En ny slags stoffer


I store dele af menneskehedens historie fik folk deres stoffer fra naturen. Marihuana kommer fra cannabisplanten, kokain fra kokablade, heroin fra valmuer og magiske svampe kommer virkelig fra svampe. Selv lovlige stoffer, som alkohol, tobak og kaffe, kommer fra planter. Deres højdepunkter blev ofte opdaget ved et tilfælde, når nogen spiste dem på den helt rigtige måde.

Men i nutidens overdosiskrise kommer de mest skadelige stoffer ikke fra planter. De er syntetiske – fremstillet i et laboratorium, som normalt ikke kræver nogen planter overhovedet.

Sidste år forårsagede fentanyl – et syntetisk opioid – flere dødsfald ved overdosis end noget andet stof har på et enkelt år. Det næstdødeligste stof var meth, som også produceres i laboratorier (den slags, du måske har set i “Breaking Bad”).

Sammen bidrog fentanyl og meth til at gøre 2021 til det værste år for overdosering af stoffer i amerikansk historie: Dødstallet for hele året toppede 100.000 for første gang, CDC rapporteret sidste uge.

Begge stoffer har spredt sig så hurtigt, fordi de er syntetiske.

Menneskehandlere foretrækker syntetiske stoffer, fordi de kan fremstille og sende stofferne rundt i verden hurtigere og mere diskret. Karteller har ikke længere brug for et stort, udsat felt med snesevis af arbejdere for at masseproducere stoffer; de kan bare starte et laboratorium i et gemt lager eller lejlighedsbygning med en håndfuld kemikere. Og disse teknikere kan lave mere kraftfulde stoffer, som lader smuglere smugle mindre mængder for det samme beløb.

Stofbrugere foretrækker også ofte syntetiske stoffer: Stofferne er typisk billigere, selvom de er mere potente.

Så fentanyl og meth har spredt sig tilsyneladende overalt, hvilket har skubbet overdosisdødsfald til rekordhøje år efter år.

Billede

Kredit…Kholood Eid for The New York Times

Amerikas bestræbelser på at bekæmpe narkotika har kæmpet for at følge med stigningen i syntetiske stoffer, hvilket har ladet overdosiskrisen forværre.

På nogle måder er stoffets stigning den seneste drejning i en eskalerende konkurrence mellem retshåndhævelse og menneskesmuglere. Smuglere gemte stoffer i lasten i biler, både og fly, så myndighederne indsatte narko-snusende hunde og gennemførte mere grundige stop og eftersøgninger. Menneskehandlere fløj stoffer over grænsen med droner, så ordensmagten opsendt luftskib med lavhøjderadar at opdage dem.

Men syntetiske stoffer er et stort skift i den kamp. Regina LaBelle, den tidligere fungerende narkozar for præsident Biden, fortalte mig, at deres opgang var hendes kontors “værste mareridt.” Den traditionelle krig mod stoffer fokuserede i høj grad på at stoppe strømmen af ​​stoffer, der dyrkes på gårde. Det fungerede ikke perfekt, men det havde en betydelig effekt: Én ekspert anslået dette forbud øgede prisen på heroin og kokain med 10 til 20 gange, så brugerne var mindre tilbøjelige til eller i stand til at købe dem.

Virkningen er sandsynligvis mindre for syntetiske stoffer, fordi de er nemmere at fremstille og smugle.

Med syntetiske stoffer ved myndighederne måske ikke engang, hvad de skal kigge efter. Nye syntetiske stoffer dukker jævnligt op – ofte med umuligt klingende navne, f.eks “isotonitazen” — gør det svært for embedsmænd at følge med i den seneste trussel.

Mange eksperter hævder nu, at USA er nødt til at bekæmpe misbrugskrisen ved at investere i alternative strategier, der fokuserer mere på at udvide behandlingen og skadesreduktion end på at reducere udbuddet af stoffer. Med den hastighed, hvor overdosisdødsfaldene stiger, kan alternativerne være den eneste mulighed.

For mere: Stofbrugere er blanding af opioider og stimulanser i mere farlige kombinationer kendt som “speedballs” og “goofballs”.

Billede

Kredit…Finbarr O’Reilly for The New York Times
Billede

Kredit…Mike Kai Chen for The New York Times

Racisme ligger til grund for den politik, der behandle Puerto Ricans som andenrangsborgere, Yarimar Bonilla argumenterer.

Dr. Matthew Loftus er pro-life, men han mener, abort er tilladt – endda rigtigt – at redde moderens liv.

Demokrater kan vinde i sociale spørgsmål, hvis de giver plads til moderate og konservative, som er det forfærdet over, hvad konservatisme er blevet tilsiger David Brooks.

Billede

Kredit…Erin Schaff/The New York Times

Snesjap: Sne sport er på tynd is i det opvarmende Arktis.

Voksende smerter: Puberteten begynder tidligere. Lægerne er ikke sikre på hvorfor.

På nettet: Den lyssky verden af online edderkoppesalg.

Rejse: Los Angeles har ændret sig siden du sidst besøgte. Her er hvad du skal gøre der.

Moderne kærlighed: “Jeg er transmasculin, hvilket vil sige, at jeg forstår min krop endnu mindre end Jeg forstår min mor.”

En Times klassiker: Gør denne 20-minutters øvelse overalt.

Råd fra Wirecutter: Tips til cykelopbevaring.

Levede liv: Donald K. Ross var en af ​​de oprindelige Nader’s Raiders, de jurastuderende, Ralph Nader mønstrede i 1970’erne for at udfordre regerings- og virksomhedsbureaukrati. Ross fremmede sundhedspleje, stemmeret, skattereform og andre spørgsmål. Han døde som 78-årig.

Billede

Kredit…Morry Gash/Associated Press

NBA-slutspillet er nede på fire hold – Boston mod Miami i øst og Golden State mod Dallas i vest. Her er en interessant spiller at kende fra hvert hold:

Marcus Smart, Celtics: Celtics havde et af de bedste forsvar i NBA i år, delvist takket være Smart. Han blev kåret til ligaens bedste forsvarsspiller – første gang prisen er gået til en vagt siden 1990’erne. Hold øje med hans maniske energi. Og du kan ikke savne hans hår, farvet Celtics grøn.

Victor Oladipo, Heat: Heats startere er fantastiske, men bænken er også ret god, inklusive Oladipo, som var en all-star for kun et par år siden, før en skade satte hans karriere på pause (og lod ham bruge en sæson på The Masked Singer).

Klay Thompson, Warriors: Thompson hjalp med at tage Warriors til fem finaler i træk. Men han tabte en sæson til en knæskade, og så kostede en skade i hans akillessene ham endnu en. Nu er han endelig tilbage, med trepunktsskud og pendler til spil på sin båd.

Luka Doncic, Mavericks: Doncic, Mavericks’ vidunder, er ikke et enmandshold. Men han er heller ikke så langt fra det: Han fører sit hold i point, rebounds og assists. I én kamp i sidste runde af slutspillet scorede modstanderen Phoenix Suns 27 point i første halvleg; Doncic på egen hånd, scorede også 27.

Billede

Kredit…Peter DaSilva for The New York Times

Er disse cookies værd $250? Se selv.

Sæson fire af “Stranger Things” tager en mere gyser drejning, da karakterer kommer ind i deres teenageår.

10 nye bøgerudvalgt af kritikere og redaktører på The Times.

Stephen Colbert blev nostalgisk over en George W. Bush mundheld.

Hvor har du det godt følg med i overskrifterne?

Billede

Pangrammet fra gårsdagens Spelling Bee var ungdoms. Her er dagens puslespil – eller du kan spille online.

Her er dagens Wordle. Her er dagens mini krydsordog et fingerpeg: Uno + dos (fire bogstaver).

Hvis du er i humør til at spille mere, så find alle vores spil her.


Tak fordi du tilbragte en del af din morgen med The Times. Vi ses i morgen.

PS “Elon Musks Crash Course”, en Times-dokumentar om Teslas jagt på en selvkørende bil, har premiere i aften kl 22.00.

Her er dagens forside.

The Daily” handler om lange Covid. På “Ezra Klein Show,” Kate Greasley diskuterer abortets etik. “Behandler stadig” handler om atleter, der er blevet skuespillere.

Natasha Frost, Claire Moses, Ian Prasad Philbrick, Tom Wright-Piersanti, Ashley Wu og Sanam Yar bidrog til The Morning. Du kan nå holdet kl themorning@nytimes.com.

Tilmeld dig her for at få dette nyhedsbrev i din indbakke.

Kilde link