FN’s menneskerettighedschef tager på første tur til Kina siden 2005


GENEVE — Michelle Bachelet, FN’s øverste menneskerettighedsembedsmand, vil i næste uge besøge Kina, inklusive dets urolige vestlige region Xinjiang, på en rejse, som rettighedsaktivister siger, indebærer betydelige risici for troværdigheden af ​​hendes kontor.

Ms. Bachelets rejse vil være det første officielle besøg i Kina af en FN-højkommissær for menneskerettigheder siden 2005, efter flere års diskussioner med Beijing om at arrangere det. Men kun skitserede detaljer er dukket op om, hvad hun vil gøre og håber at opnå i Kina, som har været under beskydning fra Vesten på grund af sin menneskerettighedshistorie og har modsat sig udefrakommende kontrol.

En kort erklæring udgivet af hendes kontor fredag ​​sagde, at fru Bachelets seks-dages tur, der starter på mandag, vil omfatte besøg i den sydlige by Guangzhou, hvor hun vil holde en forelæsning på et lokalt universitet, og til byerne Urumqi og Kashgar i Xinjiang. Den sagde, at hun ville møde repræsentanter for civilsamfundsgrupper og erhvervsledere og akademikere i Xinjiang.

I udtalelsen manglede enhver forklaring af besøgets mål eller information om, hvem hun vil møde fra den kinesiske regering. Hendes kontor har tidligere sagt, at hun ikke ville rejse til Beijing, men ville have samtaler med højtstående medlemmer af regeringen.

Besøg af FN’s menneskerettighedschefer giver dem typisk mulighed for at undersøge menneskerettighedsforholdene på første hånd, at tale med aktivister og ofre for overgreb og direkte rejse spørgsmål med nationale ledere.

Bekymringer over menneskerettighedssituationen i Kina er eskaleret dramatisk i de seneste år som følge af Xi Jinpings, landets øverste leders undertrykkelse af aktivister, advokater og medier, og drakoniske foranstaltninger sluppet løs på det uiguriske muslimske mindretal i Xinjiang.

Akademiske forskere beregner, at kinesiske myndigheder har tilbageholdt omkring en million mennesker i lejre og udsatte regionens indbyggere for orwellske niveauer af overvågning og kontrol over hver eneste detalje i livet, helt ned til de navne, der blev givet til børn.

Kina har afvist beskyldningerne som politisk motiverede løgne og bagvaskende misrepræsentationer af politikker, der har løftet millioner fra fattigdom, mens de har udryddet muslimsk ekstremisme. Menneskerettighedsgrupper siger, at Beijings handlinger svarer til forbrydelser mod menneskeheden og De Forenede Stater har sagt, at Kinas handlinger svarer til folkedrab.

Billede

Kredit…Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images

Fru Bachelets tilgang til at tackle disse problemer er stort set ukendt. Embedsmænd har sagt, at hun håber på at få dialog med ledere om en række spørgsmål og “opbygge engagement” mellem hendes kontor og den kinesiske regering.

Et forhåndshold på fem personer ankom til Kina den 25. april for at bane vejen for et besøg, som hendes kontor har insisteret på skulle være “meningsfuldt med uovervåget adgang” til en bred vifte af civilsamfundsrepræsentanter og lokaliteter.

Men Kinas følsomhed over for kritik, dets rekord med repressalier mod aktivister og dets gennemgribende overvågningskapacitet lader til at efterlade lidt plads til at opfylde disse kriterier.

Kinesiske embedsmænd har sagt ligeud, at besøget “på ingen måde” bør blive en “såkaldt undersøgelse”, og insisterer på, at Beijing kun er åben for et “venligt besøg” for at “fremme udvekslinger og samarbejde” mellem de kinesiske myndigheder og FN menneskerettighedskontoret.

I mangel af mere klarhed om formålene med hendes besøg, har menneskerettighedsgrupper kun hendes tidligere kommentarer om Kina som grundlag for at vurdere, hvad hendes besøg kan føre til.

Fortilfældene vækker ikke tillid blandt rettighedsgrupper, sagde Raphael David fra International Service for Human Rights, en ikke-statslig organisation i Genève.

Fru Bachelet har udtalt sig imod overgreb i mange lande og fordømt racisme i USA, Ruslands invasion af Ukraine, kup i Myanmar og Sudan og en lang række andre spørgsmål. Alene denne måned har hun udsendt erklæringer om udviklingen i Afghanistan, Haiti, Mexico, Israel og den besatte Vestbred og Sri Lanka.

Om Kina har fru Bachelet sagt lidt siden hun tiltrådte embedet i 2018. Hun har udtrykt bekymring over faldende friheder i Hong Kong, men har aldrig udsendt en erklæring om Xinjiang. I flere måneder er udgivelsen af ​​en rapport udarbejdet af hendes kontor om Kinas handlinger i Xinjiang og behandlingen af ​​dets uiguriske minoritet blevet stoppet.

“I tre et halvt år har hun aldrig udtalt ordet Tibet,” sagde Kalden Tsomo, en advocacy officer ved Tibet Bureau i Genève, under en protest uden for fru Bachelets kontor ved søen i Genève i sidste uge. Menneskerettighedsgrupper og vestlige regeringer har også anklaget Kina for at undertrykke religiøse og sproglige rettighederblandt andet i Tibet.

Hendes tilbageholdenhed kan komme til en høj pris, siger menneskerettighedsgrupper, ved at tillade ledere i Beijing at undgå enhver offentlig kritik af deres menneskerettighedshistorie og pege på fru Bachelets besøg som bevis på Kinas samarbejde med FN.

Ms. Bachelets besøg repræsenterer “en ekstraordinær test af modstandsdygtigheden af ​​FN’s menneskerettighedssystem som helhed,” sagde Sophie Richardson, Kina-direktør hos Human Rights Watch. “Hvis et permanent medlem af Sikkerhedsrådet, der begår forbrydelser mod menneskeheden, hvidvasker sin rekord gennem dette besøg, skal hele verden blive skræmt.”Kilde link