Ekstremt vejr rammer Kina med massive oversvømmelser og brændende varme


HONG KONG – Kina kæmper med ekstreme vejrsituationer over hele landet, hvor de værste oversvømmelser i årtier har sænket huse og biler i den sydlige del og rekordhøje hedebølger i de nordlige og centrale provinser, der får vejene til at knække.

Vandstanden i mere end hundrede floder over hele landet er steget ud over advarselsniveauet for oversvømmelser, ifølge Folkets Daglig, det regerende kommunistpartis talerør. Myndighederne i Guangdong-provinsen hævede tirsdag alarmer til det højeste niveau efter dage med nedbør og oversvømmelser, lukning af skoler, virksomheder og offentlig transport i de ramte områder.

Oversvømmelsen har forstyrret livet for næsten en halv million mennesker i det sydlige Kina. Optagelser på statslige medier viste redningsmandskab på både, der padlede hen over vandfyldte veje for at aflaste fangede beboere. I Shaoguan, et produktionscenter, fabrikkerne blev beordret til at standse produktionenda vandstanden har nået et højdepunkt i 50 år, rapporterede stats-tv.

Guangdongs beredskabsafdeling sagde, at nedbøren har påvirket 479.600 mennesker, ødelagt næsten 30 hektar afgrøder og forårsaget kollaps af mere end 1.700 huse med økonomiske tab på i alt $261 millioner, rapporterede det officielle Xinhua News Agency.

Billede

Kredit…Via Reuters

Kina har kæmpet med sommeroversvømmelser i århundreder, men oversvømmelser i år er også faldet sammen med hedebølger, der ramte den nordlige del af landet, hvor den kraftige regn også forventes at bevæge sig i de kommende dage, ifølge Central Meteorological Observatory.

Temperaturerne nåede tirsdag op på 104 grader Fahrenheit i ni nordlige og centrale provinser. I Henan skabte vejsidetemperaturer så høje som 165 grader Fahrenheit brud på cementveje i sidste uge, der lignede eftervirkningerne af et jordskælv, rapporterede lokale medier.

Den brændende varme i nogle af Kinas mest folkerige provinser har drevet efterspørgslen efter aircondition op, hvilket har givet næring til et rekordstort elforbrug. I Shandong, en provins i det nordøstlige Kina med en befolkning på 100 millioner, nåede den maksimale elektricitetsbelastning tirsdag en rekord på 92,94 millioner kilowatt og overhalede 2020-højden på 90,22 millioner kilowatt, oplyser stats-tv.

Premier Li Keqiang sagde tirsdag, mens han var på turné i et termisk elselskab, at landet skal øge kulproduktionskapaciteten for at forhindre strømafbrydelser.

Oversvømmelserne og hedebølgerne i Kina i år har strakt sig i dage og uger, som det gjorde sidste år, da uger med oversvømmelser dræbte hundredvis af mennesker, forårsagede strømafbrydelser og fordrev millioner i det centrale og sydvestlige Kina, bl.a. Zhengzhou, hvor oversvømmelser fangede pendlere i undergrundsbaner.

Billede

Kredit…Agence France-Presse — Getty Images

Den tostrengede vejrnød, som Kina oplever, afspejler en global tendens til stadig hyppigere og længerevarende episoder af ekstremt vejr drevet af klimaændringer.

Kina har omdannet landbrugsarealer til byer i de seneste årtier og løftet millioner af mennesker i landdistrikterne ud af fattigdom. Men i sin stræben efter økonomisk udvikling er den også blevet verdens største forurener, med drivhusgasemissioner, der overstiger alle udviklede landes tilsammen.

Xi Jinping er siden blevet landets første leder, der forpligter sig til at tackle klimaændringer som en national prioritet. Kina introducerede en kulstofmarkedet juli sidste år for at begrænse emissionerne og har i løbet af de seneste to årtier næsten femdoblet arealet af grønne områder i sine byer.

Men der er allerede sket en betydelig miljøskade. Ødelæggelserne og forstyrrelserne som følge af drivhusgasser, der allerede er blevet udledt, vil sandsynligvis fortsætte i de kommende år.

@Zixu Wang i Hong Kong og Li dig i Shanghai bidrog med rapportering.Kilde link