Ved frasalg vandt Harvard -aktivister


Denne måned meddelte University of Minnesota, Boston University og Harvard, vores egen institution, at de vil frasælge industrien med fossilt brændsel.

Disse beslutninger er de seneste sejre for både planeten og for aktivisme mod industrien, der er mest ansvarlig for klimakrisen. De tre universiteter slutter sig sammen 1.300 skoler og institutioner – herunder fonde, pensionskasser, institutionelle investorer og andre – der har frasolgt eller bebudet planer om, i det mindste delvist, at frasælge fossile brændstoffer. På den måde har de bekræftet, at fortsatte investeringer i fossile brændstoffer hverken er økonomisk ansvarlige eller moralsk forsvarlige.

Virksomhederne, der udgør fossilbrændstofindustrien, ved, at disse afhændelsesbeslutninger er katalysatorer for yderligere handlinger mod deres stadig mere farlige og uansvarlige forretningsmodeller. Som sådan har de brugt deres økonomiske ressourcer og stor indflydelse på at undergrave klimabevægelser på græsrødderne, idet de har indsat rådgivningsapparater til at generere komplekse ordninger mod frasalg køre gennem uklare hjemmesider og virksomheders påvirkningskampagner.

Selvom det større samfund ved Harvard for eksempel havde været tilhænger af frasalg – a fakultetets beslutning i februar 2020 viste overvældende støtte til frasalg, ligesom alumneflertal, der har valgt fire kandidater til frasalg til Harvards bestyrelse for tilsynsmænd siden sidste år – Harvard lyttede ikke.

Årevis med organisering gik med til at overtale Harvards styrelsesorgan til at kæmpe med sin rolle i at fremme klimaforandringer og ødelæggelsen af ​​sine egne studerendes fremtid. Denne organisering omfattede fællesskabsmøder og demonstrationer, a protest der førte til anholdelser i Harvard-Yale fodboldkamp i 2019 og en juridisk klage udfordrer skolens investeringer. Nu vil landets ældste universitet og et af verdens rigeste tillade sine nuværende investeringer i fossilindustrien at udløbe. Det vil afhænde en anslået 838 millioner dollars af dens 42 milliarder dollars begavelse fra fossile brændstoffer og tage det første skridt mod en retfærdig overgang til en grønnere fremtid.

På trods af disse nylige sejre viser fossilindustrien ingen tegn på at give slip på sin kampagne mod frasalg. Efter Harvards meddelelse trådte American Petroleum Institute til trang til mod frasalg og til at arbejde med industrien om ”tackle klimaudfordringen. ” Independent Petroleum Institute of America gik i gang med at lave dens egen sag mod frasalg. Branchen virker uvillig – og måske ude af stand – til at ændre sig.

Men faktum er stadig: Momentum er nu imod desinformation om fossilt brændsel og for salg. Kort efter Harvards meddelelse, den Institute for Energy Economics and Financial Analysis udsendte en rapport der skitserede, hvordan Harvards frasalg kan tjene som model for institutioner globalt.

Tretten dage efter Harvard -meddelelsen blev Det meddelte MacArthur Foundation at den ville frasælge sin bevilling på 8 milliarder dollar. Den næste dag, Boston University fulgte trop. Skolen havde i 2016 stemt for at afhænde sin beholdning af kul og tjæresand; nu vil den afhændes helt fra fossile brændstoffer, med det samme. Ved meddelelsen meddelte Boston University -præsident Robert A. Brown anerkendt rollen som aktivisme på campus: “Advokaterne her har været meget indflydelsesrige” i at tale med skolens forvaltere “og svinge deres mening.” En af disse tillidsfolk, Richard Reidy, sagde “afhændelse er et middel til at fremskynde fossile brændstofudvindere til overgang til vedvarende energi.”

Det sagde University of Minnesota i en erklæring at vedrørende sine fossile brændstofrelaterede investeringer “fortsætter det med at arbejde tættere på at tilpasse sine porteføljer til missionsbaserede mål og prioriteter.”

Frasalg er ikke et universalmiddel for klimakrisen. Men det er et vigtigt skridt i at bryde den kvælning, som fossilindustrien har på politik, på økonomi og på planeten. Beslutningen om frasalg af Harvard afspejler en bred anerkendelse blandt studerende, fakulteter, alumner og andre medlemmer af samfundet, at fossilindustriens forretningsmodel er uforenelig med en retfærdig og stabil fremtid.

Det er også uforeneligt med finansiel stabilitet – et punkt Harvards præsident, Lawrence Bacow, anerkendt i et brev til universitetssamfundet. “I betragtning af behovet for at afkøle økonomien og vores ansvar som fortrolige med at træffe langsigtede investeringsbeslutninger, der understøtter vores undervisnings- og forskningsopgave, mener vi ikke, at sådanne investeringer er forsigtige,” skrev han. Dette var naturligvis en del af det argument, som studerende og fakulteter længe havde fremført.

Harvards frasalg er et signal til andre investorer om, at når planeten brænder, må finansiering ikke stå med brandstifterne.

Nogle mennesker vil afvise frasalg som blot symbolsk. Selvom det var sandt, betyder symboler noget. De signalerer vores værdier og intentioner. Men frasalg er mere end det. Hvor investorer lægger deres penge, afspejler deres forventninger til, hvordan fremtiden vil udvikle sig, og disse forventninger, når de reagerer på, former vores fremtid.

Vi er overbeviste om, at Harvards eksempel vil inspirere endnu flere gymnasier og universiteter til at investere i fremtiden, som deres egne studerende – og alle unge – fortjener.

Naomi Oreskes, professor i videnskabshistorie ved Harvard, er forfatter til senest “Science on a Mission: How Military Funding Shaped What We Do and Don’t Know about the Ocean. ” Sofia Andrade, en sophomore på Harvard, er arrangør med Fossil Fuel Divest Harvard.

The Times er forpligtet til at udgive en mangfoldighed af bogstaver til redaktøren. Vi vil gerne høre, hvad du synes om dette eller nogen af ​​vores artikler. Her er nogle Tips. Og her er vores email: letters@nytimes.com.

Følg afsnittet New York Times Opinion om Facebook, Twitter (@NYTopinion) og Instagram.

Kilde link