterretning.

Den potentielle vækst i NATO føjede til en stigende liste over tilbageslag for hr. Putin. Ruslands militæroffensiv i det østlige Ukraine er fortsat gået i stå, og The Institute for the Study of War, en tænketank i Washington, sagde i sin seneste vurdering, at ukrainerne nu havde vundet kampen om Kharkiv.

Billede

Kredit…Diego Ibarra Sanchez for The New York Times

Efter at have fejlet i sin indledende kampagne for at tage den ukrainske hovedstad og afsætte regeringen, har Kreml dårligt råd til at acceptere endnu et nederlag i øst.

I et interview med britiske Sky News lørdag sagde landets militære efterretningschef, generalmajor Kyrylo Budanov, at månederne forude ville være afgørende.

“Brækningspunktet vil være i anden del af august,” sagde han. “De fleste af de aktive kamphandlinger vil være afsluttet ved udgangen af ​​dette år

Men da Moskvas styrker omkring Kharkiv bliver drevet tilbage mod den russiske grænse, forventes de at kæmpe hårdt for at holde åbne kritiske forsyningsruter kørende gennem regionen. Rusland kontrollerer også et bredt stykke land på tværs af det sydøstlige Ukraine, hvor det i stigende grad befæster sin position. Den militære kampagne, siger analytikere, vil fortsætte med at udvikle sig til et langvarigt slag præget af store tab på begge sider og ødelæggende langdistancebombardement.

Ukraines forsvarsminister, Oleksii Reznikov, advarede om “ekstremt hårde uger” forude. “Ingen kan med sikkerhed sige, hvor mange af dem der vil være,” sagde han i en erklæring.

Præsident Volodymyr Zelensky erkendte, at kampen for at genvinde kontrollen over russisk-besatte områder ville blive lang og hård, men han svor, at de ikke ville blive opgivet.

“Den gradvise befrielse af Kharkiv-regionen beviser, at vi ikke vil overlade nogen til fjenden,” sagde han.

Billede

Kredit…Finbarr O’Reilly for The New York Times

Virkningen af ​​slagmarkssammenstødene fortsætter med at bølge rundt i verden.

“Ruslands angrebskrig har genereret en af ​​de mest alvorlige fødevare- og energikriser i nyere historie, som nu truer de mest sårbare over hele kloden,” sagde lederne af verdens rigeste demokratier, Group of 7, lørdag.

Krigen har afbrudt hvedeproduktion i Ukraine og Rusland, begge store leverandører, mens kampe og blokader i Sortehavet har forstyrret transporten af ​​kornet. Og dårlig høst i Kinasammen med en hedebølge i Indien og tørke i andre lande, har yderligere snerret det globale udbud.

Men Indien, verdens næststørste hvedeproducent, siger, at det forbyder eksport med nogle undtagelser, et skridt, der kan forværre en verdensomspændende mangel forværret af krigen i Ukraine og uddybe en allerede uhyggelig prognose for sult over hele kloden.

Indien har omkring 10 procent af verdens kornreserver, ifølge data fra det amerikanske landbrugsministerium, et stort overskud som følge af dets kraftige subsidiering af dets landmænd. Det er i flere måneder blevet set som et land, der kunne hjælpe med at råde bod på den globale mangel på forsyninger.

Forbuddet mod eksport af hvede, annonceret i et handelsministerium varsel dateret fredag, så ud til at være en omdrejning fra tidligere udtalelser fra premierminister Narendra Modi, som havde fortalt præsident Biden i april, at landet var klar til at forsyne verden fra sine reserver. Han havde også opfordret indenlandske hvedeproducenter til at gribe muligheden og sagde, at indiske embedsmænd og finansielle institutioner burde støtte eksportører.

Handelsministeriets meddelelse på fredag ​​sagde, at hvedeeksport straks blev forbudt, med nogle undtagelser, fordi en pludselig stigning i afgrødens pris havde truet Indiens fødevaresikkerhed. Eksportforbuddet er et yderligere slag for internationale organisationer, der arbejder for at imødegå den stigende trussel om udbredt sult.

Billede

Kredit…Finbarr O’Reilly for The New York Times

Rapportering er bidraget af Carlotta Gall fra Kharkiv, Ukraine; Marc Santora fra Krakow, Polen; Steven Erlanger fra Bruxelles; Matthew Mpoke Bigg og Cassandra Vinograd fra London; Emily Cochrane fra Washington; og Sameer Yasir fra New Delhi.Kilde link