Til Elite? Ja. Prangende? Ja. Men også effektiv.


Ana Lopesen portugisisk-canadisk iværksætter og filantrop, besøgte World Economic Forum i 2015 Davos, da noget uventet skete.

“Jeg var der faktisk med min mand,” sagde hun om Don Tapscott, den bemærkede canadiske forfatter, forretningsmand og blockchain-pioner, der var den officielle gæst. “Men ægtefæller får adgang til næsten alle begivenhederne – det er ikke sådan, at vi bliver sendt til kurser i kurvefletning eller hænger ud i spaen.”

For fru Lopes – tidligere formand for Fonden Center for Misbrug og Psykisk Sundhed i Toronto – den adgang placerede hende til en middag med en lille gruppe eksperter i globale mentale sundhedsproblemer, en af ​​hendes kernefilantropiske passioner. Ms. Lopes blev præsenteret for en ung forsker, som for nylig havde udviklet en smartphone-app til at hjælpe patienter med at få adgang til plejeudbydere og administrere deres ofte komplekse behandlingsregimenter.

“Dengang tillod vi ikke rigtig unge patienter adgang til telefoner,” sagde hun om mentale sundhedstjenester. “De blev betragtet som forstyrrende.” Men fru Lopes var imponeret over teknologien og anerkendte dens potentiale til at digitalisere behandlingsprotokoller og forbedre patienternes resultater.

“Jeg bragte forskningen tilbage til vores team i Toronto,” sagde hun. Inden for få år udviklede Center for Afhængighed og Mental Sundhed sin egen patientpleje-app, der var modelleret efter den, fru Lopes oprindeligt stødte på i Davos.

“Det gav os virkelig en ny verden af ​​muligheder,” sagde Ms. Lopes. “Det var et stort skridt at give patienterne mulighed for at styre deres egen sygdom og behandling.”

Da den globale elite samles til den første in-real-life version af World Economic Forum i over to år, vil Davos igen møde både ros for dens vidtrækkende virkning og hævder, at det er lidt mere end en alpin festplads for politikere og plutokrater. Men for folk som fru Lopes – akademikere, filantroper, ledere af ikke-statslige organisationer og politiske beslutningstagere – er Davos det sjældne forum, hvis kritiske masse af intellektuelle beslutningstagere tilbyder uovertrufne muligheder for at skabe forandring og faktisk få tingene gjort.

“Davos giver et niveau af nærhed til ligesindede tænkere, som virkelig er uovertruffen,” sagde Ms. Lopes, som med vilje opsøger sundhedsfokuserede paneler og begivenheder der. “Du ved, hvem folk er, hvorfor de er der, og hvordan man finder dem, og det gør samtaler ikke bare nemme, men ekstremt kraftfulde og effektive.”

Til veteranen fra Davos-deltageren Jen vine – en tidligere vicepræsident for privat formueforvaltning hos Fidelity og forfatter til den finansielle tilgang og den kommende bog, “Invisible Wealth” – disse samtaler danner grundlaget for, hvad hun kalder “relationskapital.” Og Davos er hovedstaden for relationskapital – som Ms. Wines definerer som “et immaterielt, superaktiv, der er grundlæggende for al fremskridt.” Det er værdien afledt af den bevidste samtale og forbindelse, der gør alt, hvad der finder sted i Davos, forankret.

For Ms. Wines har Davos historisk set fungeret som et mødested for at identificere potentielle filantropiske indsatser for implementering og aktivering derhjemme. For nylig var hun med til at etablere 100women@Davosen gruppe kvindelige topchefer, ledere og “forandringsmagere”, som udnytter de langsigtede muligheder og relationskapital, der er etableret på forummet, for at give kvinder global synlighed og beslutningskraft.

I begge tilfælde er takeaways fra Davos måske ikke umiddelbart synlige og kræver tid at udvikle sig. “Det kan tage et stykke tid at skrælle lagene tilbage og maksimere de muligheder, der findes i Davos,” sagde Ms. Wines. “Men de mennesker, du møder der, bliver virkelig en del af dit eget økosystem.”

Dette var tilfældet med Ny Udviklingsbank, som blev etableret af BRICS-nationerne – Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika – for bedre at udnytte deres økonomiske ressourcer til storstilede infrastruktur- og bæredygtige udviklingsprojekter. Selvom banken blev officielt lanceret i 2015, blev banken oprindeligt udtænkt i Davos i 2011 af initiativtagerne Joseph E. Stiglitz, en nobelprisvinder og en tidligere cheføkonom i Verdensbanken; Lord Nicholas Stern, en professor ved London School of Economics (og en anden tidligere cheføkonom fra Verdensbanken); og den tidligere etiopiske præsident og premierminister Meles Zenawi.

Trioen, sagde hr. Stern, havde tidligere samarbejdet om en række globale udviklingsspørgsmål og var frustrerede “over det virkelig tilbagestående system, der så besparelser fra fattige lande strømme ind i rige lande.”

I samarbejde udarbejdede de et forslag om at etablere en ny, emerging markets-fokuseret bank, som direkte ville gavne udviklingslandene. Mens tidlige arbejdssessioner gik forud for World Economic Forum, “var det i Davos, vi virkelig besluttede at gå efter det,” sagde Mr. Stern om planens hurtige udvikling fra koncept til virkelighed ved 2011-begivenheden.

Hr. Stern indrømmer, at Davos kan virke som et sted, hvor jagten på profit og indgåelse af aftaler i den private sektor kan føles altafgørende. Men Davos besidder også en underliggende altruisme, hvor socialt sindede indsatser som Den Nye Udviklingsbank har deres bedste chancer for avancement.

“Vi brugte vores Davos-kontakter og internationale kontakter til at give vores idé det nødvendige niveau af ilt,” fortsatte Mr. Stern. “Hos Davos kan du få vigtige beslutninger truffet på 24 til 48 timer; alt hos Davos kan bevæge sig meget, meget hurtigt.” Fire år senere, på et officielt BRICS-topmøde i Shanghai, havde banken sin længe ventede debut.

Den nye udviklingsbank er et af mange store globale initiativer, der debuterer i Davos, og maksimerer dens magt til straks at kommunikere årsager til vigtige interessenter og slutbrugere verden over. En anden er Gavi, Vaccine Alliancensom blev lanceret på forummet i 2000.

Billede

Kredit…Simon Maina/AFP — Getty Images
Billede

Kredit…Ruben Sprich/Reuters

I lighed med missionen til Verdenssundhedsorganisationen er Gavi et vidtrækkende partnerskab mellem vaccineproducenter, regeringer, donoragenturer, filantroper og forskere for at udvikle og implementere storstilede immuniserings- og vaccinationsordninger i udviklingslande. Med alle disse partnere allerede til stede i Davos, gav lanceringen af ​​Gavi umiddelbart mening både med hensyn til logistik og logik.

Siden grundlæggelsen har “Gavi beskyttet mere end 900 millioner børn og forhindret over 15 millioner fremtidige dødsfald,” sagde Dr. Seth Berkley, administrerende direktør for Gavi i en e-mail. I årene efter Gavis første lancering fungerede Davos også som baggrund for yderligere Gavi-relaterede milepæle, herunder etableringen af ​​Covax, et verdensomspændende initiativ til at give lige adgang til Covid-19-vacciner, som Dr. Berkeley sagde blev udtænkt i Davos i 2020.

Skub til at “gøre godt” kan modsige Davos’ offentlige image, men det kan tilskynde til den type radikal tænkning, der endda kan udfordre ideen om selve rigdommen. Tag organisationen Patriotiske millionæreren gruppe af velhavende mennesker, der søger at reducere økonomisk ulighed.

Tidligere i år udsendte organisationen sammen med januars mere beskedne størrelse “virtuelle Davos” et brev underskrevet af over 100 globale millionærer og milliardærer at kræve, at de superrige betaler mere skat.

Patriotic Millionaires, forklarede dets internationale direktør, Rebecca Gowland, søger at sikre, at rigdom beskattes mere retfærdigt rundt om i verden, så alle lande udvikler virkelig retfærdige skattesystemer.

“Vi ønsker at udtænke globale minimumsstandarder for beskatning af rigdom, ligesom vi gør for virksomheder,” forklarede Ms. Gowland, hvis organisation omfatter arving Abigail Disney, en åbenhjertig kritiker af ekstrem ophobning af rigdom.

Selvom mange Davos-deltagere måske har vægret sig ved organisationens “beskat de rige”-credo, sagde Ms. Gowland, at lanceringen på World Economic Forum var et bevidst, hvis ikke indlysende, valg.

“Rige mennesker på højeste niveau er typisk ret isolerede, så mulighederne for at engagere sig med dem er meget begrænsede,” sagde hun. “Men vi vidste, at der var et fællesskab af andre velhavende mennesker derude – og det var de mennesker, vi ønskede at målrette mod.”

Siden Davos 2022 call-to-action – som byggede på en lignende bøn under Davos i 2020 – sagde fru Gowland, at de patriotiske millionærers medlemstal var vokset. Der er over 200 medlemmer i USA og en voksende base i Storbritannien. og over hele kloden, hvilket hun til dels tilskrev “Davos-netværket.” Det mest afgørende er, at selvom en global skattereform forbliver en langsigtet udsigt, “driver tilknytningen til Davos en dagsorden ind i fremtiden og holder den aktuel,” sagde Ms. Gowland.

Billede

Kredit…Arnd Wiegmann/Reuters

I sidste ende, som Davos-tilskuere som Ms. Wines og Ms. Gowland foreslår, tilbyder World Economic Forum den største mulighed for organisationer og initiativer med store ideer, hvis virkning vil kunne mærkes i årtier fremover.

Det er ikke sådan, at “Davos-mænd” og “Davos-kvinder” mangler kortsigtede behandlingsevner. Snarere kan ingen global forsamling konkurrere med Davos om den rene koncentration af indflydelsesrige, usædvanligt forbundne magtmæglere med evnen til at omdanne “eureka”-øjeblikke til håndgribelige, handlingsrettede, langsigtede politikker, der virkelig påvirker hverdagen.

“Davos er nok verdens mest interessante globale institution,” sagde den canadiske forfatter, iværksætter og blockchain-pioner Mr. Tapscott, fru Lopes mand. Han sagde, at forummet var “langt forud for sin tid”, når det kom til at løfte problemer omkring kryptovalutaer. “Davos repræsenterer forkanten af ​​et fundamentalt nyt paradigme om, hvordan vi adresserer globale problemer.”

Mr. Tapscott, den medstifter og administrerende formand for Blockchain Research Institute, har været vidne til dette paradigmeskifte på første hånd. I 2020 var han en del af en arbejdsgruppe i World Economic Forum, der lancerede “Presidios principper,” som er mere almindeligt beskrevet som en “Blockchain Bill of Rights.”

Principperne, sagde hr. Tapscott, begyndte som en arbejdsgruppe i Davos og udviklede sig til en opfordring til handling med det formål at standardisere sikkerhedsforanstaltninger for virksomheder og individuelle blockchain-brugere.

“Davos var, hvor folk kom sammen fra alle hjørner af verden for at udarbejde og omformulere og debattere lovforslagets sprog og endelig få det offentliggjort,” sagde Mr. Tapscott. “Fordi Davos handler om samarbejde med flere interessenter.”

“Selvfølgelig er der en masse rige og berømte mennesker der,” fortsatte hr. Tapscott, “men hvad der faktisk foregår i Davos kan være meget anderledes, end hvad mange mennesker forestiller sig.”Kilde link