BBC har tilladelse til at offentliggøre anklager om misbrug mod MI5-agent


LONDON – BBC-undersøgelsen indeholdt en bombepåstand: Beviser tydede på, at en agent for MI5, Storbritanniens efterretningstjeneste for indenrigssikkerhed, havde en historie med højreekstremisme, og at han havde brugt sin efterretningsposition til at terrorisere og misbruge to af sine tidligere romantiske partnere .

Men før nyhedsorganisationen kunne offentliggøre sin rapport, flyttede en statsadvokat for regeringen for at stoppe tv-selskabet i at udsende undersøgelsen, idet han hævdede, at det ville skade den nationale sikkerhed og bringe agenten i fare.

Efter det usædvanlige skue af en juridisk kamp mellem et regeringsorgan og en statsfinansieret nyhedsorganisation, BBC kunne sende sin rapport torsdag med en afgørende ændring: Den identificerede kun agenten som X.

Public broadcasteren havde uden held hævdet, at den havde ret til at identificere agenten, fordi det var i offentlighedens interesse for kvinder at vide, hvem han var, og at det ville beskytte potentielle ofre.

Sagen, som BBC kaldte “en hidtil uset juridisk kamp”, afspejlede spændingerne mellem den offentlige interesse og den nationale sikkerhed, såvel som spørgsmål om, hvordan indflydelsesrige institutioner håndterer påstande om magtmisbrug fra deres ansatte.

Den juridiske kamp begyndte i februar, efter at regeringens statsadvokat indgav et påbud om at stoppe offentliggørelsen af ​​undersøgelsen. En afgørelse i april – hvoraf nogle var baseret på beviser, der ikke blev offentliggjort – forhindrede i sidste ende BBC i at identificere agenten.

Samtidig stoppede retten med, hvad MI5 havde søgt, og sagde, at BBC kunne offentliggøre historiens “kerneelementer.” Onsdag udstedte landsretten en endelig afgørelse, der løste nogle tekniske detaljer om, hvad BBC kunne sige, og banede vejen for offentliggørelsen af ​​rapporten.

Spørgsmål om kendelsen blev henvist til Storbritanniens indenrigsministerium, som sagde, at dommen i april var “rettet mod at beskytte den nationale sikkerhed og undgå en reel og umiddelbar risiko for liv, sikkerhed og privatliv.”

Ikke desto mindre var resultaterne af BBC-rapporten “rystende og forfærdelige,” fortalte Dominic Raab, Storbritanniens vicepremierminister, til nyhedsorganisationen fredag.

Ifølge BBChavde efterretningsagenten, en udenlandsk statsborger, arbejdet under adskillige aliasser for MI5 som en hemmelig kilde, infiltreret ekstremistiske netværk og ført information tilbage til dem.

Men en kvinde, der mødte manden på en datingside, fortalte tv-stationen, at han fysisk og psykisk misbrugte hende, og at han brugte sin status til at afskrække hende fra at rapportere sin adfærd, og citerede “mænd i høje steder, som altid havde hans ryg. ” Rapporten angav ikke, i hvilket land dette fandt sted.

I en video delt af en af ​​anklagerne og udsendt af BBC ser det ud til, at en mand, der står over den person, der filmer, truede hende med en stor kniv. Den episode, sagde kvinden, identificeret ved pseudonymet Beth i BBC-rapporten, fik myndighederne til at arrestere ham og sigte ham for overfald. Anklageren droppede i sidste ende sagen, men kvinden sagde, at politiet havde undladt at forfølge sagen mod ham ordentligt.

Fredag ​​sagde juridiske repræsentanter for hende fra Center for Kvinders Retfærdighed, at hun havde indgivet en juridisk klage til en uafhængig domstol med ansvar for klager ved efterretningstjenesterne, der kræver, at den undersøger MI5’s rekruttering af agenten og “om der blev taget skridt til at imødegå den klare risiko for skade, som han udgjorde.”

En anden kvinde, som mødte manden i udlandet, mens han arbejdede for en unavngiven udenlandsk efterretningstjeneste, sagde også, at agenten havde misbrugt hende, hvilket fik hende til at søge lægehjælp og få et psykisk sammenbrud.

Beviser, som BBC sagde, at de havde set, tydede også på, at agenten selv var en ekstremist, inklusive en privat dagbog, som politiet havde skrevet, hvori han skrev om drab på jøder. Han roste også flere hvide overherredømme-massemordere og sagde, at han havde til hensigt at begå lignende handlinger, ifølge en af ​​kvinderne.

“I betragtning af at BBC var i stand til at fastslå, at X havde en historie med vold og misbrug, burde MI5 på samme måde have været klar over det,” konkluderede undersøgelsen.

Storbritannien godkendte sidste år en omstridt lov, der tillod undercover efterretningsagenter og andre hemmelige informanter at begå forbrydelser i løbet af deres arbejde uden at blive retsforfulgt.

Kritikere af loven, som omfattede progressive lovgivere og rettighedsorganisationer, har hævdet, at den har givet myndighederne store beføjelser til at begå forbrydelser.

Godkendelsen af ​​loven faldt sammen med en stigende bevægelse fortaler for kvinders sikkerhed og ansvarlighed for de institutioner, der har til opgave at beskytte dem, efter adskillige højtprofilerede drab på kvinder sidste år, herunder mordene på Sarah Everard, en 33-årig marketingchef, der blev dræbt af en politibetjent i London, og Sabina Nessaen 28-årig skolelærer dræbt i en park i det sydlige London.

Beskyldningerne mod MI5-agenten viste, hvordan efterretningstjenester, ligesom mange andre, undlod at adressere, hvordan myndighedsstrukturer i institutioner kunne beskytte misbrugere og ineffektivt undersøgte dem, der fik enorme beføjelser, sagde Andrea Simon, direktør for End Violence Against Women Coalition, som er baseret i London.

Kvinderettighedsgrupper, tilføjede hun, havde allerede advaret regeringen at loven, der tillader efterretningsagenter at begå nogle forbrydelser, potentielt kan blive misbrugt, og bemærker “en foruroligende historie om kvinders rettigheder, der er blevet misbrugt i løbet af hemmelige efterretningsoperationer.”

“Vi ved, at når en gerningsmand har en social eller institutionel magtposition, er kvinder endnu mindre tilbøjelige til at blive troet eller se konsekvenser for misbrugeren. Det her skal ændres,” sagde fru Simon. “Ingen gerningsmand bør være i stand til at bruge deres magt og status til at misbruge kvinder og piger ustraffet.”Kilde link