Hun skrev en dystopisk roman. Hvad der derefter skete, var ret dystopisk.


Forestil dig en verden, hvor alle mændene forsvinder fra planeten i et enkelt øjeblik: Fly, de fløjtede, efterlades ubemandede (bogstaveligt talt), deres kvindelige passagerer forladt i luften; mænd i seng med deres veninder forsvinder på mystisk vis; drenge på legepladsen dematerialiseres foran deres mødres øjne. De efterladte piger og kvinder får ingen åbenbar grund til det pludselige fravær af halvdelen af ​​verdens befolkning.

Forestil dig nu en anden verden – en, hvor en forfatter stolt annoncerer sin kommende roman kun for at blive angrebet online for dens fantastiske præmis. Måneder før bogen udkommer, er den det beskrevet på Goodreads som et “transfobisk, racistisk, dygtig, kvindehadende mareridt af en bog.” På Twitter erklærer folk, der endnu ikke har læst romanen, at det er deres ansvar at “deplatformere” den. Da en af ​​forfatterens venner, der selv er forfatter, forsvarer bogen, bliver hun på samme måde angrebet og en fremtrædende litterær organisation trækker sin nominering tilbage til en præmie for sin egen bog.

Kun ét af disse mareridtsscenarier er virkeligt.

Den første beskriver præmissen for en roman, der udkommer i denne uge: “Mændene” af Sandra Newman. Det andet er, hvad der faktisk skete, da præmissen for Newmans bog blev afsløret.

“Mændene” er næppe den første roman, der forestiller sig en verden udelukkende befolket af kvinder. Den var inspireret af feministisk utopisk fiktion som Joanna Russs bog fra 1975, “The Female Man” og “Herland”, en roman fra 1915 af Charlotte Perkins Gilman, som begge udforsker dette tema. På det seneste er fiktion vendt til dystopiske versioner af en verden uden mænd med romaner som sidste års “Mændenes ende” af Christina Sweeney-Baird, hvor en virus er ansvarlig for at udslette halvdelen af ​​befolkningen.

På trods af al den besynderlige indbildskhed kan science fiction give forfattere og læsere adgang til dybere sandheder om meget virkelige aspekter af samfundet, politik og magt på kreative måder. Men tilsyneladende blev Newman for kreativ – eller for ægte – for nogle. At en fiktiv verden ville hævde vigtigheden af ​​biologisk sex, uanset hvor fantasifuld konteksten end er, var nok til at forstyrre et højt antal transkønnede aktivister online. De vil hævde, at “mænd” er en kulturel kategori, som enhver kan vælge at tilhøre, i modsætning til “mandlighed”, som er defineret af genetik og biologi.

I dette tilfælde kan vi tilsidesætte stridsspørgsmål omkring kønsidentitet og transkønnet politik. Selvom du ikke tror, ​​at sex-binæren er lige så fundamental for mennesker, som den er for alle andre pattedyr, burde en skønlitterær forfatter være fri til at forestille sig sit eget univers, hvad enten det er som utopisk ideal, dystopisk rædsel eller en kompliceret vision ind imellem. .

Skulle læseren vove at gå ind i “Mændenes fiktionsunivers”, står én ting straks klart: Der er på ingen måde tale om en transfobisk roman. Den fornægter hverken eksistensen af ​​transkønnede, som er vævet ind i fortællingen flere steder, eller bagtaler dem. Den verden, Newman skaber, er lige så omhyggeligt forskelligartet som en Marvel-franchisefilm, befolket af homoseksuelle, lesbiske og biseksuelle karakterer såvel som af hetero af forskellige etniciteter.

I denne fiktive verden, hvor tilstedeværelsen af ​​et Y-kromosom dikterer, hvem der forsvinder, betragtes en strengt biologisk definition af “mand” som en moralsk fejl. Hovedkaraktererne er forfærdede over skæbnen for de transkønnede kvinder, der bliver fejet op (“uretfærdigt fordømt”) og sympatiske over for de tilbageværende transkønnede mænds situation (en karakter er “lammet af tanken om, at transkønnede stadig var her”) .

Men selvom Newmans roman havde “slettet” transkønnede, fortjener den ikke at blive fordømt direkte. Det var ikke meningen, at fiktion skulle gennemgå en form for moralsk renhedstest.

“Der ser ud til at være en misforståelse af, hvad fiktion eller litteratur er for noget,” sagde Lauren Hough i et telefoninterview. Hough – for dem, der ikke trodsede stormen over “The Men” på Twitter – er forfatteren til “Leaving Isn’t the Hardest Thing”, en erindringsbog hvis Lambdapris nominering blev ophævet da hun kraftigt forsvarede Newmans roman på Twitter. “Folk ser ud til at ønske, at bøger skal være gode eller onde i stedet for at udforske et spørgsmål. Nu kan ingen spille dette tankeeksperiment igen.”

Alligevel har Hough, hvis erindringer beskriver forfatterens oplevelse af at vokse op i en sexkult og hendes udsættelse for misbrug, voldtægt og homofobi, ikke fortrudt, at hun trådte ind i kampen. “Dette skete i den litterære verden,” sagde hun. “Hvis du ikke vil forsvare litteraturen, hvad er så meningen?”

Hvilken sur ironi, at en dystopisk fantasi bragte en mørk virkelighed et skridt nærmere. I denne forfærdelige nye verden bliver bøger udskældt i forhastede tweets, uden selv at være blevet læst, på grund af opfattede tankeforbrydelser fra forfatterens side. Små, men beslutsomme interessegrupper kan samle stormstyrke online og udløse hastige angreb på ideer, som de afviser eller frygter, og fordømmer dem som for farlige selv at udforske.

“Jeg ønskede at skabe en lignelse om udelukkelse,” sagde Newman, der beskriver sig selv som ikke-binær, i et telefoninterview. “Det er en bog om ‘andet’, den menneskelige tendens til at opdele mennesker i kategorier eller grupper og til at tænke på vores gruppe som de rigtige mennesker og andre grupper som trusler mod de rigtige mennesker.”

Newman sagde, at hun har en tendens til at foretrække fiktion, der udforsker vanskelige ideer på dristige måder: “Folk skal ikke altid skrive gode bøger.” Hvor er det bedre end litteratur til at undersøge ideer, der kan forurolige eller udfordre?

De fleste mennesker ønsker ikke at leve i en verden, hvor bøger bliver udskældt uden at blive læst, og deres forfattere angreb ad hominem på grund af blufærdigheden af ​​at have skrevet dem.

Der er et svar på angreb som disse: Læs bogen.

The Times er forpligtet til at publicere en mangfoldighed af bogstaver til redaktøren. Vi vil gerne høre, hvad du synes om denne eller nogen af ​​vores artikler. Her er nogle Tips. Og her er vores e-mail: letters@nytimes.com.

Følg The New York Times Opinion sektion på Facebook, Twitter (@NYTopinion) og Instagram.

Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.