Din mandags briefing


God morgen. Vi dækker spændingerne mellem Kina og Taiwan, den kommende pensionering af præsident Rodrigo Duterte fra Filippinerne og de fangne ​​yazidieres dystre skæbne.

BilledeMedlemmer af Taiwans luftvåben bevæbnede missiler under en øvelse i januar.
Kredit…Ritchie B Tongo/EPA, via Shutterstock

I to lige dage sendte Kina et rekordmange fly i dens retning, Sagde Taiwan, en demonstration af styrke, der tilføjede muskler til Beijings advarsler om, at det i sidste ende kunne bruge magt til at tage fat i den selvstyrede ø.

Selvom sortierne med næsten 80 fly ikke antydede en overhængende trussel om krig, afspejler flyene Beijings stadig mere uforstyrrede signal om, at det vil absorbere Taiwan. Især sendte Kina flyvningerne ud på en symbolsk weekend: 1. oktober er landets nationaldag. Taiwan har forberedt sig på at markere sin egen nationale helligdag den 10. oktober.

Kinesiske militærfly kommer nu ind i Taiwans “luftidentifikationszone” næsten hver dag, men disse flyvninger skilte sig ud på grund af antallet og typer fly, der var involveret, herunder bombefly og ubådsfly, og fordi Kina sendte sine fly om natten.

Sammenhæng: Flyvningerne kom ikke ind i Taiwans suveræne luftrum, der når 12 sømil fra kysten. Men de krydsede ind i øens meget større identifikationszone, hvor taiwanske myndigheder hævder retten til at fortælle indgående fly at identificere sig selv og deres formål.

Respons: Taiwans militær reagerede ved at sende sine egne jagerfly for at overvåge, men ikke konfrontere, flyene. Belastningen ved at reagere på Kinas regelmæssige indtrængen bærer taiwanske piloter og fly, og eksperter sagde, at det kan påvirke øens generelle årvågenhed.

OS: Taiwans sikkerhed afhænger i stigende grad af USA, som leverer de fleste af sine våben og fordømte de kinesiske flyvninger. I henhold til en lov fra 1979 kunne USA gribe ind i et forsøg på militær overtagelse, men det er ikke forpligtet til at gøre det.


Billede

Kredit…Jam Sta Rosa/Associated Press

Den filippinske præsident, hvis valgperiode slutter næste år, sagde, at han ville gå på pension i stedet for at søge næstformandskabet.

Duterte’s meddelelse var en overraskende vending af en plan, der skulle holde ham inde regering, efter at hans enkelt, forfatningsmæssigt begrænsede periode slutter i juni næste år.

Men efter meningsmålinger indikerede offentlig modstand mod hans vicepræsidentkandidatur, især efter hans håndtering af pandemien og dens økonomiske nedfald, sagde Duterte, at han ikke ville stille op, “i lydighed mod folkets vilje.”

Fremtid: Duterte, 76, kan godt beholde en stærk indflydelse, især hvis hans populære datter Sara Duterte-Carpio eller hans nære allierede, senator Christopher Lawrence Go, vinder førstepladsen ved valget.

Sammenhæng: I sidste måned, Den Internationale Straffedomstol godkendt en fuldstændig undersøgelse ind i Duterte’s krig mod narkotika, som har efterladt tusinder af mennesker døde siden han tiltrådte i 2016. Kritikere så hans tidligere plan om at søge vicepræsidentskabet – med Go som præsident – som en måde at beskytte sig mod retsforfølgelse.


Billede

Kredit…Hawre Khalid for The New York Times

Syv år efter, at de blev taget til fange af Islamisk Stat, er mere end 3.000 medlemmer af den irakiske religiøse minoritet mangler stadig.

De fleste formodes at være døde. Men hundredvis flere menes at være i live og fanges i Syrien eller Tyrkiet. I nogle tilfælde ved deres familier, hvor de er og har været i kontakt med dem eller deres fangere.

Men økonomisk støtte og interesse fra regeringer og private donorer er tørret op. Nu har nogle af de fangede børn glemt, at de er Yazidi.

Baggrund: I 2014, da Islamisk Stat etablerede et selvdeklareret kalifat i Irak og dele af Syrien, indledte krigere en kampagne for folkedrab mod den gamle sekt. De dræbte mere end 3.000 og fangede 6.000, seksuelt slaveri mange af kvinderne og pigerne.

En familie: Islamisk Stats krigere fangede Abbas Husseins teenagesøn fra Irak og fem andre slægtninge. Drengen bliver tvunget til at arbejde i Syrien for omkring $ 1 om dagen. Fangerne kræver 9.000 dollars for hver af hans slægtninge.

Asien og Mellemøsten

Billede

Kredit…Yonhap/EPA, via Shutterstock

Virus nyheder

Billede

Kredit…Edgar Su/Reuters

Afghanistan Nyheder

Hvad sker der ellers

En morgenlæsning

Billede

Kredit…Henning Bagger/Ritzau Scanpix/AFP, via Getty Images

Et dansk museum gav en kunstner omkring 83.000 dollars til at gengive et par af hans tidligere værker, som afspejler værkets karakter i den moderne verden. I stedet leverede kunstneren to tomme lærreder, som han kaldte “Tag pengene og løb. ”

Billede

Kredit…Julia Dufossé

Giv enhver social medieplatform længe nok, og det bliver til et indkøbscenter.

TikTok har hidtil ikke behøvet at prøve så hårdt. På bare tre korte år har tøj, kosmetik, rengøringsløsninger, tech-tilbehør, legetøj og livsfarlige apparater set salget skyter i vejret efter at være gået viralt på appen.

Succeser kan virke organiske og meget, meget tilfældige. “CleanTok,”Har for eksempel sendt salget i vejret for Pink Stuff, en slibende rengøringspasta. Det årlige salg er gået fra $ 2,6 millioner for tre år siden til $ 34 millioner. På TikTok, enhver ting kan være den næste store ting.

Nu udvider appen sit opsøgende scroll-and-buy. I sidste uge promoverede appen TikTok Shopping, der skulle forenkle og standardisere køb i appen. Men det træder en fin linje: Måske er den nøgne forbrugerisme kun acceptabel i det omfang, den ikke prøver for hårdt.

Hvad skal man lave

Billede

Kredit…Mark Weinberg for The New York Times

Det her smørret æblepandekage har karamel indeni og karamel på toppen.

Hvad skal man se

“Britney vs Spears” en Netflix -dokumentar, tilbyder en rettidig, irriterende primer på popstjernens juridiske kamp.

Hvad skal man læse

Rationalitet: Hvad det er, hvorfor det virker knappe, hvorfor det betyder noget, ”Steven Pinkers nye bog, giver råd om, hvordan man ræsonnerer godt.

Nu er det tid til at spille

Her er dagens Mini Krydsord.

Og her er dagens stavebi.

Du kan finde alle vores gåder her.


Det er det til dagens briefing. Vi ses næste gang. – Amelia

PS The Times vandt fem Emmy Awards, herunder en til fremragende redigering af dokumentaren “Farsoldatersøn.”

Det seneste afsnit af “The Daily”Er om den nye abortlov i Texas.

Du kan nå Amelia og teamet på briefing@nytimes.com.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.