Juneteenth minder os om at tænke på økonomisk frihed, ikke kun juridisk frihed


For afroamerikanere var afslutningen på legaliseret slaveri i USA begyndelsen på frihed – men kun begyndelsen. Ufuldstændigheden af ​​deres befrielse er tydelig i proklamationen af ​​en unionsgeneral i Galveston, Texas, den 19. juni 1865, som huskes på USA’s nyeste føderale helligdag, Juneteenth National Independence Day.

Den første del af proklamationen af ​​generalen, Gordon Granger, er blændende. “Befolkningen i Texas er informeret om, at i overensstemmelse med en proklamation fra USA’s direktion er alle slaver frie,” lyder det. “Dette indebærer en absolut lighed af personlige rettigheder og ejendomsrettigheder mellem tidligere herrer og slaver, og den forbindelse, der hidtil eksisterede mellem dem, bliver forbindelsen mellem arbejdsgiver og lejet arbejdskraft.”

Den anden del af proklamationen gør dog klart, at den “absolutte lighed”, som tidligere slaver blev lovet, alligevel ikke var absolut.

“De frigivne rådes til at forblive stille i deres nuværende hjem og arbejde for løn,” fortsatte proklamationen. “De er informeret om, at de ikke vil få lov til at samle på militære poster, og at de ikke vil blive støttet i lediggang hverken der eller andre steder.”

De tidligere slaver havde måske juridisk frihed, men ikke økonomisk frihed. De havde ikke deres eget land, så de kunne ikke dyrke deres egne afgrøder. De blev beordret til at arbejde for netop de mennesker, der havde gjort dem til slaver, kun nu for løn. De ville skulle betale det meste eller hele deres indtjening til deres tidligere ejere for livets fornødenheder, såsom mad og husly. Det var kun en svag antydning af den økonomiske frihed, som deres tidligere herrer nød.

Juneteenth-ferien er en anledning for folk af alle racer til at tænke over deres liv og deres samfund. Hvad er frihed egentlig? Hvem er helt fri, hvem er delvis fri og hvem er slet ikke fri?

For bedre at forstå det dobbelte budskab i Juneteenth proklamationen ringede jeg til Amy Dru Stanley, en historiker ved University of Chicago og forfatter til en prisbelønnet bog fra 1998, “From Bondage to Contract: Wage Labor, Marriage and the Market in the Age of Slave Frigørelse.”

Stanley fortalte, at i USA’s tidlige dage blev folk, der arbejdede for andre, betragtet som mindre end helt frie. Afstemningen var først forbeholdt folk, der ejede ejendom (og, for at være sikker, som også var hvide og mænd). Thomas Jefferson forestillede sig et demokrati bygget på yeoman landmænd. “Kultivatorer af jorden er de mest værdifulde borgere,” skrev han i en brev i 1785. “De er de mest energiske, de mest uafhængige, de mest dydige, og de er bundet til deres land og viet til dets frihed og interesser af de mest varige bånd.”

Stater ophævede ejendomskrav til valgret i årtierne før borgerkrigen, men at arbejde for andre blev stadig betragtet som en form for underkastelse. Slaveholdende plantageejere hånede abolitionister og sagde, at hvide nordboere uden ejendom var “lønslaver”, ikke bedre stillet end de afroamerikanere, hvis liv de kontrollerede.

“Selvbeherskelse blev set som udhulet af økonomisk afhængighed,” fortalte Stanley mig.

Naturligvis, da frigørelsen kom, var det første, tidligere slaverede mennesker ønskede, jord, som de med rette så som en forudsætning for reel selvstændighed. “Den måde, vi bedst kan tage vare på os selv, er at have jord og vende det og dyrke det ved vores eget arbejde,” en baptistpræst ved navn Garrison Frazier fortalte krigssekretæren, Edwin Stanton, og Unionens general William Sherman ved et møde i Savannah, Ga., i januar 1865. Fire dage senere lovede Sherman berømt 40 acres jord til hver tidligere slaveret familie (“og et muldyr”-delen kom senere).

Men den føderale regering fulgte aldrig op på sit løfte om jord – og dermed ægte uafhængighed – til tidligere slaver. Økonomi kom ind i billedet, sagde Stanley: Hvis afroamerikanere dyrkede afgrøder til selvforsørgelse på deres egne grunde, hvem ville så dyrke og høste al den bomuld, tobak, sukker og ris, der dyrkes på de store plantager?

Efter borgerkrigen, i stedet for jordfordeling, blev slaveriet erstattet af sharecropping, hvor planterne tillod forpagtere at beholde en del af de afgrøder, de dyrkede. Det underkastede lejerne ejerne næsten lige så sikkert, som slaveriet gjorde.

Samtidig betød industrialiseringen i nord, at flere og flere hvide amerikanere arbejdede for løn – omkring to tredjedele i 1875, ifølge Stanley. Mange tegnede forbindelsen mellem sig selv og afroamerikanere. Eugene Debs, der ledede Pullman jernbanestrejke i 1894, sagde, “Pullmans paternalisme er det samme som en slaveholders interesse i hans menneskelige løsøre. I strejker for at afværge slaveri og fornedrelse.”

I dag har udtrykket “lønslaveri”, som Debs og andre påberåbt sig, mistet sit slag. Mange mennesker, der arbejder for løn, klarer sig rigtig godt, tak. Og mange landmænd og virksomhedsejere, angiveligt mere uafhængige, bliver ramt af kræfter uden for deres kontrol, fra dårligt vejr til grimme kunder. Hvad der ikke har ændret sig, 157 år efter Juneteenth proklamationen, er, at et flertal af afroamerikanere fortsat mangler rigdom. Den gennemsnitlige formue for sorte familier i 2019 var kun $24.100, mod $142.500 for hvide familier, ifølge en Federal Reserve undersøgelse.

Noget skal ændres, men hvad? Økonomiens karakter har ændret sig, og de færreste tror stadig, at løsningen på ulighed er at give folk jordlodder til at drive landbrug. Vi er økonomisk indviklet i hinanden på måder, som Jefferson ikke kunne have forestillet sig. I stedet for jordtilskud er de nye beskyttelser for arbejdere fagforening, regeringsregulering og overskudsdeling, sagde Stanley. Man kan skændes om hendes formel, men motivationen bag den er utvivlsom. Frihed – som skal omfatte økonomisk frihed – er lige så vigtig nu, som den var den oprindelige Juneteenth.


5,35 mio

Den sæsonkorrigerede årlige salgsrate af eksisterende boliger i USA i maj, ifølge median estimat fra økonomer undersøgt af FactSet. Det ville være faldet fra et tempo på 5,61 millioner i april. Høje priser og stigende realkreditrenter har trimmet efterspørgslen. Landsforeningen af ​​Ejendomsmæglere skal efter planen offentliggøre det officielle nummer på tirsdag.


“Penge er bedre end fattigdom, hvis det kun er af økonomiske årsager.”

– Woody Allen, “Uden fjer” (1975)


Har du feedback? Send en note til coy-newsletter@nytimes.com.Kilde link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.