Ruslands bankchef opfordrer til økonomisk ‘perestrojka’ væk fra råeksport.


Guvernøren for Ruslands centralbank, som er krediteret for at styre økonomien og den russiske rubel gennem de tidlige, turbulente måneder med strenge internationale sanktioner, opfordrede torsdag landet til at stoppe sin afhængighed af eksport af råmaterialer såsom olie og gas til indtægt.

Elvira Nabiullina foreslog, at det var på tide at implementere økonomisk “perestrojka”, det russiske ord for omstrukturering, og et tilbagevendende udtryk til slutningen af ​​1980’erne, da den sidste leder af Sovjetunionen, Mikhail Gorbatjov, anvendte udtrykket til at forny det kommunistiske system.

“Det har altid været troet, at eksport er vores iboende værdi,” sagde Nabiullina i en tale ved St. Petersburg International Economic Forum, et årligt topmøde. “Vi er nødt til at gentænke og endelig tænke over, at en væsentlig del af produktionen skal arbejde for hjemmemarkedet, mere forarbejdning, mere skabelse af slutprodukter.”

Forummet plejede at tiltrække investorer fra hele verden, men udenlandske firmaers deltagelse er meget reduceret i år på grund af Ruslands invasion af Ukraine. Ruslands præsident Vladimir V. Putin, som skal tale i forummet på fredag, har sagt, at Rusland vil være i stand til at klare internationale sanktioner uden nogen væsentlig indenlandsk indvirkning.

Rusland eksporterer mere naturgas end noget andet land i verden og er næstefter Saudi-Arabien med at sælge olie. Men Europa, Ruslands største marked, vil forbyde det meste af russisk olieimport inden årets udgang, og planerne om at udvide gasimporten er blevet fastfrosset.

Ms. Nabiullina og andre økonomer har været mindre gode end hr. Putin, hvilket tyder på, at Rusland vil opleve en betydelig økonomisk tilbagegang.

Hårde sanktioner har gjort det nødvendigt at fravænne den russiske økonomi fra naturressourcer for at forhindre Rusland i at falde bagud i Vesten – især da Rusland nu er hæmmet i sin evne til at importere nye teknologier og ikke har de nødvendige private investeringer til at udvikle dem på egen hånd.

“Opgaven er modernisering – men hvordan?” sagde fru Nabiullina. »For ikke at vende tilbage til Sovjetunionen er vi nødt til at se på privat initiativ på en anden måde. Forværringen af ​​de eksterne økonomiske forhold vil forblive i lang tid, hvis ikke for evigt,” sagde hun.

Embedsmænd har advaret i årtier, siden Sovjetunionen blev drevet af Leonid Bresjnev, om, at landet måtte vænne sin indkomst fra kulbrinter. Men en kombination af faktorer sikrede, at det aldrig ville ske, herunder et dårligt investeringsklima, mangel på retsstatsprincippet og regeringens, herunder sikkerhedspolitiets, vane med at blande sig i økonomien.

“At bygge en ikke-olieøkonomi er en meget kompliceret opgave, lettere sagt end gjort,” sagde Vladimir Milov, en tidligere viceminister for energi og mangeårig kritiker af hr. Putin.

Investorer i ikke-oliesektoren mangler den nødvendige tillid til at placere deres penge på lang sigt i russiske fabrikker, sagde han, mens en stærk olielobby fortsætter med at fastholde, at der ikke er behov for ændringer.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.