Økonomisk scorekort: Største tal er muligvis ikke de bedste lige nu


Når det kommer til økonomien, er mere normalt bedre.

Større jobfremgang, hurtigere lønvækst og flere forbrugsudgifter er alt sammen i normale tider tegn på en sund økonomi. Vækst er måske ikke tilstrækkelig til at sikre udbredt velstand, men det er nødvendigt – at gøre ethvert tab af momentum til et bekymrende tegn på, at økonomien kan være ved at tabe damp eller, værre, på vej ind i en recession.

Men det er ikke normale tider. Med næsten dobbelt så mange ledige job som ledige arbejdere og virksomheder, der kæmper for at imødekomme rekordefterspørgsel, hævder mange økonomer og politiske beslutningstagere, at det, økonomien har brug for lige nu, ikke er mere, men mindre – mindre ansættelse, mindre lønvækst og frem for alt mindre inflation, hvilket kører i sit hurtigste tempo i fire årtier.

Jerome H. Powell, formanden for Federal Reserve, har kaldet arbejdsmarkedet “uholdbart varmt,” og centralbanken hæver renten for at forsøge at afkøle det. Præsident Biden, der mødtes med hr. Powell tirsdagskrev i en meningsartikel denne uge i The Wall Street Journal, at en opbremsning i jobskabelsen “ikke vil give anledning til bekymring”, men snarere ville være “et tegn på, at vi med succes bevæger os ind i den næste fase af genopretning.”

“Vi ønsker et fuldstændigt og bæredygtigt opsving,” sagde Claudia Sahm, en tidligere Fed-økonom, der har studeret regeringens økonomiske politiske reaktion på pandemien. “Grunden til, at vi ikke kan tage sejrsrunden lige nu på opsvinget – grunden til, at det er ufuldstændigt – er fordi inflationen er for høj.”

Men en afkølende økonomi bærer sine egne risici. På trods af inflation har opsvinget fra den pandemiske recession været blandt de stærkeste nogensinde, hvor arbejdsløsheden faldt hurtigt, og indkomsterne steg hurtigst for dem, der er på bunden. Hvis genopretningen bremser for meget, kan det fortryde meget af det fremskridt.

“Det er den nål, vi prøver at tråde lige nu,” sagde Harry J. Holzer, økonom ved Georgetown University. “Vi ønsker at opgive så få af de gevinster, vi har opnået, som muligt.”

Økonomer er uenige om den bedste måde at finde den balance på. Hr. Powell, efter at have spillet inflationen ned sidste år, siger nu, at det er hans topprioritet at tøjle den – og hævder, at centralbanken kan gøre det uden at afkorte opsvinget. Nogle økonomer, især til højre, ønsker, at Fed skal være mere aggressiv, selv med risiko for at forårsage en recession. Andre, især på venstrefløjen, hævder, at inflation, selv om det er et problem, er et mindre onde end arbejdsløshed, og at Fed derfor bør følge en mere forsigtig tilgang.

Men hvor progressive og konservative i vid udstrækning er enige er, at det vil være særligt vanskeligt at evaluere økonomien i løbet af de næste mange måneder. At skelne en sund nedkøling fra en bekymrende stall vil kræve at man ser ud over de indikatorer, der typisk skaber overskrifter.

“Det er et meget vanskeligt tidspunkt at fortolke økonomiske data og endda at forstå, hvad der sker med økonomien,” sagde Michael R. Strain, en økonom ved American Enterprise Institute. “Vi går ind i en periode, hvor der vil være tonsvis af debat om, hvorvidt vi er i en recession lige nu.”

Jobrapporten for maj, som Arbejdsministeriet udsender på fredag, vil give et casestudie i vanskeligheden ved at fortolke økonomiske data lige nu.

Normalt er ét tal fra den månedlige rapport – de samlede job, der er tilføjet eller mistet – nok til at signalere arbejdsmarkedets helbred. Det skyldes, at det meste af tiden er efterspørgslen, der er drivkraften på arbejdsmarkedet. Hvis forretningen er stærk, vil arbejdsgiverne have flere arbejdstagere, og jobvæksten vil accelerere. Når efterspørgslen halter, falder ansættelserne, fyringerne stiger og jobvæksten går i stå.

Lige nu er den begrænsende faktor på arbejdsmarkedet dog ikke efterspørgsel, men udbud. Arbejdsgivere er ivrige efter at ansætte: Der var 11,4 millioner jobåbninger ved udgangen af ​​april, tæt på rekord. Men der er omkring en halv million færre mennesker, der enten arbejder eller aktivt søger arbejde, end da pandemien begyndte, hvilket efterlod arbejdsgivere for at besætte ledige job.

Arbejdsstyrken er vokset betydeligt i år, og prognosemænd forventer, at flere arbejdere vender tilbage, efterhånden som pandemien og de forstyrrelser, den forårsagede, fortsætter med at aftage. Men pandemien kan også have drevet længerevarende skift i amerikanernes arbejdsvaner, og økonomer er ikke sikre på, hvornår eller under hvilke omstændigheder arbejdsstyrken vil tage et fuldstændigt opsving. Selv da er der måske ikke nok arbejdstagere til at imødekomme det ekstraordinært høje niveau af arbejdsgiverefterspørgsel.

Billede

Kredit…Amir Hamja for The New York Times

De fleste prognosemænd forventer, at rapporten på fredag ​​viser, at jobvæksten aftog i maj. Men det tal alene vil ikke afsløre, om misforholdet mellem udbud og efterspørgsel aftager. En langsommelig jobvækst kombineret med en voksende arbejdsstyrke kan være et tegn på, at arbejdsmarkedet kommer tilbage i balance, efterhånden som efterspørgslen afkøles og udbuddet forbedres. Men det samme niveau af jobvækst uden en stigning i udbuddet af arbejdstagere kunne tyde på det modsatte: At arbejdsgiverne har endnu sværere ved at finde den hjælp, de har brug for.

Mange økonomer siger, at de vil følge med i arbejdsstyrkens deltagelse – andelen af ​​befolkningen, der enten arbejder eller søger arbejde – lige så nøje som de overordnede jobvæksttal i de kommende måneder.

“Man kan utvetydigt forankre højere arbejdsstyrkedeltagelse,” sagde Jason Furman, en Harvard-økonom, som var rådgiver for præsident Barack Obama. “Ud over det er intet andet entydigt.”

Et andet tal vil få stor opmærksomhed fra økonomer, politikere og investorer: lønvækst.

Arbejdsgiverne har reageret på den hede konkurrence om arbejdere, præcis som Econ 101 siger, de skal, ved at hæve lønnen. Den gennemsnitlige timeindtjening steg med 5,5 procent i april i forhold til et år tidligere, mere end det dobbelte af den hastighed, de steg før pandemien.

Normalt ville hurtigere lønvækst være gode nyheder. Vedvarende svage lønstigninger var et dystert kendetegn for det lange, langsomme opsving, der fulgte efter den sidste recession. Men selv nogle økonomer, der beklagede disse træge gevinster på det tidspunkt, siger, at den nuværende lønstigningstakt er uholdbar.

“Det er noget, vi er vant til at sige ret utvetydigt er godt, men i dette tilfælde øger det bare risikoen for, at økonomien overophedes yderligere,” sagde Adam Ozimek, cheføkonom i Economic Innovation Group, en forskningsorganisation i Washington. Så længe lønningerne stiger 5 eller 6 procent om året, sagde han, vil det være næsten umuligt at bringe inflationen ned til Feds mål på 2 procent.

Fed-embedsmænd holder nøje øje med tegn på en “løn-prisspiral”, et selvforstærkende mønster, hvor arbejderne forventer inflation og derfor stiger efterspørgslen, hvilket får arbejdsgiverne til at hæve priserne for at kompensere. Når en sådan cyklus først griber fat, kan det være svært at bryde – et perspektiv, som hr. Powell har nævnt for at forklare, hvorfor centralbanken er blevet mere aggressiv i kampen mod inflation.

“Det er en risiko, at vi simpelthen ikke kan løbe,” han sagde på et pressemøde sidste måned. »Vi kan ikke tillade, at der sker en løn-prisspiral. Og vi kan ikke tillade, at inflationsforventningerne bliver uankret. Det er bare noget, vi ikke kan tillade at ske, og så vil vi se på det på den måde.”

Nogle økonomer, især på venstrefløjen, siger, at der ikke er meget, der tyder på, at lønvækst nærer inflationen, endsige at en løn-prisspiral er ved at udvikle sig. De hævder, at de seneste lønstigninger afspejler et sjældent øjeblik med arbejdermagt på arbejdsmarkedet, og at Fed ville tage fejl af at udelukke det.

Billede

Kredit…Jim Wilson/The New York Times

Men lønningerne følger i gennemsnit ikke med inflationen, hvilket betyder, at mange arbejdere taber terræn på trods af det stærke arbejdsmarked. For at arbejdere skal trives, skal deres løn stige efter justering for inflation – hvilket næsten helt sikkert kræver, at inflationen falder.

“Det, folk føler, er virkeligt,” sagde Darrick Hamilton, økonom ved New School i New York. “En lønstigning, der ikke er så høj som stigningen i mælkeprisen, gør dig ikke bedre stillet.”

Hr. Hamilton hævder, at Fed har ret i at forsøge at tøjle inflationen, men at den er nødt til at udforme sine politikker med den erkendelse, at det vil være sorte arbejdere, sammen med andre dårligt stillede grupper, der lider mest, hvis opsvinget vakler. “Spørgsmålet, vi bør stille, er, hvem der bærer byrden” af Feds politik, sagde han.

Historisk set har selv små stigninger i arbejdsløsheden næsten altid signaleret starten på en recession. Skulle det forhold holde i det nuværende miljø, tyder det på, at hvis politikere ønsker at tæmme inflationen uden at forårsage en nedtur, bliver de nødt til at finde en måde at køle arbejdsmarkedet af uden at forårsage et stort antal fyringer.

Hr. Powell og andre embedsmænd hævder, at det er muligt, dels fordi der er så mange ledige job lige nu. I en tale i Tyskland i denne uge hævdede Christopher J. Waller, en Fed-guvernør, at efterhånden som efterspørgslen aftager, vil arbejdsgivere sandsynligvis begynde at udsende færre job, før de vender sig til fyringer. Det kan resultere i langsommere lønvækst – da med færre arbejdsgivere, der forsøger at ansætte, vil der være mindre konkurrence om arbejdere – uden en stor stigning i arbejdsløsheden.

“Jeg tror, ​​der er plads lige nu til, at inflationen kan falde betydeligt, uden at arbejdsløsheden kommer op,” sagde Mike Konczal, økonom ved Roosevelt Institute.

Feds bestræbelser på at afkøle økonomien bærer allerede frugt, sagde Konczal. Renterne på realkredit er steget kraftigt, og der er tegn på, at boligmarkedet er ved at bremse op. Aktiemarkedet har mistet næsten 15 procent af sin værdi siden begyndelsen af ​​året. Dette tab af velstand vil sandsynligvis få i det mindste nogle forbrugere til at trække sig tilbage på deres forbrug, hvilket vil føre til et tilbagetræk i ansættelsen. Jobåbninger faldt i april, selvom de forblev høje, og lønvæksten er aftaget.

“Der er en masse beviser, der tyder på, at økonomien allerede er bremset,” sagde Mr. Konczal. Han sagde, at han var optimistisk, at USA var på vej mod “normalisering til en almindelig god økonomi” i stedet for den boom-lignende, det har oplevet i løbet af det seneste år.

Men sagen ved sådan en “blød landing”, som Fed-embedsmænd kalder det, er, at det stadig er en landing. Lønvæksten vil være langsommere. Jobmulighederne bliver færre. Arbejdere vil have mindre indflydelse til at kræve fleksible tidsplaner eller andre frynsegoder. For Fed ville det være en sejr at opnå dette resultat uden at forårsage recession – men det føles måske ikke som en for arbejderne.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.