Europæiske ledere mødes i dag for at træffe beslutning om at give Ukraine status som EU-kandidat.


BRUXELLES – EU-ledere mødes på torsdag for at sætte Ukraine på en vej mod at blive medlem af blokken, hvilket signalerer til den kriseramte nation – og til Rusland – at de forventer, at Ukraine vinder fordelene ved at være i klubben, selvom det tager et årti eller længere for at være helt med.

Lederne af Tyskland, Frankrig og Italien, de største EU-nationer samt Rumænien gav en forsmag på denne beslutning ved et besøg i Kiev i sidste uge og sagde, at de støttede at lade Ukraine blive en kandidat til medlemskab. Alligevel skulle en håndfuld medlemslande overbevises om, at på trods af Ukraines manglende parathed til at tilslutte sig unionen, var det vigtigt at give den udsigt.

Beslutningen, som blev anset for sandsynlig på torsdag, vil give Ukraine kandidatstatus, hvilket starter en lang vej; Tyrkiet har været kandidat i 21 år, men er stadig ikke medlem. I et system, der fungerer ved konsensus, har hver medlemsnation reelt vetoret over eventuelle nye medlemmer.

Holland og en håndfuld mindre medlemmer har været skeptiske over for at give ubetinget kandidatstatus til Ukraine med det samme, af forskellige årsager. Hollandske vælgere afviste udsigten til ukrainsk EU-medlemskab ved en folkeafstemning i 2014, og deres ledere havde været hårdt pressede til at ignorere denne afstemning, på trods af stor og vedvarende offentlig støtte til Ukraine i dets nuværende kamp mod Ruslands invasion.

Mange lande er ivrige efter at forhindre blokken i at vokse, blandt andet fordi dens 27 medlemmer allerede til tider har overordentlig svært ved at blive enige om vigtige spørgsmål som demokratiske frihedsrettigheder, økonomiske reformer og domstolenes rolle. Ukraines historie med korruption har også sået tvivl, og nogle EU-medlemmer er bekymrede over blokkens kapacitet til at absorbere et land af Ukraines størrelse og befolkning, med henvisning til langsigtede økonomiske og sociale konsekvenser.

Nogle europæiske nationer vil også gerne se Albanien og Nordmakedonien, Balkan-nationer, der har været kandidater i mere end et årti, optaget i blokken før Ukraine.

Embedsmænd og diplomater, der talte i briefinger før topmødet, sagde dog, at momentum var til fordel for at acceptere Ukraines kandidatstatus og udarbejde de rodede detaljer senere, en milepæl, der var svær at forestille sig at nå tidligere i krigen.

Moldova, et naboland, der også søgte om kandidatur, ville sandsynligvis også få støtte fra EU-lederne.

Tiltaget er forpligtet til at irritere Rusland, som har beskrevet Ukraines forhåbninger om at tilslutte sig fuldt ud med vestlige institutioner som NATO og EU som en provokation og indblanding i landets indflydelsessfære. Det vil også tvinge EU til at blive mere militærorienteret og udvide på et svagt område i sit repertoire i betragtning af, at blokken primært er fokuseret på økonomi og frihandel.

EU-ledere forventes at offentliggøre deres beslutning under deres møde torsdag eftermiddag. På fredag ​​forventes de at kæmpe med nogle af de hårdeste økonomiske konsekvenser af krigen i Ukraine, herunder mangel på mad og brændstof og skyhøje priser.Kilde link