Biden begynder en ny økonomisk blok i Asien og Stillehavet med et dusin allierede


SEOUL – Præsident Biden har hvervet et dusin Asien-Stillehavslande til at slutte sig til en ny løst defineret økonomisk blok, der skal modvirke Kinas dominans og genskabe amerikansk indflydelse i regionen fem år efter, at hans forgænger trak USA ud af en omfattende handelsaftale, som det havde forhandlet sig selv.

Alliancen vil bringe USA sammen med sådanne regionale kraftcentre som Japan, Sydkorea og Indien for at etablere nye regler for handel i den hurtigst voksende del af verden og tilbyde et alternativ til Beijings lederskab. Men på vagt over for liberal opposition herhjemme, vil hr. Bidens nye partnerskab undgå markedsadgangsbestemmelserne i traditionelle handelsaftaler, hvilket rejser spørgsmål om, hvor meningsfuldt det vil være.

Mr. Biden vil formelt indvie, hvad han har døbt Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity på mandag i Tokyo, hvor han vil få selskab af flere ledere af det nye netværk personligt eller virtuelt. Det repræsenterer ikke kun midtpunktet i hans første rejse som præsident til Asien, men også i hans bredere strategi i regionen på et tidspunkt, hvor Kina i stigende grad har udfyldt tomrummet, da præsident Donald J. Trump trak USA ud af Trans-Pacific Partnership i 2017.

“Det er på nogen måde det mest betydningsfulde internationale økonomiske engagement, som USA nogensinde har haft i denne region,” handelsminister Gina M. Raimondo, der vil lede nogle af de forhandlinger, der blev udløst af aftalen, fortalte journalister søndag. “Og lanceringen af ​​den i morgen her i Tokyo markerer et vigtigt vendepunkt i at genoprette USA’s økonomiske lederskab i regionen og præsentere de indo-stillehavslande som et alternativ til Kinas tilgang til disse kritiske spørgsmål.”

Ud over USA, Indien, Japan og Sydkorea vil de 13 medlemmer af rammen omfatte Australien, Brunei, Indonesien, Malaysia, New Zealand, Filippinerne, Singapore, Thailand og Vietnam. Tilsammen repræsenterer de deltagende nationer omkring 40 procent af verdensøkonomien, og eventuelle specifikke aftaler, der opstår fra grupperingen, kan gå langt i retning af at sætte standarder, selv ud over dens medlemskab.

Billede

Kredit…Doug Mills/The New York Times

Midt i usikkerhed og skepsis i regionen omkring, hvad den nye ramme egentlig ville betyde, har amerikanske embedsmænd i de seneste uger kæmpet for at stille nok store lande op til at forpligte sig i håb om at gøre et stort indtryk med et sprudlende kickoff. Privat sagde de, at alle de nationer, som de seriøst havde rettet mod, var enige om at tilslutte sig, men nogle analytikere spekulerede på, om nogen forsikringer eller afvejninger, der blev tilbudt for at lokke til deltagelse, ville mindske omfanget af den nye blok.

Det nye Biden-initiativ kommer mindre end fem måneder efter, at det Kina-ledede Regional Comprehensive Economic Partnership officielt trådte i kraft og forbinder 15 Asien-Stillehavsøkonomier i verdens største handelsblok. De fleste af de lande, som hr. Biden tilmeldte sig for sin ramme, tilhører allerede blokken med Kina.

For USA erstatter den nye ramme reelt det mere ekspansive Trans-Pacific Partnership som det vigtigste middel til at forme strømmen af ​​varer og tjenester i regionen. Præsident Barack Obama, med Mr. Biden som hans vicepræsident, forhandlede TPP, kun for at have Mr. Trump opgav det på sin første hele hverdag i embedethvilket forlader blokken for at fortsætte uden sit største medlem.

Men i stedet for blot at slutte sig til partnerskabet igen, som Japan, Singapore og andre lande ville have ham til at gøre, opgav hr. Biden det i det væsentlige også i respekt for oppositionen i sit eget parti. For at lindre hans liberale grundlag vil den nye ramme, i modsætning til TPP og andre traditionelle frihandelspagter, ikke reducere tolden.

Erhvervsledere siger, at den Kina-ledede blok nu har gjort mere for at definere handelen i regionen, selvom den spørger meget lidt af sine medlemmer og primært fokuserer på at begrænse bureaukrati. Den amerikanske vision for regionen er derimod ambitiøs og sigter mod at hæve arbejds- og miljøstandarder. Men uden at tilbyde mere adgang til sit marked, siger analytikere, har USA ikke mange gulerødder til at tilskynde til disse ændringer.

“Det bliver svært at overbevise asiatiske regeringer om at ændre regler på måder, der kan være forstyrrende for deres politiske økonomier uden løftet om øget adgang til det amerikanske marked,” sagde Aaron Connelly, en forsker ved International Institute for Strategic Studies. i Singapore.

Billede

Kredit…Philip Fong/Agence France-Presse — Getty Images

Rammen vil fokusere på fire hovedmål: harmonisering af indsatsen for at sikre forsyningskæder, udvidelse af ren energi, bekæmpelse af korruption og bane vejen for større digital handel. Med mandagens kickoff vil forhandlinger på hvert af disse områder snart følge, ledet af fru Raimondo eller Katherine TaiUSA’s handelsrepræsentant.

Hvert af de 13 deltagende lande får lov til at vælge, inden for hvilket af de fire områder de vil forfølge aftaler uden at skulle forpligte sig til dem alle. Parametre for forhandlingerne bør være fastsat i slutningen af ​​juni eller begyndelsen af ​​juli, og administrationen håber at afslutte eventuelle aftaler inden for 12 til 18 måneder for derefter at forelægge hver regering til ratificering.

Da embedsmænd forberedte sig på det nye foretagende, var det tydeligt, at arrene fra TPP stikker dybt i Biden-administrationen. Ms. Tai erkendte søndag blankt, at “det største problem” med TPP var, at selv før Mr. Trump blev valgt, “havde vi ikke støtten derhjemme til at få det igennem” Kongressen. “Der var en meget, meget stærk lektie der, at TPP, som det blev forestillet, i sidste ende var noget, der var ret skrøbeligt, og som USA ikke var i stand til at levere på, og det informerer meget om vores tankegang,” sagde hun.

Hun sagde, at arbejds- og miljøgrupper ville “have de bedste pladser ved bordet” i den nye ramme, men tøvede med, om aftaler, der udspringer af det, ville blive forelagt Kongressen til godkendelse. “Lad os se, hvor disse forhandlinger fører os hen,” sagde hun.

Men andre embedsmænd i administrationen, der talte på betingelse af anonymitet for at diskutere interne overvejelser, sagde hver for sig, at uden takster på bordet ville det højst sandsynligt ikke være nødvendigt at gå til kongressen.

Den slags aftaler, der i øjeblikket er forudset, nogle bindende og nogle ikke, kunne opnås gennem udøvende aftaler, sagde de. Ikke desto mindre tilføjede en af ​​embedsmændene, at administrationen ville rådføre sig med Kongressen, som om godkendelse var nødvendig i håb om at genopbygge tilliden efter TPP-erfaringen og etablere holdbar bipartisk støtte til eventuelle aftaler.

Billede

Kredit…Philip Fong/Agence France-Presse — Getty Images

Medlemskabet i de nye rammer overlapper TPP-medlemskabet, men ikke præcist. Syv lande vil tilhøre begge, men flere medlemmer af TPP har ikke skrevet under på rammen. For to af dem, Canada og Mexico, kunne det være mindre bydende nødvendigt, da de allerede har deres egen nordamerikanske frihandelsaftale med USA, for nylig opdateret af Mr. Trump.

Ms. Raimondo sagde, at den nye ramme går ud over en “samme gammel, samme gammel” frihandelsaftale, men partnere i Asien ønsker stadig en samme gammel handelsaftale. Lande som Singapore har forsøgt at overbevise USA om at bruge rammen som et springbræt til at slutte sig til TPP, en ikke-starter for Biden-holdet.

Selv den mere begrænsede Biden-ramme vil kræve behændig ledelse af demokratiske valgkredse. Arbejdsgrupper i USA er allerede skeptiske over for alle brede nye forpligtelser, herunder digitale bestemmelser, der kan føre til mere outsourcing inden for områder som medicin og andre serviceindustrier.

Med Mr. Biden i Tokyo til annonceringen på mandag vil premierminister være Fumio Kishida af Japan, premierminister Narendra Modi fra Indien og Anthony Albanese, der netop blev valgt i lørdags som Australiens premierminister. Flere andre ledere vil tilslutte sig via video, og nogle få vil få ministre til at repræsentere dem.

Kickoffet kommer i løbet af to travle dage for hr. Biden, som vil mødes hver for sig med hver af disse tre ledere ud over et topmøde for dem alle fire, der repræsenterer Quad, en sikkerhedsorienteret blok, der blev dannet for år siden på grund af voksende angst for Kinas militære fodaftryk i Asien og dele af Det Indiske Ocean.

Billede

Kredit…Doug Mills/The New York Times

Økonomiske spørgsmål har dog tydeligvis været i centrum for hr. Biden under hele hans rejse til Sydkorea og Japan. Med kursstigninger, aktiemarkeder faldende og frygt for recession, der spreder sig herhjemme, er præsidenten ivrig efter at demonstrere, at han er fokuseret på at stabilisere økonomien, især med midtvejsvalg fem måneder væk.

Inden du flyver til Tokyo på søndagBiden sluttede sig til Euisun Chung, administrerende formand for Hyundai Motor Group, for at fejre virksomhedens plan om at bygge en ny fabrik til 5,5 milliarder dollars til elektriske køretøjer og batterier i Savannah, Ga. Mr. Biden sagde, at fabrikken ville resultere i 8.000 arbejdspladser, fortsætter administrationens strategi med at pege på jobvækst, efterhånden som republikanske lovgivere eskalerer angreb over høj inflation.

“Disse investeringer er en del af en tendens fra min administration,” sagde Mr. Biden og tilføjede, at det ville hjælpe Det Hvide Hus med at leve op til sine forpligtelser om ren energi. “Fremstillingsjob vender tilbage til Amerika.”

Sådanne udmeldinger har ofte en politisk komponent. Mr. Biden indrammede investeringen som et resultat af arbejde fra hans administration og de demokratiske senatorer fra Georgia, Raphael Warnock og Jon Ossoff.

Men han var ikke den eneste, der var ivrig efter at kræve kredit. Blot to dage tidligere havde hr. Chung været i Georgia for at fejre investeringen, mens han stod ved siden af ​​guvernør Brian Kemp, en republikaner, der står over for en primær konkurrence fra en pro-Trump-udfordrer.

Peter Baker rapporterede fra Seoul, og Zolan Kanno-Youngs fra Tokyo. Ana Swanson bidrog med rapportering fra Washington.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.