Jack Cakebread, banebrydende Napa Valley Winemaker, dør som 92-årig


Jack Cakebread, der sammen med sin kone, Dolores, forvandlede en 22 hektar stor kvægranch i Rutherford, Californien, til en af ​​Napa Valleys førende vingårde, mens han undervejs hjalp med at fremdrive den engang så uklare region til global vindyrkning, døde i april 26 i Napa. Han var 92.

Hans død på et hospital blev bekræftet af hans søn Dennis, formanden for Cakebread Cellars.

Mr. Cakebread, en automekaniker med en sidebeskæftigelse inden for fotografering, var på vej tilbage fra en fotografering i det nordlige Napa County, da han i 1972 besøgte et par familievenner på deres gård i Rutherford. Han var 42 år og kun vagt nysgerrig på, hvordan et liv ud over bilreparation kunne se ud.

“Jeg sagde bare meget henkastet til dem, ‘I ved, hvis du nogensinde vil sælge dette sted, så lad mig det vide’, og jeg kørte hjem,” sagde han i et interview med journalisten Sally Bernstein. “Jeg kom hjem, og telefonen ringede.”

Næste dag købte Mr. Cakebread og hans kone gården med en udbetaling på $2.500. De to par tegnede kontrakten på en gul juridisk blok.

På det tidspunkt var Napa langt fra det vinøse paradis, det er i dag. Regionens landmænd dyrkede for det meste kvæg eller dyrkede abrikoser, mandler og valnødder. Kun et par dusin vingårde spredte sig over dalen.

En af dem, grundlagt af Robert Mondavi i 1966, var lige op ad vejen. Mr. Mondavi kom fra en vinfremstillingsfamilie, og han blev mentor for en hel generation af Napa-vinmagere, der startede i 1970’erne, inklusive Cakebreads.

Med Mr. Mondavis råd var Mr. Cakebread banebrydende for mange af de teknikker, der kom til at definere high-end Napa-vine, frem for alt en tæt opmærksomhed på den landbrugsmæssige side af vinfremstilling. Selvom han var en stor fan af teknologi – han var blandt de første, der brugte en neutronsonde til at måle jordens fugtighed – insisterede han også på at få sine hænder snavsede, hver morgen før daggry for at arbejde i sine vinmarker.

“Hver dag dukker noget nyt op, luftfotos osv.,” sagde han til The Santa Rosa Press Democrat i 2004, “men den eneste måde, du virkelig ved, er at efterlade fodspor i vingården. Ikke dækspor. Fodspor.”

Cakebread Cellars solgte sine første vine, kun 157 kasser (1.884 flasker) chardonnay fremstillet af købte druer, i 1974. Samtidig plantede Cakebreads sauvignon blanc vinstokke på deres nye grund. Det var et dristigt valg: Druen var stort set ukendt blandt amerikanske drikkere, og at plante den i Napa var næsten uhørt.

“Da vi puttede sauvignon blanc i, troede alle, at vi tog fejl,” fortalte Mr. Cakebread til The Boston Globe i 1984. “Men vi besluttede kun at lave vine, vi kunne lide at drikke, for det var, hvad vi ville gøre, hvis de ikke solgte .”

Det var ingen fejl. Sammen med Cakebreads frugt-fremadrettede, men afbalancerede chardonnay, blev sauvignon blanc en signaturvin, og det var med til at drive sortens stigende popularitet blandt amerikanske vinforbrugere.

Alligevel tog det næsten to årtier, før Cakebreads kunne forpligte sig til vingården på fuld tid; indtil da arbejdede de i deres garage i Oakland og pendlede nordpå i weekenderne. De solgte endelig garagen i 1989 og flyttede til Rutherford.

I dag er Cakebread en af ​​USA’s mest anerkendte vingårde, der regelmæssigt topper en årlig afstemning fra magasinet Wine & Spirits om de mest populære mærker blandt førende restauranter. Det kontrollerer 1.600 acres jord og siger, at det sælger omkring 100.000 sager om året.

Med tiden påtog Mr. Cakebread noget af den rolle, som Mr. Mondavi engang havde spillet, mentor for unge vinmagere og hyrde for samfundet omkring Rutherford. Han fungerede som præsident for Napa Valley Vintners Association (det samme gjorde to af hans sønner, Bruce og Dennis), og mange af hans tidligere ansatte leder nu deres egne vingårde.

“Jack var denne store vismand,” sagde David Duncan, administrerende direktør for Silver Oak Cellars i det nærliggende Oakville, som hans far grundlagde samme år som Mr. Cakebread startede sin vingård. “Han var altid så imødekommende og så passioneret omkring fællesskabet.”

Billede

Kredit…Kagebrødskældre

John Emmett Cakebread blev født den 11. januar 1930 i Oakland. Hans far, Lester, ejede Cakebread’s Garage, et værksted, hvor hans mor, Cottie, også arbejdede.

Hans far ejede også en gård i Contra Costa County, hvor han dyrkede mandler, valnødder og abrikoser, og hvor Jack arbejdede som dreng mellem skift i garagen.

Jack gik på University of California, Berkeley, men dimitterede ikke. Han tjente i luftvåbnet under Koreakrigen, tildelt den strategiske luftkommando som jetmotormekaniker.

Efter sin tjeneste vendte han tilbage til garagen, som han overtog, efter at hans far gik på pension. Han begyndte også at fotografere.

Hvad der begyndte som en hobby, blev til en interesse, især efter at han begyndte at deltage i workshops ledet af landskabsfotografen Ansel Adams. Inden for et par år stolede Mr. Adams nok på Mr. Cakebread til at han fik ham til at undervise i nogle af hans klasser.

Mr. Cakebread tiltrak til sidst opmærksomheden hos en redaktør hos Crown Publishers, som bestilte ham til at tage billederne til “The Treasury of American Wines”, af vinelskeren Nathan Chroman. Da bogen blev udgivet i 1973, indeholdt den næsten alle kommercielle vingårde i landet – alle 130 af dem. I dag er der omkring 11.000.

Det var bogprojektet, der sendte Mr. Cakebread til Napa den dag i 1972, og det var det forskud, han modtog for det, der gav pengene til udbetalingen på kvæggården.

Mr. Cakebread flyttede sin kreative opmærksomhed til vinfremstilling, men han opgav aldrig fotografering: År senere kunne han stadig blive fundet med et Minox-kamera rundt i vingården.

Jack og Dolores Cakebread trak sig gradvist tilbage fra den daglige ledelse i 2000’erne og overgav kontrollen til deres sønner Bruce og Dennis. Men de forblev aktive: Mrs. Cakebread afholdt en årlig workshop, der introducerede kokke til vinfremstilling, mens Mr. Cakebread blev en fast mand på handelsskoler og holdt foredrag om vinfremstilling.

Blandt hans råd var tålmodighed.

“Jeg har indset, at vejret vil gøre, hvad det vil gøre,” sagde han til The Press Democrat. “Jeg bekymrer mig kun om de ting, jeg kan ændre, jeg bekymrer mig ikke om det, jeg ikke kan.”

Dolores Cakebread døde i 2020. Mr. Cakebread overleves af sine sønner, Dennis, Bruce og Steve; fire børnebørn; og to oldebørn.Kilde link