Australiens ‘klimavalg’ er endelig ankommet. Vil det være nok?


SYDNEY, Australien – Få minutter efter at have indtaget scenen for at erklære sejr i Australiens valg i lørdags, lovede Anthony Albanese, den kommende Labour-premierminister, at omdanne klimaændringer fra en kilde til politisk konflikt til en generator af økonomisk vækst.

“Sammen kan vi afslutte klimakrigene,” sagde han til sine tilhængere, som jublede i flere sekunder. “Sammen kan vi drage fordel af Australiens mulighed for at være en vedvarende energisupermagt.”

Med den kommentar og hans sejr – sammen med en bølge af stemmer til kandidater uden for topartisystemet, der gjorde den globale opvarmning til en prioritet — Sandsynligheden for et markant skift i Australiens klimapolitik er pludselig steget.

Hvor langt landet går, vil afhænge af de endelige tal, som stadig tælles. Men for vælgere, fortalere og videnskabsmænd, der tilbragte årevis i fortvivlelse og beklagede fossilindustriens hold på de konservative, der har drevet Australien i det meste af de sidste tre årtier, svarer lørdagens resultater til en ekstraordinær vending.

Et land kendt som et globalt klima efternølermed minimale 2030-mål for nedskæringer af kulstofemissioner, har endelig smidt en benægt-og-forsinkelse tilgang til klimaændringer, som de fleste australiere, i meningsmålingerhar sagt, at de ikke længere ville.

“Dette er det længe ventede klimavalg, Australien har ventet på,” sagde Joëlle Gergis, en prisvindende klimaforsker og forfatter fra Australian National University. “Det var et afgørende øjeblik i vores nations historie.”

Alligevel mangler det at se, om de faktorer, der førte til det skifte, kan være lige så magtfulde og overbevisende som de modvirkende kræfter, der er så forankret.

Billede

Kredit…David Maurice Smith for The New York Times

I Australien, som i USA, vil det være svært at afslutte eller ændre mange årtiers traditionelle energivaner.

Alene i det sidste regnskabsår leverede australske forbunds-, stats- og territorieregeringer ca 11,6 milliarder australske dollars (8,2 milliarder dollars) i subsidier til kul og andre fossile brændselsindustrier.

En anden 55,3 mia Australske dollars ($39 milliarder) er allerede blevet forpligtet til at subsidiere gas- og olieudvinding, kulfyret kraft, kuljernbaner, havne og kulstofopsamling og -lagring (selv om de fleste kulstoffangstprojekter mislykkes).

Som Dr. Gergis påpegede i et nyligt essay: “Det er 10 gange mere end Beredskabsfondog over 50 gange budgettet for National Recovery and Resilience Agency.”

Med andre ord bruger Australien stadig langt flere penge på at styrke de virksomheder, der får planeten til at varme, end det gør på at hjælpe folk med at håndtere omkostningerne forbundet med de drivhusgasser, de udleder.

I løbet af de sidste par år er der også sket en opbygning i investeringer i vedvarende energi, men intet i samme målestok. Og under kampagnen forsøgte hr. Albanese’s Labour-parti at undgå direkte at tackle dette misforhold.

På valgdagen i Singleton, en travl by i det nordvestlige New South Wales, hvor over 20 procent af indbyggerne arbejder i minedrift, hang Labour-bannere med teksten “Send en minearbejder til Canberra” ved siden af ​​skilte fra National Party, som er en del af den afgående konservative koalition. , der lød “Beskyt lokale minearbejde.” Og begge partiers kandidater var optimistiske med hensyn til regionens minefremtid.

Billede

Kredit…Lukas Coch/EPA, via Shutterstock

“Mens folk køber vores kul, vil vi helt sikkert sælge det,” sagde Dan Repacholi, en tidligere minearbejder, der vandt sædet for Labour.

Kulmineindustrien trives i området, men det samme gør private investeringer i vedvarende energi, især brint. “Vi vil have et massivt boom her gennem begge disse industrier, der går op og op og op,” sagde Mr. Repacholi.

Under kampagnen positionerede hr. Albanese sig selv som en “både-og”-kandidat, idet han lovede støtte til nye kulminer såvel som vedvarende energi – for en stor dels vedkommende for at holde fast i blåkraveområder som Singleton.

Men nu vil han blive udsat for et stort pres for at komme hurtigere videre på klimaområdet.

Det massive udsving mod den konservative koalition i lørdags inkluderede en bølge for de australske Grønne, som kunne ende med at blive nødvendige for Labour for at danne en mindretalsregering.

Adam Bandt, De Grønnes leder, har sagt, at et forbud mod nye kul- og gasprojekter vil være partiets topprioritet i enhver magtdelingsaftale.

Adskillige nye uafhængige lovgivere, som førte kampagne for krav om, at Australien øger sit 2030-mål for CO2-emissionsreduktioner til 60 procent under 2005-niveauet – langt ud over Labours 43 procent engagement – ​​vil også lægge pres på hr. Albanese og hans opposition.

“Begge sider af politik bliver nødt til at reorientere sig selv,” sagde Saul Griffith, en energipolitisk ekspert, som fortalere for politikker der gør det lettere for folk at drive deres biler og opvarme deres hjem med el. “Dette er et meget klart budskab om klimaet.”

Billede

Kredit…Faye Sakura for The New York Times

Som mange andre eksperter sagde hr. Griffith, at han ikke var særlig interesseret i dristige officielle løfter om at stoppe kulminedriften, som han forventer vil forsvinde af sig selv gennem økonomisk pres.

Nye gasprojekter udgør et større problem. Der er planlagt en massiv udvindingsindsats for gasfelterne i Beetaloo bassin i Northern Territory kunne producere nok kulstofemissioner til at ødelægge ethvert håb om, at Australien når reduktionsmålene på niveau med andre udviklede nationers.

Klimafortalere håber for det meste på at starte med lovgivning som det lovforslag, der blev indført af Zali Steggall, en uafhængig, som ville opstille en ramme for at sætte strengere emissionsmål og arbejde hen imod dem gennem streng videnskab og forskning.

Robyn Eckersley, en ekspert i klimaændringspolitikken ved University of Melbourne, advarede om, at Labour, De Grønne og uafhængige er nødt til at “spille et langt spil”, med tanke på at en kulstofafgift udløste en modreaktion som satte australsk klimapolitik tilbage med næsten et årti.

At fiksere et enkelt nummer eller en enkelt idé, sagde hun, ville hæmme fremskridt og momentum.

“Det er vigtigt at få noget ind og bygge en konsensus omkring det,” sagde professor Eckersley. “At have debatter om, hvordan man kan forbedre det, er bedre end at svinge frem og tilbage mellem noget og ingenting.”

Mr. Griffith sagde, at Australien har et skud på at blive en global model for den energiomstilling, som klimaændringer kræver, ved at udnytte dets rekordstore optagelse af solenergi på taget. Mere end hvert fjerde hjem har nu solpaneler i Australien, overgå enhver anden større økonomi; de leverer strøm til omkring en femtedel af, hvad det koster gennem det traditionelle net.

Billede

Kredit…Matthew Abbott for The New York Times

“Den virkelige handling på klimaområdet skal ledes af lokalsamfundet,” sagde hr. Griffith. Han argumenterede for, at valgresultaterne var opmuntrende, fordi de viste, at spørgsmålet gav genklang hos en bredere vifte af vælgere.

“Det er et mindre splittende sæt af politik, det kommer fra midten,” sagde han. “Det er et middelklasseoprør, og derfor er klimaindsatsen ikke så partisk.”

Desværre har det krævet en masse lidelse at nå dertil. Australien har endnu at komme sig helt fra de rekordstore bushbrande i 2020, som blev efterfulgt af to år med massive oversvømmelser.

Great Barrier Reef har også lige oplevet sit sjette år med blegning — foruroligende nok, den første under et La Niña-klimamønster, hvor køligere temperaturer typisk forhindrer overophedning.

“Folk behøver ikke længere at bruge deres fantasi til at prøve at forstå, hvordan klimaændringer ser ud i dette land,” sagde Dr. Gergis. “Australiere har levet konsekvenserne af passivitet.”

Yan Zhuang bidrog med rapportering fra Singleton, Australien.Kilde link