Økonomisk modvind stiger, mens ledere vejer omkostningerne ved at konfrontere Rusland


BRUXELLES – Verdensøkonomien er på vej ind i en potentielt dyster periode, da stigende omkostninger, mangel på fødevarer og andre råvarer og Ruslands fortsatte invasion af Ukraine truer med at bremse den økonomiske vækst og forårsage en smertefuld global krise.

To år efter at coronavirus-pandemien opstod og efterlod store dele af kloden i en tilstand af lammelse, kæmper politikere med igangværende udfordringer, bl.a. tilstoppede forsyningskæder, lockdowns i Kina og udsigten til en energikrise som nationer vænne sig fra russisk olie og gas. Disse kolliserende kræfter har fået nogle økonomer til at bekymre sig om en global recession, da forskellige hjørner af verden oplever, at deres økonomier er ramt af begivenheder.

At finde måder at undgå en global afmatning på, mens man fortsætter med at lægge pres på Rusland for dets krig i Ukraine, vil være det primære fokus for finansministre fra gruppen af ​​7 nationer, som mødes i Bonn, Tyskland, i denne uge.

De økonomiske udfordringer, som regeringer over hele kloden står over for, kan begynde at afbryde den enhedsfront, som vestlige nationer har fastholdt i deres konfrontation med Ruslands aggression, herunder omfattende sanktioner, der har til formål at lamme landets økonomi og bestræbelser på at reducere afhængigheden af ​​russisk energi.

Politikere afvejer delikate afvejninger, mens de overvejer, hvordan de kan isolere Rusland, støtte Ukraine og holde deres egne økonomier oven vande i et øjeblik, hvor priserne stiger hurtigt, og væksten aftager.

Centralbanker rundt om i verden er begyndt at hæve renten for at hjælpe med at tæmme den hurtige inflation, tiltag, der vil dæmpe den økonomiske vækst ved at hæve låneomkostningerne og kan føre til højere arbejdsløshed.

Den globale vækst forventes at aftage til 3,6 procent i år, Den Internationale Valutafond forventede i aprilned fra de 4,4 procent, det forudsagde før både Ruslands invasion af Ukraine og Kinas nul-covid-lockdowns.

I mandags udgav Europa-Kommissionen sin egen reviderede økonomiske prognose, der viser en afmatning i væksten til 2,7 procent i år fra de 4 procent, der blev anslået i sin vinterrapport. Samtidig rammer inflationen rekordniveauer og forventes i gennemsnit 6,8 procent for året. Nogle østeuropæiske lande venter meget stejlere stigninger, hvor Polen, Estland, Tjekkiet, Bulgarien og Litauen alle står over for inflationsrater på over 11 procent.

I sidste uge signalerede Christine Lagarde, formand for Den Europæiske Centralbank, en mulig rentestigning i juli, det første skridt af denne art i mere end et årti. I en tale i Slovenien sammenlignede fru Lagarde Europa med en mand, “der af skæbnen får slag på slag.”

Eswar Prasad, den tidligere leder af Den Internationale Valutafonds Kina-afdeling, opsummerede de udfordringer, G7-nationerne står over for, og sagde, at dets “politikere er fanget i den klemme, at enhver stramning af skruerne på Rusland ved at begrænse energikøb forværrer inflationen og skader væksten i deres økonomi.”

“Sådanne sanktioner, på trods af al den moralske begrundelse, der ligger til grund for dem, kræver en stadig større økonomisk vejafgift, som igen kan have indenrigspolitiske konsekvenser for G7-ledere,” tilføjede han.

Alligevel forventes USA at presse sine allierede til at fortsætte med at isolere Rusland og levere mere økonomisk hjælp til Ukraine på trods af deres egne økonomiske problemer. Embedsmænd forventes også at diskutere fordelene ved at pålægge told på russisk energieksport forud for en foreslået europæisk olieembargo, som USA frygter kan få priserne til at skyde i vejret ved at begrænse forsyningerne. Politikere vil også diskutere, om de skal presse lande som Indien til at trække eksportrestriktioner tilbage på vigtige fødevarer, der forværrer allerede høje priser.

På denne baggrund er det stigende behov for at hjælpe med at opretholde Ukraines økonomi, som Den Internationale Valutafond har sagt, har brug for en anslået 5 milliarder dollars om måneden i bistand for at holde regeringsoperationer kørende. Den amerikanske kongres er tæt på at vedtage en bistandspakke på 40 milliarder dollar til Ukraine, som vil dække nogle af disse omkostninger, men finansminister Janet L. Yellen har opfordrede sine europæiske kolleger til at yde mere økonomisk hjælp.

Finansministre forventes at overveje andre foranstaltninger for at give Ukraine nødhjælp. Der er stigende interesse for ideen om at beslaglægge nogle af de omkring 300 milliarder dollars i russiske centralbankreserver, som USA og dets allierede har immobiliseret, og bruge disse penge til at hjælpe med at finansiere Ukraines genopbygning. Tjenestemænd i finansministeriet overvejer ideen, men de er bange for lovligheden af ​​et sådant skridt og muligheden for, at det ville rejse tvivl om USA som et sikkert sted at opbevare aktiver.

Forud for G7-mødet i denne uge så amerikanske embedsmænd de økonomiske udfordringer, Europa står over for. Under et møde med topembedsmænd i Warszawa i mandags, erkendte fru Yellen, at konflikten i Ukraine har påvirket Polens økonomi, hvor embedsmænd har hævet renterne kraftigt for at bekæmpe inflationen. Polen har absorberet mere end tre millioner ukrainske flygtninge og har stået over for en afskæring i gaseksporten fra Rusland.

“De er nødt til at håndtere en strammere pengepolitik, ligesom lande rundt om i verden og USA er,” sagde Ms. Yellen til journalister. “På et tidspunkt, hvor Polen er forpligtet til store udgifter for at styrke sin sikkerhed, er det en vanskelig balancegang.”

En nedtur kan være uundgåelig i nogle lande, og økonomer vejer flere faktorer, når de måler sandsynligheden for en recession, herunder en alvorlig afmatning i Kina relateret til fortsatte Covid-lockdowns.

Europa-Kommissionen sagde i sin økonomiske rapport, at EU “er først i rækken blandt avancerede økonomier til at få et hit”, på grund af dets nærhed til Ukraine og dets afhængighed af russisk energi. Samtidig har den absorberet mere end fem millioner flygtninge på mindre end tre måneder.

Deutsche Bank-analytikere sagde i denne uge, at de mente, at en recession i Europa var usandsynlig. I modsætning hertil advarede Carl B. Weinberg, cheføkonom hos High Frequency Economics, i et notat mandag, at med forbrugerefterspørgsel og faldende produktion, “er Tysklands økonomi på vej mod recession.” Analytikere hos Capital Economics forudsagde, at Tyskland, Italien og Storbritannien sandsynligvis vil stå over for recessioner, hvilket betyder, at der er en “rimelig chance” for, at den bredere eurozone også vil stå over for en, defineret som to på hinanden følgende kvartaler med faldende produktion.

Vicky Redwood, senior økonomisk rådgiver hos Capital Economics, advarede om, at mere aggressive rentestigninger fra centralbankerne kan føre til en global nedgang.

“Hvis inflationsforventningerne og inflationen viser sig at være mere stædige, end vi forventer, og renterne skal stige yderligere som følge heraf, så vil en recession højst sandsynligt være på spil,” skrev fru Redwood i en note til kunder i denne uge.

Billede

Kredit…Diego Ibarra Sanchez for The New York Times

Den største synder er energipriserne. I Tyskland, som har været mest afhængig af russisk brændstof blandt de store økonomier i Europa, mærkes presset akut af den industritunge erhvervssektor såvel som forbrugerne.

Russiske gasforsendelser “understøtter vores industris konkurrenceevne,” sagde Martin Brudermüller, administrerende direktør for kemikaliegiganten BASF, på selskabets årlige generalforsamling i sidste måned.

Mens han opfordrede til at mindske sin afhængighed, advarede hr. Brudermüller ikke desto mindre, at “hvis naturgasforsyningen fra Rusland pludselig skulle stoppe, ville det forårsage irreversibel økonomisk skade” og muligvis tvinge til et stop i produktionen.

Nedfaldet fra en gasembargo har været genstand for livlig debat blandt tyske økonomer og politiske beslutningstagere med analyser, der spænder fra håndterbare til katastrofale. Strømmen af ​​energi er blot en af ​​flere forsyningsproblemer i industrisektoren.

Stigende fødevarepriser er en anden sag, der forårsager angst blandt finansministre. Finansministeriet forventes at udsende en rapport senere på ugen, der opstiller planer fra Verdensbanken og andre internationale finansielle institutioner for at bekæmpe fødevaremangel.

Afbrydelsen af ​​hvedeeksporten fra Ukraine og Rusland, som tilsammen tegner sig for 28 procent af den globale eksport, sammen med forsyningskædeforstyrrelser, en alvorlig tørke i Indien, der har fået landet til at forbyde forsendelser af korn og Covid-relaterede nedlukninger i Kina, er også får fødevarepriserne til at spiral og øger global sult, især i Afrika og Mellemøsten.

Spørgsmålet for både amerikanske og europæiske politiske beslutningstagere er, hvordan man kan dæmme op for springende priser uden at sende deres økonomier ud i recession. Federal Reserve er begyndt at hæve renten for at tæmme inflationen i USA, og dens formand, Jerome H. Powell, har erkendt, at det vil være en udfordring at få priserne ned uden at skade den samlede økonomi.

Tirsdag sagde Charlie Scharf, administrerende direktør for Wells Fargo, under en begivenhed arrangeret af The Wall Street Journal, at “det bliver svært at undgå en form for recession.”

Denne gåde forklarer Den Europæiske Centralbanks modvilje mod at hæve renten. I plusspalten bemærkede Europa-Kommissionen, at arbejdsløsheden i eurozonen var faldet, ligesom de offentlige underskud var faldet, selv om de krigsrelaterede omkostninger steg.

Mens fødevarepriserne stiger rundt om i verden, varierer inflationsniveauet meget. Fødevareinflationen var 2,5 procent i Frankrig og Irland i de første tre måneder af 2022 og 10 procent i de østeuropæiske lande. mens i Tyrkiet og Argentina, fra 60 til 70 procent alene i marts, ifølge en analyse i sidste uge fra ING.

I en tale til Bruxelles Økonomiske Forum tirsdag fremførte fru Yellen, at Ruslands handlinger er en påmindelse om, at nationer ikke bør bytte national sikkerhed for billig energi. Hun argumenterede for, at det er afgørende at reducere afhængigheden af ​​Rusland og Kina og at fremskynde investeringer i vedvarende ressourcer.

“Intet land kontrollerer vinden og solen,” sagde Ms. Yellen. “Lad os sørge for, at det er sidste gang, at den globale økonomi holdes som gidsel for de fjendtlige handlinger fra dem, der producerer fossile brændstoffer.”

Alan Rappeport rapporterede fra Bruxelles og Patricia Cohen fra London.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.