Gratis ambulancer i Mogadishu, takket være denne beslutsomme tandlæge


MOGADISHU, Somalia — På vej til og fra sin tandklinik hver dag blev Dr. Abdulkadir Abdirahman Adan rystet over et alt for almindeligt syn: alvorligt sårede og døde somaliere, der blev transporteret til hospitaler i håndvogne eller trillebøre af træ.

Det var i 2006 i Somalias hovedstad, Mogadishu, da regeringstropper, støttet af etiopiske styrkervar engageret i en brutal krig med islamistiske krigere, der så tusindvis af mennesker dræbt og mange flere lemlæstet i volden.

Dr. Adan, som netop var vendt tilbage til byen fra at studere i udlandet og havde åbnet sin tandlægepraksis på byens største friluftsmarked, følte sig magtesløs til at afslutte blodsudgydelserne. Men han mente, at han kunne gøre noget for at hjælpe stadig-levende ofre med at få behandling hurtigere og sikre, at de døde blev håndteret med værdighed.

“Jeg spurgte mig selv, ‘Hvordan kan jeg hjælpe mit folk?'” sagde Dr. Adan for nylig i et interview på sit kontor.

Hans første skridt var beskedent: Han lejede en minibus, malet blå og hvid i farven som Somalias flag, og betalte dens ejere et par dollars om dagen for at transportere de sårede i sikkerhed. Folk ville ringe til Dr. Adan eller busejerne på deres mobiltelefoner for at henvise dem til dem, der havde brug for hjælp.

Men denne tilgang kunne kun hjælpe en håndfuld ofre hver dag, og byens vold blev kun intensiveret.

“Jeg troede, at situationen ville blive bedre, men den blev ved med at blive værre,” sagde han.

Så inden for måneder, hældte Dr. Adan alle sine opsparinger – omkring 2.400 dollars – ind på at købe en varevogn, med nogle ekstra midler fra en kampagne, han kørte, der opfordrede universitetsstuderende til at donere 1 dollar for at redde et liv.

Og så begyndte Aamin Ambulance: den første og stadig den eneste gratis ambulancetjeneste, der opererer i hovedstaden med over tre millioner mennesker.

Billede

Kredit…Malin Fezehai for The New York Times

Seksten år senere har Aamin Ambulance – “Aamin” betyder “tillid” på somali – nu en flåde på 22 ambulancer og et hold på 48 chauffører, sygeplejersker, paramedicinere, radiooperatører og sikkerhedsofficerer.

“Enhver, der har brug for en ambulance, 24/7, vi er her,” sagde Dr. Adan, 48. “Og det er gratis.”

Siden Aamin Ambulance blev grundlagt, har der været få perioder med forlænget fred i Mogadishu, hvor Al Shabab, den somaliske terrorgruppe tilknyttet Al Qaeda, fortsat udfører hyppige angreb. Mens den dødeligste kom i 2017 – et dobbelt lastbilbombe, der dræbte 587 mennesker — gruppen forbliver en konstant trussel. Bare i denne uge, Præsident Biden godkendte udsendelsen af ​​hundredvis af amerikanske tropper til landet på en terrorbekæmpelsesmission.

Aamin Ambulance-medarbejderne er ofte blandt de første, der ankommer til stedet for et angreb, ofte kun få minutter efter en bombeeksplosion.

“Vi når næsten altid, før politiet kommer,” sagde Dr. Adan.

Dette har betydet, at Dr. Adan og hans team ofte er det første opkald for journalister, der søger kontrollere antallet af tilskadekomne og for at hjælpe med at faktatjekke, hvad der skete på angrebsstedet.

Men denne hastighed sætter også holdet i fare: Shabab vil nogle gange detonere en anden bombe i området for et angreb, specifikt beregnet til at målrette dem, der ankommer for at hjælpe.

Abdulkadir Abdullahi, en sygeplejerske hos Aamin, har oplevet denne type eksplosion, mens han evakuerede ofre, hvor vinduerne i den ambulance, han sad i, engang knuste fra en eksplosion, da han forberedte sig på at forlade en scene. “Lige når du tror, ​​det er sikkert, viser det sig, at det ikke er det,” sagde Mr. Abdullahi.

Billede

Kredit…Malin Fezehai for The New York Times

At reagere på terrorangreb er næppe tjenestens eneste mission. Den transporterer også syge børn, fødende mødre, ulykkesofre og alle andre, der har behov for akut pleje. Gennem sin 999-hotline foretager holdet mindst tre dusin opkald om dagen.

Det engagerer sig også i folkesundhedskampagner, herunder at uddanne folk om Covid-19 og give førstehjælpstræning.

På trods af de seneste fremskridt på nogle fronter er sundhedssektoren fortsat svag i Somalia. Der er få offentlige sygehuse, og det er dyrt og uden for rækkevidde at modtage behandling på private faciliteter.

Corona-pandemien understreget hvor sårbar Somalias sundhedsinfrastruktur er, hvor lægearbejdere står over for lange arbejdstider og mangler beskyttelsesudstyr.

Mogadishu er særligt sårbar over for smitsomme sygdomme, hvor mange indbyggere bor i trange bosættelser med uhygiejniske forhold. Titusindvis af fordrevne mennesker, mange af dem med uvaccinerede og underernærede børn, fortsætter med at strømme til byen, hvilket udgør en voksende sundhedsudfordring for myndighederne, som må være afhængige af private grupper for at levere de tjenester, som regeringen ikke kan.

“Det er grunden til, at det arbejde, som Aamin Ambulance udfører, er uundværligt,” sagde Mohamed Adow, sundhedsdirektør ved Benadir Regional Administration, som fører tilsyn med Mogadishu. “Vi har brug for flere af dem.”

Dr. Adan er ikke alene i sit borgerlige engagement. Hans arbejde er blandt mange borgerstyrede initiativer som er opstået i Somalia siden dets centralregering gik i opløsning i 1991.

I årtier har denne nation på Afrikas Horn været fanget mellem fraktionskrige og terrorisme, hvor på hinanden følgende svage regeringer ikke er i stand til fuldt ud at sikre landet eller levere vigtige tjenester. Men gennem det hele har somaliere flettet nogle grundlæggende tjenester sammen: at bygge skoler og universiteter, etablere blomstrende telekommunikations- og banktjenester, samle affaldbygge gader og endda rehabilitering af børnesoldater.

“Folk var dem, der gjorde deres egen udvikling, deres egne fremskridt,” sagde Dr. Adan.

Billede

Kredit…Malin Fezehai for The New York Times

Mens Dr. Adan og hans team har været udsat for de grusomme eftervirkninger af mange angreb, skiller den dobbelte lastbilsprængning den 14. oktober 2017 i et travlt vejkryds i Mogadishu sig stadig ud, med næsten 600 dræbte og 316 sårede.

“Det var noget, der ikke er godt at huske,” sagde Dr. Adan.

Den eftermiddag var han omkring fem minutter væk fra bombningen og skyndte sig straks dertil for at møde sit hold. “Mange mennesker græd, døde, blødte,” huskede han. “Det var meget katastrofalt. Det er stadig som et mareridt i vores sind.”

Men det forfærdelige angreb bragte tiltrængt anerkendelse af ambulancetjenesten, blandt både somaliere og internationale donorer.

Nimo Mohamed var en af ​​de mange somaliere, der skyndte sig til eksplosionsstedet den dag for at hjælpe. Det hun så – brændte kropsdele, ødelagte køretøjer, kollapsede bygninger – chokerede hende, men gjorde hende også fast besluttet på at gøre, hvad hun kunne for at forbedre livet i hovedstaden.

Hun meldte sig snart som frivillig hos Aamin og tog en uddannelse i sygepleje og jordemoder.

“Vores folk har brug for hjælp,” sagde fru Mohamed, nu sygeplejerske og uddannet ambulancechauffør hos Aamin.

I dagene efter angrebet blev en crowdfunding kampagne for Aamin trak bidrag fra den somaliske supermodel Iman og det britiske rockband Coldplay. Abdi Addow, en somalisk-svensker, sagde, at han var med til at lancere kampagnen, fordi han var både rørt og overrasket over, at Aamin leverede sådan en offentlig tjeneste gratis.

I Somalia sagde han: “Alle er fokuseret på sin egen fordel, på at tjene penge ud af fattigdommen og de kaotiske systemer.” Men med Aamin Ambulance tilføjede han: “Det er dem, der altid har modet til at hjælpe andre mennesker.”

Dr. Adan sagde, at han hentede ånden af ​​frivillighed og generøsitet over for andre fra sin bedstefar, en religiøs lærd. Dr. Adans far underviste i Koranen og andre religiøse emner, og hans mor drev en lille butik.

Billede

Kredit…Malin Fezehai for The New York Times

År efter at have afsluttet gymnasiet i hovedstaden forlod han Somalia ved århundredeskiftet for at studere tandlæge på Peshawar Medical College i Pakistan. Mens han var der, sagde han, var han inspireret af eksemplet med Abdul Sattar Edhider havde startet Pakistans største ambulancetjeneste.

Dr. Adans arbejde har ikke bragt ham den universelle gode vilje fra landets myndigheder, med nogle spørgsmålstegn ved, om den hastighed, hvormed hans hold ankommer til angrebsscener, betyder, at de blev tippet på forhånd. Andre embedsmænd har udtrykt mistanke om, hvordan han har råd til at drive tjenesten.

Dr. Adan afviste ideen om at få tidlige angrebsadvarsler og sagde, at han finansierer ambulancerne gennem indtægter fra sin egen tandlægepraksis sammen med støtte fra lokale virksomheder, FN og andre ikke-statslige organisationer.

Aamins arbejdere udsættes for chikane og endda tæsk af sikkerhedsstyrker, som regelmæssigt nægter dem adgang til at passere vejspærringer, når de bærer sårede mennesker.

“Sikkerhedsstyrker putter en pistol i munden på dig og truer dig,” sagde Ali Mohamed, en ambulancechauffør med Aamin i 14 år. I løbet af dets halvandet årti af drift er tre Aamin-medarbejdere døde på jobbet som følge af skud eller ulykker.

Indtil videre har tjenesten ikke modtaget nogen trusler fra Shabab, sagde Dr. Adan.

Hans fremtidige ambitioner er at tilbyde et gratis hospice- og lighustjeneste i Mogadishu og at udvide ambulancetjenesten ud over hovedstaden, for i sidste ende at dække hele landet.

“Somalia og somaliere fortjener bedre,” sagde han.

Billede

Kredit…Malin Fezehai for The New York Times

Kilde link